31 Ekim 2016 11:38

Kapatılan kurumlar: Buradayız, susmayacağız!

675 Sayılı KHK ile kapatılan kurumlar İstanbul’da ortak açıklama düzenledi: Buradayız, susmayacağız, haber yapmaya devam edeceğiz.

Paylaş

29 Ekim’de 675 sayılı KHK ile kapatılan haber ajansları Jin Haber Ajansı (JİNHA) ve Dicle Haber Ajansı (DİHA) İHD'nin İstanbul Taksim'de bulunan şubesinde basın toplantısı düzenledi.

Basın emekçileri “Buradayız, susmayacağız. Haber yapmaya devam edeceğiz" dedi.  Toplantıya HDP milletvekili Garo Paylan, HDP İstanbul İl Eş Başkanı Aysel Güzel, Evrensel Kültür Dergisi Editörü Hakkı Zariç, Etkin Haber Ajansı Haber Müdürü Önder Öner, Özgür Radyo Genel Yayın Yönetmeni Derya Okatan, Özgür Gelecek Yazı İşleri Müdürü Aslı Ceren Aslan, Tiroj Dergisi Sorumlu Yazı İşleri Bülent Ulus’un yanı sıra Özgürlük Dünyası Dergisi, Devrimci Parti, Yeryüzü Kadınları, Kızılbayrak, Sendika.Org temsilcileri ve ÖHD avukatları katıldı.

ETHA Editörü Arzu Demir, önceki gün iktidarın basına yönelik darbesinden sonra bugün yeni bir darbeye uyanıldığını söyledi. Cumhuriyet Gazetesine yönelik polis baskınından söz eden  Demir, AKP’nin yeni bir tarih yaratma arayışına girdiğine dikkat çekti. Demir “Gazetecilerin, gazetecilik tanımının yenilemesi gerek. Mekansız olacağız, hem her yerde hem de hiçbir yerde olacağız. Biz bu gazetecilik faaliyetini özgür basın çalışanları olarak devam ettireceğiz” dedi.

Ajanslar adına ortak açıklamayı JİNHA muhabiri Rojda Oğuz yaptı. Oğuz, AKP'nin saldırılarla verdiği mesajda, "Sizi öldürdüm, katlettim, şimdi de bunu duyurmanızı engelliyorum” demek istediğini söyledi. Oğuz, "Biz de başta kadınları sesi olan JİNHA, DİHA ve diğer kanal ve kuruluşlar olarak tarihi boyunca yılmadık ve yılmayacağımızı bir kez daha duyurmak istiyoruz" dedi.

Cumhuriyet Gazetesi ve yazarlarına yapılan baskıya da değinen Oğuz, gerçekleri yazmaya ve halka ulaştırmaya devam edeceklerini söyledi. “8 Mart'ta kuruluşunu ilan eden JİNHA, kadınların ve kadın mücadelesinin sesi olmaya devam edecek. 9 muhabiri tutuklu olan DİHA gerçekleri yazmaya devam edecek. DİHA, Evrensel Kültür ve Tiroj Dergisi başta olmak üzere özgür basın çalışanları olarak, okuyucularımıza haber alma haklarına sahip çıkma ve dayanışmayı büyütme çağrısı yapıyoruz” çağrısı yapan Oğuz, “AKP devletine de mesajimız şudur: Buradayız,  gitmeyeceğiz. Haber yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

'GERÇEKLERİ ASLA KARANLIK BIRAKMAYACAGIZ'

DİHA Haber Müdür Zuhal Atlan ise dün akşam saatlerinde DİHA'nın Diyarbakır'da bulunan merkez bürosunun mühürlendiğini hatırlattı. Şu anda 9 DİHA muhabirinin tutuklu olduğuna işaret eden Atlan, sitelerinin 48 kez erişiminin engellenmeye çalışıldığını vurguladı. 90'lı yıllarda gazetelerin kapatılmasıyla büyüdüklerini söyleyen Atlan, “90'larda devletin vahşi katliamlarına tanıklık ettik. Ona rağmen bizim arkadaşlarımız kelle koltukta çalıştı. Ama taviz vermeyerek yine yayınlarını sürdürdüler” dedi.

