30 Ekim 2016 10:31

Demirtaş: Bugün dayanışmanın günüdür

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır'da Fırat Anlı ve Gültan Kışanak için düzenlenen eylemde konuştu.

Paylaş

Diyarbakır Büyük Şehir Belediye Başkanları Gülten Kışanak ve Fırat Anlının gözaltına alınmasına dönük protestolar devam ediyor. HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş HDP milletvekilleri Feleknas Uca, Çağlar Demirel, Osman Baydemir, Ziya Pir,Ferhat Encü , Meral Danış Beştaş, Selma Irmak’ın yanı sıra DBP ve HDP yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirilen eyleme çok sayıda yurttaş katıldı.

Eylemin düzenlendiği alanın etrafındaki polis ablukası dikkat çekerken, sabah erken saatlerde belediyeye çıkan bütün yollar da polis tarafından güvenlik gerekçesiyle kapatıldı.

'BELEDİYE EŞ BAŞKANLARI REHİNEDİR'

Eylemde halka seslenen HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Türkiye’nin bütün adliyelerinde korkunun hakim olduğunu söyleyerek “Kendi istediği kararı vermeyen hakim ve savcıyı anında darbeci terörist ilan edip içeri atabilirler. Dolayısıyla Belediye eş başkanlarımız adil bir yargılanma sürecinin içerisinde değiller. Diktatör faşizan bir rejimin elinde rehinedirler. 5 gündür rehine olarak tutuluyorlar. Savcıya sesleniyorum; soru sormak için Belediye Eş Başkanlarını neden 5 gün tutuyorsun? Türkiye’nin her yerinde kendi politikalarına biat etmeyenleri terörist ilan ediyorlar. Biz zaten alışığız; yıllarca bize terörist dediler” ifadelerini kullandı.

‘GÜN DAYANIŞMA GÜNÜDÜR’

Özgürlük, barış ve demokrasiden yana kesimleri ayağa kalkmaya çağıran Demirtaş, “Gün bugündür dayanışmanın ittifakın günü bugündür. Yarın bunun zamanı olmayacak artık. Devlet içerisinde, yargıda, bürokraside bütün bu gidişatın tehlikesini görenler sesini çıkartacaklarsa bugün çıkartmalılar. Bir çok ülkede faşizm dönemlerinde cesur savcılar, hakimler çıkıp ‘Ülkemizi bu hukuksuzluğa teslim etmeyeceğiz’ dediler. Bir tane bile hukuka inanan savcı yok bu ülkede? Çıkıp istifa dilekçesini verecek bir tane hakim yok mu bu ülkede? Direnen bir tek biz kaldıysak, o halde bedeli ne olursa olsun geri adım atmayacağız” açıklamasında bulundu.

‘TEK KANALLI DÖNEME GEÇTİK’

Son yayınlanan KHK ile görevden ihraç edilen memurlara ve kaplatılan ajanslara da değinen Demirtaş “Bu kadar akademisyen, öğretmen 11 bine yakın memur tek bir kararnameyle görevinden ihraç edildi. Türkiye’nin tek Kürtçe gazetesi Azadiya Welat kapatıldı, muhalif bütün ajanslar kapatıldı. Dünyanın tek kadın haber ajansı JİNHA kapatıldı. Artık tek kanallı TRT dönemine geçtik. Bütün televizyonlar artık Tayyip Bey’i canlı olarak verecek. Öksürdüğünde hapşırdığında canlı yayına geçecek” dedi.

BUGÜN YAPILANLARI HİTLER DE YAPTI

Yaşananları Hitler dönemine benzeten HDP Eş Genel Başkanı, “Bugün  belediye başkanlarımız, milletvekillerimiz; yarın partiyi kapatmaya doğru gidecekler. 1945 yılında bugün yapılanların aynısını Hitler yapmıştı. Parlamentoyu kapatmış, seçimleri tanımamış, partileri kapatmış, milletvekillerinin dokunulmazlığını kaldırmış, sendikaları kapatarak devlet içerisinde ne kadar muhalif memur varsa işten atıp tutuklatmış, kendini başkan ilan etmişti. Bizi susturmaya çalışmalarının, bu ablukanın nedeni budur” dedi.

‘ADALET BAKANI’YLA SİLİVRİ’YE GİDELİM’

Cezaevlerinde yaşanan işkencelere de değinen Demirtaş, “Adalet Bakanı, ‘Varsa işkence ispatlayın’ diyor. Defalarca kendisine çağrı yaptık; gel beraber bir cezaevine gidelim madem kendine güveniyorsun. Beraber Silivri cezaevine gidelim yanımızda İstanbul Başsavcısı olsun, İstanbul Barosu’ndan temsilciler olsun. Ayrım yapmadan hangi suçtan olursa olsun tutukluları ziyaret edelim. İşkence varsa çıkışta sen istifa et, eğer yoksa ben istifa edeyim” çağrısında bulundu. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İspanya'da Mariano Rajoy yeniden başbakan

SONRAKİ HABER

BİKG: Sürekliliği olan bir dayanışmaya ihtiyaç var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...