30 Ekim 2016 07:19

'Üzerinde bulundu' denilen gaz bombası Emniyetin çıktı!

Gözaltına alındığında, ‘üzerinden gaz bombası çıktı’ diye tutunak tutuldu. Üzerinde bulunduğu söylenen gaz tipi emniyet envanterinden çıktı!

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Adana’da, yasadışı eyleme katıldığı gerekçesiyle gözaltına alınan Roşhat Bilkiç’in, gözaltına alındığı sırada cebinden çıktığı iddia edilen gaz bombasının devlete ait olduğu ortaya çıktı. Olay, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün söz konusu markadaki biber gazından 9 bin 716 adet Adana Emniyet Müdürlüğü’ne gönderdiklerini söylemesiyle ortaya çıktı. Oysa Adana Emniyet Müdürlüğü biber gazının kendilerine ait olmadığını söylemişti. Avukat Tugay Bek, polislerin Bilkiç hakkındaki diğer ifadelerinin de şüpheli durumda olduğunu söyleyerek, 8 aydır tutuklu bulunan müvekkilinin bırakılmasını talep etti.

8 AYDIR TUTUKLU

Roşhat Bilkiç, Adana Seyhan’daki Barboros Mahallesi’nde Mart ayında düzenlenen yasadışı eyleme katıldığı iddia edilerek gözaltına alındı. Sokak arasında gözaltına alınan Bilkiç’in sağ cebinden elle atılan gaz bombası çıktığı iddia edildi. Sadece polis tutanakları ve ifadesine dayanılarak 8 aydır tutuklu bulunan Bilkiç, “terör örgütü üyeliği, propagandası ve polise direnmek”le suçlanıyor. Tutuklu yargılanan Bilkiç’in duruşması sırasında, Bilkiç’in avukatlarının talebi üzerine İl Emniyet Müdürlüğü’ne söz konusu gaz bombasının kendilerine ait olup olmadığı soruldu. İl Emniyet Müdürlüğü, biber gazının kendi mühimmat listesinde yer almadığı yönünde cevap verdi. Ancak Emniyet Genel Müdürlüğü, kendilerine gönderilen yazıya verdiği cevapta adı geçen 2014-GEB-4 rumuzlu Tip 1 gaz el bombalarından çeşitli tarihlerde Adana İl Emniyet Müdürlüğü’ne toplam 9 bin 716 adet gönderdiğini söyledi.

‘GAZ BOMBASI POLİS ARABASINDA BULUNDU’

Roşhat Bilkiç de, mahkemede verdiği ifadesinde gaz bombasının üzerinde değil, polis aracından yere düşmüş vaziyette buluınduğunu söylemişti. Roşhat Bilkiç ayrıca, berberden çıkıp eve gittiği sırada olayın ortasında kalıp kaçmaya başladığını, peşine düşen polislerin saklandığı bir evin avlusunda kendisini darbederek gözaltına aldığını ifade ederek olay gününü anlatmıştı.

‘POLİSİN DİĞER İFADELERİ DE DEŞÜPHELİ’

Ancak, Bilkiç bu gelişmelere rağmen hâlâ tutuklu yargılanıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nden istenen yazının İl Emniyet Müdürlüğü’nü yalanladığını ifade eden Roşhat Bilkiç’in avukatı Tugay Bek, “Polislerin sözlerinin doğru olmadığı ortaya çıktı. Aynı polislerin diğer iddialarına nasıl itibar edeceğiz?” dedi. Polislerin Bilkiç hakkındaki diğer ifadelerinin de şüpheli durumda olduğunu söyleyen Bek, buna rağmen müvekkilinin tutukluluğunun devamına karar verilmesinin doğru olmadığını söyledi.
Müvekkiliyle ilgili tek görüntünün gözaltına alınırken kaydedilen görüntü olduğunu dile getiren Tugay Bek, müvekkilinin üzerinde savcılığın söylediği gibi yüzünü kapatacak bez, çorap, maske gibi şeyler çıkmadığını da belirtti. Bek, polisler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını dile getirdi.

SAVCI ‘KURNAZLIK’ DEDİ

Savcı, Roşhat Bilkiç hakkındaki mütalaasında eylemcilerin kurtulmak için kurnazlıklara başvurduğunu iddia ederek, sanığın oluşan tüm eylemlerden yargılanmasını talep etti. Mütaalada şu ifadelere yer verildi: “Eylemciler yasal takipten kurutulmak için yüzlerini ve kıyafetlerini gizleme, ellerine eldiven takma, etek giyme, ayakkabılarının üzerlerine çorap giyme yollarına dahi başvurmaktadırlar. Açıklanan bu tespitler ve gerçekleri karşısında olay öncesi oluşan iştirak iradesi, fikir ve eylem birliğinden dolayı her bir göstericinin gösteri sırasında meydana gelen eylem türlerinden sorumlu tutulmaları gerekmektedir. Aksi halde yasal takipten kurtulmak için her türlü kurnazlığı başvuran eylemcilere karşı hukuk düzeni çaresiz kalacaktır.” Savcının  mütalaasını yorumlayan avukat Tugay Bek, “Savcı somut ve maddi bulgularıın bu tarz eylemler söz konusu olduğunda göz ardı edilmesi gerektiğini söylüyor. O halde, kendini savunmak için söylenen her ifade kurnazlık olarak değerlendirilebilir. Bu durum hukuka uygun değildir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Kapatılan Tîroj: Her şey ‘olağandışı’ kalsın istiyorlar!

SONRAKİ HABER

İtalya’daki depremde can kaybı yaşanmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa