31 Ekim 2016 09:32

Demirtaş: Tutuklanma değil, kaçırılıp rehin alındılar

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin genel merkezinde Avrupa Sosyalistleri Partisi heyetiyle görüştü.

Paylaş

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları ve KJA Dönem Sözcüsü Ayla Akat'ın tutuklanmadığını rehin alındığını söyledi. “Ortada hukuki bir durum yok” diyen Demirtaş, “Anlı, Kışanak ve Ata kaçırılarak cezaevi denen bir yerde rehin alınmışlardır” ifadelerini kullandı.

Rektör seçimlerinin kaldırılmasına ilişkin de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı eleştiren Demirtaş, “Ona göre tek seçim Cumhurbaşkanlığı seçimleridir ve gerisini kaldırmak istiyor. Onun için sadece kendisine oy verenler seçmen ve yurttaştır” diye konuştu. Demirtaş Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyonun da diktatörlük için atılan adımların bir parçası olduğunu dile getirdi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Avrupa Sosyalistleri Partisi (PES) heyeti ile yaptığı görüşmenin ardından gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. HDP Genel Merkezi'ndeki görüşmenin ardından PES Genel Başkanı Sergei Stanishev ile birlikte açıklama yapan Demirtaş, Erdoğan'ın zorbalığa dayanarak iktidarını sürdürmek istediğini ifade etti.

Demirtaş, dokunulmazlıkların zaten kaldırıldığını ve hedefin HDP'yi çalışamaz hale getirerek seçimde baraj altında bırakmak olduğunu dile getirdi. HDP ortadan kalktığında halkların üzerinde on yıllarca devam edecek bir baskı rejimi oluşturulacağını söyleyen Demirtaş, HDP milletvekillerine yönelik tutuklama için uzun bir süredir hazırlıkların yapıldığını ve konjektüre göre düğmeye basılacağını ifade etti.

CUMHURİYET DE TEK ADAM ÖNÜNDE ENGEL

Cumhuriyet Gazetesi’ne yönelik gözaltı operasyonuna da tepki gösteren Demirtaş, gazete ile dayanışma içerisinde olduklarını ifade etti. Birçok alanda süren baskı ve zorbalıkların diktatörlük hedefine giden adımlar olduğunu belirten Demirtaş, “Cumhuriyet Gazetesi’ne yapılan operasyon da bu sürecin parçalarından biridir. Toplum endişelenmekte haklı olabilir. Çünkü karşımızda hukuku, temel insan haklarını tanımayan, devleti ele geçirmiş bir anlayış var. Halkımız bu korkutma sürecine karşı cesur olmalıdır” dedi.

DİĞER SEÇİMLERİ DE KALDIRACAKLAR

KHK ile Rektörlük seçimlerinin kaldırılmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Demirtaş, “Sadece rektörlük seçimleri değil, birçok alanda seçimler kaldırılacak. Saraydaki beyefendi seçimleri gereksiz görüyor. Seçim kanununa da müdahale edeceklerini göreceksiniz. Onun için sadece kendisine oy verenler seçmen ve yurttaştır. Ona göre tek seçim Cumhurbaşkanlığı seçimleridir ve geri kalan seçimleri kaldırmak istiyor. Rektörler zaten bugüne kadar atandılar. Biz tüm akademisyenlerin ve öğrencilerin oy kullanarak nihai bir seçim yapmalarını savunuyoruz. Ancak 'En iyi akademisyen benim. Üniversiteler de zaten gereksiz eğitim veriyor' deyip üniversiteleri bile kapatmak isteyecektir. Bunu abartarak söylemiyorum, zihniyet budur” diye konuştu.

'TÜRKİYE'DEKİ GELİŞMELERDEN ENDİŞELİYİZ'

Avrupa Sosyalistleri Partisi Genel Başkanı Sergei Stanishev ise demokrasi ve insan hakları gibi önemli konularda HDP'nin iyi bir partner olduğunu söyledi. Türkiye'deki son gelişmelerden endişeli olduklarını da belirten Stanishev, Diyarbakır'da belediye eş başkanlarının tutuklandığını ve diğer belediyelerin de aynı tehlike ile karşı karşıya olduğunu ifade etti. Türkiye'de binlerce hakimin görevden alındığı bir dönemde yargı bağımsızlığından, basın ve ifade özgürlüğünden de endişeli olduklarını vurgulayan Stanishev, “Türkiye bir darbe atlattı, ama 15 Temmuz sonrası tüm muhalif seslerin susturulmaya çalışıldığını görüyoruz. Türkiye'nin köklü gazetelerinden olan Cumhuriyet'e operasyon yapıldı, birçok muhalif yayın organı kapatıldı” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dilovası'nda eski çöp alanında korkutan yangın

SONRAKİ HABER

ÖHD: OHAL rejimi hukuki bir rejim değildir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...