30 Ekim 2016 05:55

Tek golün nişanesi

Alper Kaya, hafta içinde Galatasaray’a konuk olan Dersimspor’un kısa geçmişini kaleme aldı.

Paylaş

Alper KAYA

Geride bıraktığımız haftada Türkiye Kupası eleme maçlarında en çok konuşulan eşleşmelerden birisi şüphesiz Galatasaray – Dersimspor maçı oldu. Her ne kadar maçın spikeri Galatasaray gibi takımların doğrudan gruplara kalması gerektiği görüşünde ısrarcı olsa da, bundan üç yıl önce kendi sahasında Beşiktaş’a kök söktüren fakat direklere takılan Niğde Belediyespor’u hatırladığımızda; “Neyse ki...” diyoruz, “Neyse ki bu spiker futbolu yönetmiyor.”
Gelelim, 5-1’lik maça. Daha doğrusu altı golün birisine, yani Dersimspor’a. Dersim’in profesyonel liglerdeki tek temsilcisi olan mavi beyazlıların geçmişi, Türkiye’deki futbolun da hem siyasi hem idari bir özeti gibi!
2009 yılında, her nasılsa bölgedeki siyasi otoritenin de desteğiyle kuruluyor Dersimspor. Süper Amatör’ü bir anda aşıp kendisini profesyonel liglerin bir altı olan Bölgesel Amatör Lig’de buluyor 2010-2011 sezonunda. Ancak profesyonel ligler için rötar yapması gerekecek: Zira tek takımın doğrudan yükseldiği statüde, grubunun birincisi Büyükşehir Belediye Erzurumspor oluyor. İşin ironik yanı ise şu ki; dört puanla şampiyonluğu kaçıran grup ikincisi Dersimspor da dahil olmak üzere doğrudan küme düşen son iki temsilci hariç gruptaki tüm takımlar küme düşmemek için play out oynuyor statü gereği! Dersimspor, Tunceli Üniversitesini 5-0 yenerek BAL’da kalıyor...
Sonraki sezon, BAL statüsü değişiyor, Dersim’in kaderi değişmiyor. İlk iki takımın play off oynadığı BAL’ı üçüncü bitiriyor ve gene küme düşenler hariç tüm takımlar play out oynuyor! Dersim, bu kez de Ovacık Belediyespor’u 3-0 yenerek ligde kalıyor. Sonraki sezon, ilk takımın doğrudan çıktığı statüde ligi orta sıralarda bitiriyor, play out’la bir önceki sezonki rakibi Ovacık Belediyespor’u gene aynı skorla yenerek ligde kalmayı sürdürüyor.

PROFESYONELLİĞE ADIM

2013-2014 sezonunda bir ilki yaşıyor Dersimspor ve grubunu ikinci bitirerek play off’lara kalıyor. Finalde 2-0 öne geçmesine rağmen 118. dakikada kazanılan bir penaltıyla netleşen 3-2’lik sonuç nihayetinde Sincan Belediyespor’a turu hediye ediyor. Sonrası sürpriz: Ligde kalmak için play out oynamalıdır. TUDAK’ı 5-1’le geçerek ligde kalır.
Bu tecrübeleri nihayetinde, 2014-2015 sezonunda şampiyon olarak 3. Lig’e yükselir Dersimspor. Profesyonel liglerdeki ilk sezonunu orta sıralarda tamamlarken, futbolun tesadüfü müdür nedir Türkiye Kupası’nda rakibi BB Erzurumspor olur ve Erzurum ekibine yenilerek kupaya veda eder Dersimspor... Profesyonel liglerde ikinci sezonunda ise, ligdeki sürecinden çok Türkiye Kupası’ndaki performansıyla gündeme geldi Dersimspor.
İlk turda 12 Bingölspor’u, ikinci turda Eskişehirspor’u eledikten sonra Galatasaray’la eşleşen Dersimspor; bu maçta kupaya veda etti bildiğiniz üzere.

DERSİMSPOR ÖZELİNDE FUTBOL

Dersimspor özelinde futbola, bir saha içi bir de saha dışı faktörlerle bakmamız gerekiyor. Saha içi faktörler bildiğiniz gibi: Her yıl değişen BAL statüsü, takımların organizasyon ve adaptasyon eksikliği yaşamasına yol açarken; her daim maddi gücü yüksek takımların ön planda kalmasını hedeflemekte. Türkiye Kupası’nda dahi, ne kadar “güçlü” bir takımı geçerseniz geçin, hep daha güçlüsü veya daha çok reyting getireniyle karşılaşıyor ve bir yerden sonra yola veda etmek zorunda kalabiliyorsunuz.
Profesyonel ligler ise, biraz da ligin dinamiklerine göre hareket etmekle ilgili gelişen maceralar yaşatıyor takımlara. Nitekim geçtiğimiz yıl küme düşme korkusu yaşamayan Dersimspor, bu yıl Türkiye Kupası’ndaki gidişatının getirdiği konsantrasyon kaybı nedeniyle ligin alt sıralarına yaklaşmış olsa da bence geçtiğimiz sezon gibi orta sıralarda ligi bitirecektir.
Saha dışı faktörler ise, Türkiye’de ’80’lerden bu yana hemen hemen hiçbir şeyin değişmediğini kanıtlar nitelikte. Hafta içi Evrensel’deki röportajla haberiniz olmuştur muhtemelen ama Amedspor ile deplasmanda karşılaşan Zonguldak Kömürspor’da camia, deplasmana gelen ve dostane bir şekilde ağırlandığını sosyal medyada paylaşan taraftar grubuna öfke saçtı. Biz bu nefrete yabancı değiliz.
Dersimspor ilk kurulacağı dönemde, ismi nedeniyle çeşitli çevrelerin baskısıyla karşılaşsa da bölgedeki valinin desteği sayesinde kuruluş aşamasını atlatmıştı. Sonrasında 2011 yılında Beşiktaş ile bir dostluk maçı organize edilse de, maalesef siyah beyazlı kulüp gerekçe göstermeden bu maçı iptal etti. Bu iptalin nedeni, aradan üç yıl geçmesine rağmen hâlâ belli değil.
Dersimspor, kendi yolunu kendisi açmaya gayret ettiği sürece pek meşhur “futbol şansı” onun da yanında olacaktır er geç. Adıyla yaşayası kulüplerin sayısının artması temennisiyle, Arena’da attıkları o tek golden sonra naifçe sevinen futbolculara ve maçta takımını yalnız bırakmayan taraftarına selam ederek yazıyı sonlandıralım...

ÖNCEKİ HABER

ABD'den İstanbul'daki çalışanlarına: Türkiye'yi terk edin

SONRAKİ HABER

Trabzonspor, Rize’yi ağırlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...