29 Ekim 2016 12:46

İsviçreli vekillerden Kışanak ve Anlı'ya destek

İsviçre'nin Basel Kantonunda SP milletvekilleri, Gültan Kışanak  ve Fırat Anlı'ya destek olmak için bir basın açıklaması düzenledi.

Paylaş

İsviçre'nin Basel Kantonunda SP (Sosyal Demokrat Parti) milletvekilleri Ursula Metzger, Edibe Gölgeli ve Mustafa Atıcı Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Gültan Kışanak  ve Fırat Anlı'ya destek olmak için bir basın açıklaması düzenledi.

Kışanak ve Anlı'nın tutuklanma nedenlerinin inandırıcı olmadığının, Erdoğan Hükümeti'nin demokratik yollarla seçilmiş politikacıları tutuklamasının muhalif olan insanların haklarını kısıtladığının belirtildiği açıklamada büyükelçiliklerde iltica hakkının tekrar sağlanması ve politik olarak baskı altında olan kişilerin korunması gerektiği ifade edildi. 

AKP Hükümeti'nin 15 Temmuz darbe girişimini fırsata çevirip HDP'li vekillere baskı uygulama ve tutuklamanın bir gerekçesi haline getirildiğinin vurgulandığı açıklamada yayın yasaklarına da değinildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Son günlerde bütün Kürt yayın kuruluşları kapatıldı. Sol ve Kürt basın kaynakları yasaklandı ve binlerce kişi tutuklandı. Cezaevlerinde işkence ve taciz olaylarının yaşandığı belirtiliyor. Demokratik olarak seçilmiş politikacılar kendi görüşlerini özgürce belirtebilmelidir. Hükümetten farklı düşünse de serbest fikir özgürlüğünü beyan etme şartlarını devlet oluşturmak zorunda. Buna karşın muhalif politikacılar, gazeteciler, sendikacılar Türkiye'de giderek artan bir baskı politikası altında yaşıyorlar. Son tutuklamalar bunu çok net bir şekilde gösteriyor. 

Hızlı bir biçimde muhalif politikacılar üzerinde artan tehlikeli ve baskıcı uygulamalar bu insanların yaşam hakkını tehdit etmektedir. Bu insanların yaşam hakkının sağlanması için gerek duyulduğunda yurt dışında yaşamaları için önlemler alınmalıdır. Çünkü bu insanlar sadece demokratik haklarını idame etmeye çalışıyorlar.

SP Basel-Stadt olarak Türkiye'de baskı altında olan politikacıların can güvenliği için İsviçre Bakanlar Konseyinde bu konuda acilen önlemler alınmasını talep ediyoruz. Bu doğrultuda İsviçre'nin Türkiye'deki resmi temsilciliklerine can güvenliği tehlikesi olan kişilere başvuru hakkı veya İsviçre elçiliklerinde barınma hakkı verilmelidir. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

TV10 protesto eylemi: Sazımızla sözümüzle direneceğiz

SONRAKİ HABER

Erdoğan: Lozan'ı imzalayanlar sorumlu!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...