31 Ekim 2016 09:36

ÖHD: OHAL rejimi hukuki bir rejim değildir

Özgürlükçü Hukukçular Derneği OHAL uygulamaları ve KHK’lere ilişkin açıklama yaptı.

Paylaş

Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) OHAL KHK'leri ile temel hak ve özgürlüklerin askıya alınmasına ilişkin Taksim'de bulunan şubelerinde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan İlknur Alcan OHAL rejiminin hukuki bir rejim olmadığını ve vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

ÖHD'li avukatlardan İbrahim Binmez, 15 temmuz darbe girişiminin hükümet eliyle fırsata çevirildiğini söyledi. Ülkedeki sosyalist, devrimcilere karşı bir tavır alındığını söyleyen Binmez, “Onlarca belediye başkanı tutuklandı, kimileri gözaltına alındı. Tek adam rejimine doğru gitmekteyiz” dedi.

Ardından ÖHD adına konuşan İlknur Alcan 29 Ekim tarihinde 675 ve 676 sayılı KHK'ler ve Diyarbakır Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı ile KJA sözcüsü Ayla Akat’ın tutuklatılanmalarını hatırlatarak “Kürt halkının iradesine, seçme ve seçilme hakkına darbe vurulmaktadır. Seçimle elde edilemeyen; KHK’lerle, kara cübbeli memurların emre uygun verdikleri kararlarla elde edilmeye çalışılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Cemaate dönük olduğu söylenen operasyonlara da değinen Alcan, “Her kamu kurumundan etkisiz başbakanın söylemiyle ‘kendi elleriyle koymuş gibi’ bulduklarını söyledikleri darbeci cemaatçiler her nedense TMSF, YSK ve siyasetçiler içinden bulunamamıştır. Cemaatin devletin kilit öneme sahip tüm kamu kurum ve kuruluşlarında örgütlendiği ve cemaatin asıl hedefinin ‘siyaseti dizayn etmek’ olduğu ifade edilirken YSK gibi özel öneme sahip bir kurumdan cemaatçilerin çıkmaması elbette ki büyük bir şüpheyle karşılanmalıdır” dedi.

'HUKUKİ BİR REJİM DEĞİLDİR'

Anayasa Mahkemesi’ne götürülen KHK’nin iptali başvurusunun Anayasa Mahkemesi’nce OHAL KHK’si olduğu gerekçesiyle reddedildiğini hatırlatan Alcan, “Soruyoruz, OHAL KHK’leri ile rejim değiştirilebilir, Anayasa Mahkemesi kaldırılabilir veya bir siyasi parti kapatılabilir veya terör örgütü ilân edilebilir mi? Sindirilen ve işlevsizleştirilen Anayasa Mahkemesi’nin bu sorularımızı cevaplayamayacağı şüphesizdir” dedi.

“OHAL rejimi, hukukî bir rejim değildir” diyen Alcan, hükümete taraf olduğu uluslar arası anlaşmalara uyma çağrısı yaptı. (İstanbul/EVRENSEL )

 

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş: Tutuklanma değil, kaçırılıp rehin alındılar

SONRAKİ HABER

Evrensel: Herkesi, Cumhuriyet önünde buluşmaya çağırıyoruz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...