01 Kasım 2016 06:27

'Darbe girişimi iş güvencesini kaldırma gerekçesi oldu'

Açığa alınan Haber Sen üyeleri , darbe girişiminin kamu emekçilerinin iş güvencesinin ortadan kaldırma gerekçesi haline getirildiğini belirtti.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Açığa alınan Haber Sen üyeleri gazetemize konuşarak, darbe girişiminin kamu emekçilerinin iş güvencesinin ortadan kaldırma gerekçesi haline getirilmek istendiğini dile getirerek, yakın zamanda PTT'de artan örgütlülüklerine dikkat çektiler. Haber Sen üyeleri, hukukun, adaletin, barışın hakim olduğu, laik, demokratik bir ülke için mücadele edeceklerini vurguladılar. 

OHAL ile birlikte başlayan cadı avı geçtiğimiz hafta PTT'ye sıçramış ve çoğunluğunu Haber Sen üyelerinin oluşturduğu 33 PTT çalışanı 2016/4 Sayılı Başbakanlık Genelgesi ve KHK Kararnameleri ile açığa alınmıştı. Açığa alınanlar arasında Haber Sen merkez yöneticileri, şube yöneticileri ve il temsilcileri de bulunuyor. 

İzmir'de de toplamda 4 PTT çalışanı açığa alındı. Açığa alınan PTT çalışanları arasında yer alan Haber Sen 6 Nolu Şube Yöneticisi Yusuf Kösele ve Haber Sen üyesi Engin Güneş'e neden açığa alındıklarına dair görüşlerini sorduk.  Başbakanlık Genelgesi ile bütün kamu çalışanlarının açığa alınma tehlikesi ile karşı karşı olduklarını dile getiren Haber Sen üyeleri PTT'de yaptıkları örgütlenme çalışmalarının kurum yöneticilerinin rahatsız ettiğini vurguladılar. 

'ÖRGÜTLENME ÇALIŞMALARIMIZ HIZ KAZANMIŞTI'

Başbakanlık Genelgesi ile açığa alındıklarını ancak ortada net bir sebep olmadığını ifade eden Yusuf Kösele "Bu genelge ilk yayınlandığında KESK olarak tepkimizi dile getirmiştik.   Bu genelgeye bakılırsa aslında tüm çalışanlar açığa alınma tehlikesi ile karşı karşıya ve kamu çalışanlar bir birine düşürülmek isteniyor. KESK Haber Sen olarak kurumda yaptığımız çalışmalardan kurumu rahatsız etmiş durumda. Bu dönem üye artışı sağlanmıştı, bizim şubemizde özellikle. İşyerlerini düzenli olarak gezdik, faaliyetlerimiz önemli idi bu dönemde. Herhalde bu durum birilerinin gözüne battı,  sarı sendika olarak tabir ettiğimiz Memur Senlilerin özellikle" dedi. 

'İŞİMİZE GERİ DÖNECEĞİZ'

İzmir'de açığa alınan dört Haber Sen'linin ne kurum içerisinde ne de dışarında devam eden hiç bir soruşturmasının olmadığını kaydeden Kösele şunları söyledi "Nereye dayandıracaklarını çok bilmiyoruz açıkcası. Biz döneceğimizi düşünüyoruz çünkü şu anda ortaya koyabilecekleri bir delil ve gerekçe göremiyoruz.  KHK'larla toplumu sindirme, korkutma ve bir cendereye sokma durumu ortada. KESK’i çalışanların gözünde marjinalize etmek için bu tür yöntemlere başvurduklarını biliyoruz. Bizim mücadelemiz haklı bir mücadele doğru bir mücadele barış demokrasi ve emek mücadelesi veriyoruz. Bu konuda hiç bir zaman taviz vermedik bundan sonra da vermeyeceğiz" dedi. 

'AMAÇ ÖRGÜTLENMEYE ENGEL OLMAK'

Açığa almaları bir gözdağı uygulaması olarak değerlendiren Engin Güneş de  "Açığa alınmamızın en büyük sebebi işyerlerimizde arkadaşları örgütlenmeye üye olmaya davet etmemiz. Benim açığa alınmam diğer arkadaşların sokağa çıkmasına, örgütlenmesine,  tepkisini dile getirmesine engel olmak. En ufak şüphe edilecek bir durum yokken açığa aldılar. Ön soruşturma dahi yürütülmedi. Beklemediğimiz bir karardı. PTT  yönetimini hukuka uygun davranmaya davet ediyoruz. Darbe girişimi hukuk-yargı yolunun kapatılması ile kamu emekçilerinin iş güvencesinin tamamen ortadan kaldırılmasının dayanağı haline getirilmek istenmektedir. Hiçbir hukuki gerekçe ileri sürülmeden, hukukun en temel ilkeleri yok sayılarak bir anda açığa alınmamız kabul edilemez" dedi. 

DEMOKRATİK BİR ÜLKE İÇİN MÜCADELE ÇAĞRISI 

Emekçileri mücadeleye çağıran Güneş şunları söyledi "OHAL adı altında ülkeye giydirilmek istenen deli gömleğini parçalamak, tek adam diktasına dayalı yeni rejimine karşı durmak, hukukun, adaletin, barışın hakim olduğu, laik, demokratik bir ülkeyi yaratmak için emek, barış ve demokrasi güçlerinin ortak mücadelesi dışında başka bir yol görülmemektedir. Hukuku, adaleti, barışı, laikliği, demokrasiyi kazanmak için sokak sokak, meydan meydan, işyeri işyeri kol kola, omuz omuza demokratik mücadele hakkımızı kullanacağız". 
 

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş, 1 Kasım 2016 HDP grup toplantısında konuştu

SONRAKİ HABER

Cihangir Parkı’na tekrar iş makineleri girdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...