30 Ekim 2016 10:34

BİKG: Sürekliliği olan bir dayanışmaya ihtiyaç var

Barış İçin Kadın Girişimi’nin 6. Konferansı’na KHK kararlarıyla kapatılan basın yayın organları ile dayanışma çağrısı damga vurdu.

Paylaş

Barış İçin Kadın Girişimi'nin “Kadınlar Barışta Israrcı: ‘Olağanüstü’ Hayat Deneyimlerimiz Işığında Geleceğimizi Konuşuyoruz” çağrısıyla örgütlediği 6. konferansı yapıldı. Aralarında HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu'nun da olduğu çok sayıda kadının katıldığı konferansın forum bölümünde KHK kararlarıyla kapatılan basın yayın organları ile dayanışma çağrısı öne çıktı.

İstanbul Karaköy Mimarlar Odası’nda yapılan konferans, çok sayıda siyasi parti temsilcisi, gazeteci, eğitimci, akademisyen, işçi gibi çeşitli alanlardan kadınların OHAL deneyimlerini anlattığı forum ile başladı.

OHAL’le birlikte çıkarılan KHK ile kapatılan haber ajansları, gazete ve televizyon çalışanları yaşadıkları süreci paylaşarak kadınların sesinin kısılmak istendiğini söyledi. Haber alma özgürlüğünün ellerinden alınmak istendiğine dikkat çeken kadınlar “Bu korku duvarını yıkmak için dayanışma içinde olmak zorundayız. Farklı mecralarda farklı yöntemler yaratarak bunu yapmalıyız” dedi.

Konferansa katılan HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ise, “Bu konferansın sonucunda, aktartığımız deneyimlerimiz ışığında mutlaka bir arada durma yolunun çıkması gerektiğini düşünüyorum. Önceliklerimizi bir yana koymamız gereken bir zamandayız. Bu bütün ülkeye hatta dünyaya cesaret verir. Birbirimize yüzümüzü daha sıcak dönüp, daha barışçıl ve sürekliliği olan eylem, etkinlikler yapmamız lazım” diye konuştu.

‘BASINIMIZA SAHİP ÇIKMALIYIZ’

Karadeniz’deki doğal güzellikleri ile ünlü 8 yaylayı birbirine bağlayacak olan Yeşil Yol Projesi’ çalışmasını durdurmak için hiç düşünmeden kendini dozerin önüne atan Gönül Günay ve kuzeni Süreyya Yücel de konferansa katıldı. Yeşil Yol Projesi’ne karşı verdikleri mücadeleyi anlatan Günay, “Karadeniz kadını çok eziliyor. Doğamız tarumar ediliyor. Her tarafı peşkeş çekildi. Sadece benim yaşadığım bölgede 130 küsür endemik bitki var. Bunlar yok oluyor. Ama aşacağız. Daha cabbar olmamız lazım” dedi. Günay, “Direnişte bizim yanımızda olan kanallar Hayatın Sesi ve İMC TV kapatıldı. Şimdi biz onların yanında olmalıyız. Gazetecilerimize sahip çıkmamız lazım. Bize çok iş düşüyor” çağrısında bulundu.

Konferans için Şırnak’tan gelen JINHA çalışanı Gazeteci Kibriye Evren ise, kadınların sesi-sözü olan yayınların kapatılmasına karşı bir dayanışma örülmesi gerektiğini söyledi. ‘Erkekler ne der diye düşünmeden yazıyoruz’ diyerek yayına başladıklarını ifade eden Evren, “2012’den beri kadınların sesi olmaya çalıştık. 60’dan fazla muhabirimiz var. Dünyanın ilk kadın ajansıyız. Alternatif medyanın içerisinde başka bir alternatif olarak çalışıyorduk. Kadınların JINHA’ya sahip çıkmasını istiyoruz. Bir imza kampanyası başlatıyoruz. Kendi sesimizi sokakta duyurmalıyız. Kapatılan basına sahip çıkmak gerekiyor" dedi.

‘BARIŞA BİR YOL ÇİZELİM’

Ev Eksenli Çalışanlar Sendikası’ndan Gülsüm Nazlıoğlu, Soma’da yakınlarını yitiren ailelere dava sürecinde “sus payı” olarak sosyal yardım yapıldığını anlattı. “Her aileye iki ev çekilişi yapıldı. Kurban bayramında para dağıtıldı. Neden? Hükümet iki yüzlü bir politika izliyor, ama bu insanlar güvence istiyor. Bu yüzden barış dili oluştururken daha geniş çevrelere ulaşmayı hedeflemeliyiz. Tarım sektöründe güvencesiz çalışan kadınlara da barışı anlatabilmeliyiz” dedi.

Öğretmen Meral Gülşen, “Faşizm seni konuşturmak için işkence yapmaz ‘sus’ diye yapar. Evrensel Kültür dergisi kapatıldı mesela, demek ki biz daha çok kültürle ilgilenmemiz lazım. Biz bir arada olmayı becerdiğimiz an daha fazla kadınla buluşacağız” dedi.

“Deneyimlerimiz ışığında kadınların barışına bir yol çizebilir miyiz?” başlıklı forumda ise, barış noktalarının çeşitlendirilerek farklı alanlara taşınması ve sürekliliği olan eylemler haline getirilerek yerellerle buluşturulması, uluslararası bir kadın konferansı düzenlenyerek yurt dışındaki kadın örgütleriyle bağın güçlendirilmesi, bütün kadın örgütlerinin hiçbir ayrım gözetmeden asgari ortak müştereklerde bir araya gelmesine önem vermek, bir radyo kurmak, kapatılan basın kurumları için kampanya örgütleme önerileri tartışıldı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş: Bugün dayanışmanın günüdür

SONRAKİ HABER

Akademide 12 Eylül’e dönüş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...