31 Ekim 2016 07:16

Kuraklık, zeytin üreticisinin belini iyice büktü

Çanakkale'nin Bayramiç ile Ezine İlçesi'nde son 4 yılda verim kaybı yaşayan zeytin üreticisi, şimdi de kuraklık nedeniyle sıkıntılı.

Paylaş

Çanakkale'nin 350 bin zeytin ağacı bulunan ilçesi Bayramiç ile 1 milyon 300 bin zeytin ağacı bulunan Ezine İlçesi'nde üreticinin yüzü bir türlü gülmedi. Son 4 yılda rekolte düşüklüğü görülen üretici, bu kez de beklenen yağmurların gelmemesi nedeniyle kuraklıktan dertli. Üretici, yağmur yağmaması halinde ağaçlarının kurumasından endişeli.

Bayramiç'in Pıtıreli Köyü nüfusunun tamamı zeytincilikle geçiniyor. Pıtıreli Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Tuncay Güngör, zeytinyağı tesisine gelen ürünlerin pek çoğu kurumaya yüz tutmuş durumdaki zeytinlerde kurtlanmalar başladığını gördüklerini söyledi. 4 senedir verimin düşük olduğunu ifade eden Güngör, bu sene kuraklıkla birlikte zeytin üreticisinin zor günler geçirdiğine dikkati çekti. Güngör, durumu “Bugüne kadar ki verim düşüklüğü yüzde 70 civarındaydı. Bu sene kuraklıkla birlikte zeytin üretiminde 'adeta yok yılı' diyebiliriz. Bildiğimiz üç büyük zeytinyağı fabrikası bu sezon kapılarını açmadı” sözleriyle özetledi.

‘YETKİLİLER VERİM DÜŞÜKLÜĞÜNÜ ARAŞTIRMALI’

Pıtıreli Köyü'nden zeytin üreticisi Mehmet Uysal, zeytindeki verim düşüklüğünün nedenini bir türlü bulamadıklarını belirtirken, “Arazimdeki aki zeytin ağaçlarımda tetkik ve inceleme yaptırdım fakat bir sonuca ulaşamadım. Kimi köylüler ürün düşüklüğünü mevsimsel değişikliklerden kaynaklandığını kimi de Çan ilçesindeki termik santralin olumsuz etkilerine bağlıyor. Yetkili makamların bu konuda inceleme ve araştırma yapması gerekiyor” dedi.

Bayramiç İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit Uydaş ise zeytinlerdeki verim düşüklüğünün iklimsel ve kuraklıktan kaynaklandığını iddia etti. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

İzmir’in gözde heykeli onarım bekliyor

SONRAKİ HABER

Hareketliliği süren dolara Merkez Bankası müdahalesi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...