29 Ekim 2016 10:43

Bilgisayar Mühendisleri Odası: İletişim kurmak haktır

Bilgisayar Mühendisleri Odası internet erişim engellemelerine tepki gösterdi.

Paylaş

Bilgisayar Mühendisleri Odası (BMO) Yönetim Kurulu, son günlerde bölge illerinde internet erişiminin devlet eliyle engellemesine yazılı bir açıklamayla tepki gösterdi. Oda, iletişim kurma, haber alma ve bilgi paylaşma özgürlüğünün Anayasa ile de güvence altına alınmış bir hak olduğuna dikkat çekti.

Diyarbakır Belediyesi Eş Başkanlarının gözaltına alınmasının ardından Diyarbakır, Batman, Siirt, Mardin, Tunceli, Elazığ, Bingöl, Van, Hakkari, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş, Kilis, Gaziantep ve Erzurum‘da mobil ve sabit hatlardan İnternet erişimi sağlanamadığı hatırlatılan açıklamada, “Sosyal medya ve İnternet aracılığıyla erişilen içeriklerin zaman zaman provokasyonlara yol açtığı iddiası bir yana, hangi gerekçe ile olursa olsun erişimin tamamen ya da kısmen engellenmesi kabul edilemez” denildi.

Açıklamada, bu durumun kişi hak ve hürriyetlerine doğrudan bir müdahale anlamı taşımasının yanı sıra, sağlık gibi kritik kamu hizmetlerinin de aksamasına veya tamamen durmasına sebep olduğu vurgulandı.

FİŞLEME YAZILIMI ELEŞTİRİSİ

BMO açıklamasında Türk Telekom’un internet kullanıcılarını takip etmek üzere bir yazılım satın aldığına ilişkin haberlere de dikkat çekti. “Devlet ve büyük şirketler tarafından tamamen kontrol altına alınan bir İnternet ortamı; İnternetin temsil ettiği ve ortaya koyduğu en temel değer olan ‘kaynaklara özgür erişim ve paylaşım’ anlayışının kökünden sarsılması demektir” denilen açıklamada, izleme, baskı ve sansürün olduğu bir ülkede insan haklarından, demokrasiden, özgürlüklerden ve adaletten bahsetmenin imkansız olduğu ifade edildi.

Açıklamada ayrıca internet servis sağlayıcıları ve yetkililerden internet hizmetinin neden verilmediğinin kamuoyuna açıklanması talep edildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çukurca'da havanlı saldırı: 3 asker hayatını kaybett

SONRAKİ HABER

HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ'a yurtdışı yasağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...