30 Ekim 2016 10:28

İspanya'da Mariano Rajoy yeniden başbakan

İspanya'da PSOE'nin çekimser kalmasıyla Mariano Rajoy yeniden başbakan seçildi.

Paylaş

Jesus de la ROZA
Hilal ÜNLÜ
Gijon

İspanya’da artık bir üçüncü seçim yapılmayacak. Aralık 2016’da yapılan seçimlerde en fazla oyu muhafazakar sağ Halk Partisi (PP) almış ve bu partinin başkanı Mariano Rajoy, yeterli desteği bulamayıp hükümeti kuramamıştı. Haziran 2016’da yenilenen seçimlerde de benzer sonuçlar elde edilmiş yine Halk Partisi mutlak çoğunluğu elde edememiş; ancak en fazla oyu alan parti olmuştu.

SOSYALİST PARTİ ÇEKİMSER KALDI

Halk Partisi (PP) başkanı Mariano Rajoy’un başbakan olabilmesi ve üçüncü kez seçime gidilmemesi için sosyal demokrat nitelikli İspanyol Sosyalist İşçi Partisi’nin (PSOE) çekimser kalmasına gereksinim duyuluyordu. Bu süreç içinde M. Rajoy’a sürekli hayır oyu vereceği açıklaması yapan Sosyalist Parti, fikrini değiştirdi ve çekimser kalma kararı aldı. Bunu olanaklı kılmak için de PSOE federal komitesi, PSOE’nin çekimser kalmasına dolayısıyla M. Rajoy’un başbakan seçilmesine karşı çıkan partinin Genel Sekreteri Pedro Sanchez’i istifaya zorladı. Böylece İspanya demokrasinin en fazla yolsuzluğa bulaşmış ve Avrupa Birliği’nin neoliberal politikalarını dayattığı kesinti politikalarının en sert uygulayıcısı olan muhafazakar sağ Halk Partisi (Partido Popular) yeniden hükümet edecek.

SANCHEZ İSTİFA ETTİ

Bugün parlamentoda 349 milletvekilinin katıldığı (Pedro Sanchez dışında tüm milletvekilleri) oylamada, Halk Partisi’nden Mariano Rajoy, 170 evet (Halk Partisi ve Yurttaşlar Partisi oyları), 111 hayır (Unidos Podemos, Bask ve Katalan milletvekilleri ve 15 PSOE milletvekili) ve 68 çekimser (İspanyol Sosyalist Partisi-PSOE) oy ile başbakan seçildi. 15 sosyalist milletvekilinin (7’si Katalonya PSOE’den ve 8’i diğer bölgelerden) parti kararını dinlemeyerek, parti disiplinine uymayarak hayır oyu kullanması önem arz etmekte.
Oylamadan saatler önce PSOE genel sekreteri Pedro Sanchez milletvekilliğinden istifa etti; ancak Sanchez politikaya devam edeceği, PSOE’nin yeniden “inşa” kampanyası başlatacağı ve bunun için “İspanya’nın her köşesini” adım adım dolaşacağı açıklaması yaptı ve partinin gelecek kongresinde parti genel sekreterliğine aday olacağının işaretini verdi.

ÖNCEKİ HABER

OHAL uygulamaları ile ortak çözüm bertaraf ediliyor

SONRAKİ HABER

Demirtaş: Bugün dayanışmanın günüdür

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...