29 Ekim 2016 10:37

Hukuksuzluklara karşı yargıda birlikte mücadele arayışı

Yargıçlar Sendikası: Muhalif olduğu için kapatılan, sesi kısılan, haksızlığa uğrayan kişi ve kurumların yanındayız.

Paylaş

Yargıçlar Sendikası İzmir’de “Hukuksuzluklara Karşı Yargının Sivil  Örgütlenmelerinin Birlikte Mücadelesi” konulu panel düzenledi. Panelde yargıda ortak mücadelenin olanakları tartışıldı.

Geçtiğimiz günlerde tutuklanan YARSAV Başkanı Murat Arslan konuşmacı olduğu panele katılamadığı için masadaki yerine fotoğrafı konuldu. Panel’in oturum başkanlığını Eski İzmir Barosu ve Konak Belediye Başkanı Sema Pektaş yaptı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Yargıçlar Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Ayşe Sarısu Pehlivan, sadece muhalif olduğu için kapatılan, sesi kısılan, haksızlığa uğrayan kişi ve kurumların yanında olmaya çalıştıklarını belirtti. Pehlivan, paneli yargıdaki sivil örgütlenmelerle birlikte ortak mücadele yollarını bulmak için düzenlediklerini ve ülkede hukukun var olabilmesi için mücadele edeceklerini dile getirdi.

ARSLAN’IN TUTUKLANMASI YARGIYA GÖZDAĞI

Adalet İçin Hukukçular Platformu adına konuşan Avukat Özgür Urfa ise panelde Murat Arslan’ın ifadesinin okudu. Bu ifadenin aynı zamanda Arslan’ın mesajı olduğunu belirten Urfa, Arslan’ın tutuklanmasının mücadeleci ve demokrat kimliği dolayısı ile sembolik bir anlamının olduğunu söyledi. Urfa, “Murat Arslan’ı alıyorsak hepinizi alırız mesajı vermek istediler. Bu kumpası kuranlara karşı gerekli cevabı vermemiz, onu özgürlüğüne kavuşturmamız gerekli” dedi.

Başkanlık tartışmaları ile birlikte yeni bir rejimin tohumlarının ekildiğine dikkat çeken Urfa, buna karşı çıkacak kesimlerin de yok edilmeye çalışıldığını söyledi. Yaşanan hukuksuzluklar karşısında barolar ve barolar birliğinin sessiz kalmasını eleştiren Urfa, OHAL’e ve Arslan’ın tutuklanmasına karşı kampanya başlatma çağrısında da bulundu.

‘YARGIYI KURTARACAK OLAN ÖRGÜTLENMEDİR’

ÇHD Genel Başkanı Avukat Selçuk Kozağaçlı da konuşmasında, yargıdaki devlet dışı örgütlenmelerin yargıyı doğru şekilde inşa etmek açısından doğru bir seçenek olduğunu ifade etti. İktidarın anayasal olmayan yetkileri kullandığına dikkat çeken Kozağaçlı, bu ortamda yeni anayasa tartışmalarının ihanet dışında anlam taşımayacağını vurguladı.

İçeride ve dışarıda süren savaş tehlikesine dikkat çeken Kozağaçlı, “Bunlar tek adamları güçlendirir. Yargıda akla ve irfana sahip olanlar bir araya gelmeli. Bir araya gelmenin ilk hedefi işkenceyle mücadele olmalıdır. 10-15 yıldır görmediğimiz yaygın ve sistematik bir işkence var. İşkenceyi durdurmadan ne konuşursak yalan. Bir platform olsun, sekreteryası olsun” dedi.

Sema Pekdaş da, AKP iktidarının 15 Temmuz’dan bu yana yeni bir tarih yazdığını ve bunu geçmişe de götürmeye çalıştığını belirtti. Pekdaş, “Eskiyi katbekat aratırcasına ihlaller yaşanıyor. Mücadele ile kazanılmış haklar hemen geri alındı. Kim olursa olsun herkesin savunulmaya hakkı var, bu hukuk için gerekli. Ortak mücadeleye ve somut işlere ihtiyaç var” dedi.

YARGININ HESAP VEREBİLİRLİĞİ

Öğleden sonraki oturumda ise, “Yargının Hesap Verebilirliği / Hesap Sorulabilirliği” tartışıldı. Bu oturumu Yargıçlar Sendikası Başkanı Mustafa Karadağ yönetirken; oturuma konuşmacı olarak, KHK ile kapatılan Hayatın Sesi Televizyonu adına Emine Uyar, Yrd. Doç. Dr. Kasım Akbaş ve Gazeteci Kemal Göktaş katıldı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Soğandan da MİT çıktı’ haberine dava

SONRAKİ HABER

Çukurca'da havanlı saldırı: 3 asker hayatını kaybett

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...