01 Kasım 2016 07:58

Zonguldak'ta kamu emekçilerinin ihraç edilmesi kınandı

29 Ekim'de yayınlanan kararname ile ihraçlara ilişkin KESK Zonguldak Şubeler Platformu tarafından basın açıklaması yapıldı.

Paylaş

Basın açıklamasına Zonguldak'ta ihraç edilenlerin yanı sıra Zonguldak Demokrasi Platformu Sözcüsü Erdoğan Kaymakçı, GMİS eski Genel Başkanı Eyüp Alabaş, GMİS Kozlu Şube Başkanı Hüseyin Kolçak'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda parti, sendika dernek temsilcisi katıldı.

KESK binasında yapılan basın açıklamasını KESK Dönem Sözcüsü Eğitim Sen Zonguldak Şube Başkanı Orhan Yılmaz okudu.

29 Ekim’ de yayımlanan 675 sayılı KHK ile kamudan 10 bin 131 kişinin haksız ve hukuksuz biçimde ihraç edildiğini vurgulayarak: “Haklarında açılmış adli ya da idari soruşturma dahi olmayanlar, hiçbir somut ve hukuki delil ileri sürülmeden, tamamen hükümetin siyasi tasarrufuyla işten atılmışlardır. Yaşamları boyunca emek, demokrasi ve laiklik mücadelesinde yer almış, Zonguldak’ta TTK’nin özelleştirilmek istenmesine karşı etkin bir mücadele yürüten, ülkenin yer altı ve yerüstü zenginliklerini bir avuç işbirlikçi sermayedara peşkeş çekilmesine razı olmayan, ‘Madenler halkındır satılamaz’ diyerek özelleştirmelere, ‘Dereler hayattır, bizim kalacak’ diyerek doğanın katliamına karşı çıkan ‘Bir gün her şey sudan ucuz olacak’ diyerek geleceğin güzel günlerinin habercisi olan KESK’ e bağlı Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri (ESM) Sendikası Zonguldak Şube Başkanı Tahsin Kumkumoğlu, ESM Zonguldak Şubesi Denetleme Kurulu üyesi Ercan Acar, ESM eski yönetim kurulu üyesi - işyeri temsilcisi Nevzat Kaynar, ESM üyesi-işyeri temsilcisi Halis Onay, Büro Emekçileri Sendikası üyesi Ereğli Adliyesi Yazı İşleri Müdürü Bircan Sakin ve TTK işçisi GMİS üyesi Salim Çalık meslekten ihraç edilmişlerdir.” diyerek ihraç olanların göreve iade edilmesini istedi.

Yılmaz “15 Temmuz’ da gerçekleştirilen darbe girişimi ve sonrasında iktidar eliyle gerçekleştirilen, darbeci zihniyetten hiçbir farkı olmayan yasa dışı, hukuksuz uygulamaların, kamuda yaşanan kitlesel ihraçların ve açığa almaların bir yenisini 29 Ekim 2016 tarihinde yayınlanan resmi gazetede görüyoruz. Hükümetin bir yandan bugüne kadar meslekten ihraç ettiği ve görevden uzaklaştırdıklarının çok az bir kısmını göreve iade etmesi diğer yandan yeni açığa almalar ve meslekten ihraçlar ile yaratılmaya çalışılan korku sarmalının 93.yılını kutladığımız Cumhuriyetin yıldönümüne rastlaması oldukça manidardır. Ama bilinmelidir ki korkmadık, korkmuyor ve korkmayacağız.15 Temmuz darbe girişimini “Allah’ın lütfu” olarak değerlendiren siyasi iktidar, kamuda darbecilerle mücadele iddiasıyla geniş bir “cadı avı” başlatmıştır. Söz konusu cadı avının yönü darbe girişimi ile uzaktan yakından ilgisi olmayan muhalif ve toplumun  örgütlü kesimlerine yöneldiğinden darbenin başarılı olması halinde yapılacakların  bizzat hükümet eliyle uygulamasını yaşıyoruz." dedi.

‘MUHALİF DERGİ VE GAZTELER KAPATILDI’

29 Ekim’de yayınlanan kararnameler ile muhalif dergiler, gazetelerin kapatıldığı vurgulayan Yılmaz şunları söyledi: “Hükümete muhalif yayınları nedeniyle Cumhuriyet Gazetesi polis tarafından baskına uğramış gazeteciler gözaltına alınmışlardır. Buradan gazete ve gazetecilere yapılan baskınları kınıyor, kapatılan gazeteler, gözaltına alınan gazetecilerle dayanışma içinde olacağımızı açıklıyoruz. Bu kararnameler ile yargıda avukatlara sınırlama, hakimlere tutuklama kolaylığı getirilmiş, kamuda liyakat değil, mülakat; kadrolu değil, sözleşmeli istihdama geçilerek iktidara biat edenlerin ödüllendirilmeleri kolaylaştırılmıştır. Devlet memurluğundan çıkarma hükümleri esnetilerek “ben yaptım oldu” keyfiyeti ile muhalif olanların kamudan ihracı kolaylaştırılmış, kısaca AKP, devlet ile bütünleşirken hem savcı, hem hakim, hem rektör hem de polis olmuştur." 

KESK ve uluslararası sendikal örgütlerin Türkiye’de yaşanan ihraçlar ve açığa almalarla ilgili olarak başlattıkları girişimlerin sürdüğünü belirten Yılmaz: “Haksız yere ihraç edilen, sendikal eylemler nedeniyle açığa alınan tüm kamu emekçileri görevlerine dönene kadar bütün gücümüzle hem hukuksal, hem de örgütsel mücadelemizi sürdüreceğimiz bilinmelidir.Bizler bu topraklarda emek, barış ve demokrasi için mücadele etmenin zor, bedelinin ağır olduğunu ne kadar iyi biliyorsak, son sözü söyleyenlerin de mücadele edenler olduğunu o kadar iyi biliyoruz.  Onursuzca yaşamayı tercih edeceğimizi sananların yüzüne bu gerçek tokat gibi çarpacaktır. Son sözü biz söyleyecek  Direne Direne Kazanacağız!” dedi.

Açıklamanın ardından KESK Bileşenleri CHP Zonguldak İl Örgütünü  ziyaret edilerek ihraçlara ilişkin toplantı yapıldı. (Zonguldak/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

İhraç edilen öğretmene veli desteği

SONRAKİ HABER

Ankara Barosu: ‘Hukuk değil KHK devleti’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...