30 Ekim 2016 07:03

Kapatılan Tîroj: Her şey ‘olağandışı’ kalsın istiyorlar!

14 yılı aşkın bir süredir Kürtçe-Türkçe yayın yapan Tîroj dergisinin kanun hükmğnde kararnameyle kapatılmasına ilişkin dergi yönetiminden açıklama gel

Paylaş

Türkçe-Kürtçe yayın yapan Tiroj dergisi OHAL kapsamında yayımlanan kanun hükmünde kararnameyle kapatıldı. Kapatma kararına dergi yönetimi tepki gösterdi.

“Ülkenin yüz yıllık sorununun çözümüne kültür ve sanat mecrasından katkı sunmaya çalışan Tîroj, ‘terör’ parantezine alınmaya çalışılan ‘Kürt’ algısının, muazzam bir kültürel, sanatsal ve elbette politik realite olduğu gerçeğini yansıtmaya çalıştı” denilen açıklamada derginin Kürt dili, tarihi, edebiyatı, müziği, şiiri, resimi, sineması, yayıncılığının kürsüsü olduğuna dikkat çekildi.

Derginin hem Kürt kültürünün gelişimine, hem de diğer ulusların bu kültürü tanımalarına katkıda bulunmak istediği vurgulanan açıklamada, “Bu, egemen tek tipçiliğe karşı olmak demekti doğal olarak ve bunun bilincinde olan her ulustan aydın, yazar ve sanatçıya sayfalarını açtı Tîroj. Bundandır ki, kapatılmayıp dağıtıma girebilseydik eğer, 83’üncü sayımızın ilk yazısı, ‘Dil meseleleri’ başlığıyla, halen cezaevinde bulunan dil bilimcimiz Necmiye Alpay’ın imzasını taşıyacaktı. Olmadı!” ifadeleri kullanıldı.

‘IŞIKTIR, BİR ŞEKİLDE IŞIYACAKTIR!’

“Normalleş(tir)mek istemiyorlar. Her şey ‘olağandışı’ kalsın istiyorlar!” ifadelerine yer verilen açıklamada “Engellenmeseydik, 83’üncü sayımızda “Kolombiya’da mümkün olan Türkiye’de neden mümkün olmuyor?” diye soracak, ‘olağan’ olanı aramaya devam edecektik mesela. Kanun hükmünde kararnameyle sordurmadılar, yayınımızı kestiler! Tîroj, ışık huzmesi demektir oysa, kültürün, sanatın ve insanın ışığı kararnamelerle söndürülemez. Işıktır, bir şekilde ışıyacaktır” değerlendirmesi yapıldı. (HABER MERKEZİ)

Yayımlanamayan Tîroj dergisinin kapağı

ÖNCEKİ HABER

İroni yapmayın doğruyu söyleyin

SONRAKİ HABER

'Üzerinde bulundu' denilen gaz bombası Emniyetin çıktı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...