30 Ekim 2016 07:30

Karaburun’da bu kez jeotermal endişesi!

Karada RES ve taş ocakları, denizlerde balık çiftliklerinin yol açtığı ekolojik sorunlarla boğuşan Karaburun’a bir kötü haber daha geldi.

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Karada Rüzgar Enerji Santralleri ve taş ocakları, denizlerde balık çiftliklerinin yol açtığı ekolojik sorunlarla boğuşan Karaburun’a bir kötü haber daha geldi. Yarımadanın büyük bir bölümünde jeotermal sondaj çalışmaları başlıyor

ÇEVRESEL ETKİLERİ GÖZARDI EDİLDİ

Mordoğan’dan Sarpıncık’a kadar uzanan çok geniş bir alanda başlayacak olan jeotermal sondaj çalışmaları için İzmir Valiliğince ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildi. Jeotermal Kaynak Arama Sondajı çalışmalarında ilk etapta Saip, Bozköy, Eğlenhoca ve Hasseki köylerinde toplam 6 adet sondaj çalışması yapılacak. Çalışma yapılacak alanlar 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında Çayır-Mera ve Turizm Tesis alanı olarak gösteriliyor. Yine de bazı alanların özel mülkiyet içerisinde olması dikkat çekiyor. Konutlara çok yakın mesafelerde (150 m - 470 m arasında) açılması planlanan jeotermal kuyularının çevresel etkilerinin göz ardı edilmesi ve bu sondajlar için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verilmesi yöre halkını endişelendiriyor.

‘ÇOK ENDİŞELİYİZ’

Karaburun Kent Konseyi Çevre Komisyonu Başkanı İpar Buğra Dilli, jeotermal ruhsat alanlarının çok büyük bir bölümünün deniz kıyısında olduğuna dikkat çekerek “Buraların önemli bir bölümü de doğal SİT alanı. Ruhsat alanları içerisinde kültürel SİT alanı da var ki bu alanın genişletilmesine dönük yeni çalışmalar da yapılıyor. İmar alanları, konut alanları, tarım ve SİT korumasındaki bu kadar geniş bir alanın jeotermal arama sahası olarak ilan edilmesi bizi çok büyük bir endişeye sevk ediyor. Bununla ilgili çalışmalarımızı yapıyoruz” dedi.

PROJE KONUTLARA ÇOK YAKIN!

Proje tanıtım dosyasında çıkarılacak sıcak suyun turizm amaçlı kullanılacağı dile getiriliyor.  Jeotermal aramalarla ilgili ruhsat alanlarına bakıldığında ise binlerce hektarlık bir alanı kapsadığı görülüyor. Sondaj yapılacak yerler, ruhsat alanları, sondaj yapılacak alan ve en yakın konuta mesafeleri ile ilgili çizelge Karaburunluların endişelerinde ne kadar haklı olduklarını ortaya koyuyor. 

ÖNCEKİ HABER

İtalya’daki depremde can kaybı yaşanmadı

SONRAKİ HABER

Müge Anlı nasıl her derde deva oldu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...