Kürtlerin, Alevilerin, kadınların ve tüm ezilenlerin sesi olmaya devam edeceklerinin altını çizen Atlan, “Söz veriyoruz ne olursa olsun gerçeklerden asla taviz vermeyeceğiz, gerçekleri karanlıkta bırakmayacağız. Bizim arkamızda 70'den fazla basın şehidimiz var. Daha önce geri adım atmamızı bekleyenler gitti, ama biz buradayız” dedi.

'JİNHA KADINLARI SESIDIR'

JİNHA Haber Müdür Mekiye Gönenç ise Türkiye tarihinde son 35 yılda çok büyük acılar yaşandığına dikkat çekti. “Gerçekleri kamuoyuna duyurdukları için arkadaşlarımız katledildi” diyen Gönenç, AKP’nin Kürt illerinde yıkıma devam ettiği günlerde Şırnak'ta, Cizre'de, Nusaybin'de kadınların ve halkın sesi olduklarını söyledi.

Kurumlarının kapatılmasıyla vazgeçmeyeceklerini söyleyen Gönenç, mücadeleye daha yeni başladıklarını kaydetti. Kadın dayanışmasının önemine dikkat çeken Gönenç, “JİNHA kadınların sesidir. Kadın mücadelesini kendimizden bağımsız ele almıyoruz. Bugün birlikte hareket edersek, dayanışırsak bunun da üstesinden geleceğiz. Bu baskılar bize geri adım attırmıyor. Daha da güçlendiriyor” dedi.

'BU DERGININ ÇIRAĞI OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

Evrensel Kültür Dergisi Editörü Hakkı Zariç ise 25 yıldır sosyalist kültür ve sosyalist edebiyat alanında faaliyet yürüttüklerini belirtti. Türkiye'de KHK ile kapatılan ilk kültür ve sanat dergisi olduklarını kaydeden Zariç, “Bu bizim için aslında bir gurur kaynağı. Çünkü biz rahatsız etmek için varız. Doğruları söylemek için varız, alternatif kültürü yaymak için varız” ifadelerini kullandı. Kapatılmasıydı derginin bu sayısında “Çırak Aranıyor” şiirinin şairi Refik Durbaş'tan 11 tane daha şiir yayınlayacaklarini aktaran Zariç “Biz bu derginin çıraklığını yapmaya devam edeceğiz, emeğin, kültür ve sanatın çırağı olmaya devam edeceğiz” dedi.   Zariç, baskıların çalışmalarını engelleyemeyeceğini, yollarına daha güçlü bir dergi olarak devam edeceklerini açıkladı.

'CESARETİ BULAŞTIRACAĞIZ'

HDP İstabul Milletvekili Garo Paylan ise iktidarın işlediği ağır suçların üsütünü örtmek için muhalif basını engellemek istediğini vurguladı. Devletin tüm zulüm politikalarına karşı basın emekçilerinin asla geri adım atmadığına dikkat çeken Paylan, “AKP’nin faşizan anlayışına karşı ne zaman örgütlü bir şekilde kuvvetli bir duruş sergileyebilirsek o zaman bu faşizan anlayışı durduracağız. Korkuyu bulaştırmaya çalışıyolar. Korku bulaşıcıdır evet, ama biz cesareti bulaştıracağız” açıklamasını yaptı.

'YAYINCILIĞA DEVAM EDECEĞİZ'

Tîroj Dergisi Sorumlu Yazı İşleri Müdür Bülent Ulus da muhalif basına "tek"lik dayatıldığnı kaydetti. Bu dayatmayı asla kabul etmeyeceklerini söyleyen Ulus, KHK'lerle iktidarın hangi kurumun kapatılacağını karar verdiğini söyledi. Ulus, şöyle devam etti: “Hukukun işlemediği yerde buna boyun eğmek problemdir. Yayıncılığa devam edeceğiz.”

'ONLARCA JİNHA HESABI GÖRECEKLER'

Söz alan Yeryüzü Kadınları’ndan Burçak Görel de JİNHA'nın kadınların sesi olduğunu vurguladı. Tüm ofislerini, kafelerini JİNHA muhabirlerine açtıklarını söyleyen Görel, “Hepimiz aslında birer JİNHA muhabiriydik ama şimdi daha disiplinli yapacağız. Var olan tüm sosyal medya hesaplarımızdan JİNHA'nın yayınını yapacağız” dedi. (İstanbul / EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

EMEP heyeti, Cumhuriyet gazetesini ziyaret etti

SONRAKİ HABER

Mardin'de belediye işçilerinden gözaltı ve kayyım protestosu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...