30 Ekim 2016 18:47

'Evrensel Kültür, insanlaşma kültürünü savundu'

Aralık 1991'den bu yana yayın hayatını kesintisiz sürdüren ve OHAL KHK'siyle kapatılan Evrensel Kültür dergisinin yazarları, karara tepki gösterdi.

Paylaş

OHAL KHK’si ile kapatılan Evrensel Kültür dergisinin yazarları, karara tepki gösterdi. 

Tevfik Taş (Yazar): Bu dergilerin kapatılmasındaki gerekçelerden biri terörizm, bu doğru ama tersinden doğru, çünkü Evrensel Kültür sermayenin, sömürünün, yarattığı terörizm ilişkilerine karşı insanlık kültürünü savundu, yani dünyaya terörizmi getirenlerin karşısında insanlaşma kültürünü savundu. Evrensel Kültür’ün her etkinliğinde, her sayfasının ekseninde bu vardır. Bu dünyaya terörizmi getirenlerin işine gelmeyen bir şeydir.

Ahmet Say (Müzik tarihçisi): Evrensel Kültür Dergisi çeyrek yüzyıldır yayınlanan bir kültür/sanat dergisidir. İdeolojik olarak her yayın organı gibi Evrensel Kültür’ün de benimsediği bir ideoloji vardır. Bu ideoloji, evrensel insanlık sevgisi, halkların kardeşliğiydi. Böyle bir derginin kapatılmasını anlayamıyorum ve karşısında olduğumu açıklıyorum.

Göksel Aymaz (Akademisyen-yazar): Ankara’daki Evrensel Kültür Merkezi’nin açılışında, ‘Anadolu, koskocaman bir evrensel kültür merkezidir’ demişti Can Yücel, nur içinde yatsın. Evrensel Kültür dergisinin kapatılması, Türkiye’de evrensel düşünceye ve sanata tahammülsüzlüğün çok açık bir göstergesidir. Anadolu, dapdaracık bir ideolojinin merkezi yapılmaya çalışılıyor.

Adnan Özyalçıner (Yazar): Evrensel Kültür'ü kapatanlar insanın, toplumun ilerlemesinden, düşüncesini eleştirmesinden, özgürleşmesinden korkuyorlar, insanın insan gibi yaşamasını istemiyorlar. Oysa ki gazeteleri dergileri kapatarak, yazarları  hapse atarak düşünceye türlü yasaklar koyarak, yasalar çıkararak engelleyemeyeceklerini unutuyorlar.

{{294136}

FAŞİZM BACAYI DAHA DA SARMADAN YANYANA GELİNMELİ

Mustafa Köz (Şair-Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı): İktidarın milli ve yerli bir Türkiye tasarımını kazıdığınızda altından çıkan karanlık sözcük belli oldu; Yeni Faşizm. Bu yönetim hiç de yeni ve yerli değil aslında, bütün dünyada basın ve düşünce özgürlüğünün silerek başlar işe. Türk tipi faşizm ise Türk tipi başkanlık tartışmalarının yapıldığı ve darbelerden doğan bu karanlık günlerde 3 Ekim’de onaylanan KHK’larla gemi azıya aldı. Basına kilit vurun, rektörlük seçimlerini yasaklayın, gazetecileri, aydınları, yazarları, akademisyenleri tutuklayın...  Bu KHK’lar bile yeni rejimin adını koymaya yetiyor aslında. Ancak sıra kültür-sanat dergilerine de gelmişse ülkenin vay haline. Faşizm bacayı daha da sarmadan yazarlar, şairler, eleştirmenler, çevirmenler, gazeteciler daha fazla yanyana gelmelidir. (KÜLTÜR SERVİSİ) 

ÖNCEKİ HABER

Gültan Kışanak, Fırat Anlı ve Ayla Akat tutuklandı

SONRAKİ HABER

Gözaltıları protesto eden HDP’liler gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...