29 Ekim 2016 05:29

Musa Kaya: Kaya ve Kızılkaya'ya ağır tecrit uygulanıyor

Gündem Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya'nın ağabeyi Musa Kaya, Zana ve KKızılkaya'nın ağır tecrit koşullarında tutulduğunu söyledi.

Paylaş

Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin tutuklu Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya ve Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya, 2 ayı aşkın süredir Silivri 9 No'lu Cezaevi'nde tutuklu. Ağır tecrit şartları altında hapsedilen gazetecilere, verilmediği için gazete ve kitap okumaktan dahi yoksun. Geçtiğimiz günlerde kardeşi Zana Kaya'nın görüşüne giden ağabeyi Musa Kaya, her iki isme dönük tecrit uygulamalarının hala sürdüğünü aktardı.

GAZETE-KİTAP VERİLMESİN DİYE YUKARIDAN TALİMAT!

Kardeşi ve arkadaşına okumaları için her görüş haftasında Özgürlükçü Demokrasi, Cumhuriyet, Evrensel ve Birgün gazetelerini götürmesine rağmen bunların içeri alınmadığını belirten ağabey Musa Kaya, sadece Hürriyet gazetesine izin verildiğini dile getirdi. 

Benzer şekilde tutuklanmalarının üzerinden 2 ay geçmesine rağmen kendilerine sadece 3 kitap verildiğini söyleyen ağabey, bunun sebebini sordukları gardiyanlardan 'Yukarıdan bu yönde talimat var' yanıtı aldıklarını paylaştı.

'15-20 DAKİKA ANCAK GÖRÜŞEBİLİYORUZ'

"Gazetecilere neden gazete verilmez?" diye sorarak bu duruma tepki gösteren ve bu uygulamaların insanlık dışı olduğunu ifade eden ağabey Kaya, yine her Perşembe görüş günü olmasına rağmen cezaevine gitmeden önce görüş saatini sormaması durumunda çoğu kez kardeşi ile görüştürülmediğini de ifade etti. Kaya, "Sürekli saatleri değiştiriliyor veya günleri değiştiriliyor. İki, üç hafta bu şekilde kendisi ile görüşmedik. Eğer hapishaneyi önceden arayıp sormazsak, gittiğimiz de görüşlerin gününün değiştiğini öğreniyoruz" diye konuştu. 

Ağabey Kaya, görüş gerçekleştirebilmeleri durumunda ise görüş salonuna en son onun getirilip, yine ilk onun koğuşa götürülmesi nedeniyle kardeşiyle 15-20 dakika süreyle ancak görüşebildiklerini ifade etti.

SEVK TALEPLERİ ISRARLA REDDEDİLİYOR

Keza koğuşlarda arama yapıldığı sırada gardiyanların sürekli zorluk çıkardığını, ayakta sayım ve koğuşlardan çıkarıldıklarında duvar diplerinde yürümeleri yönünde dayatmalarda bulunulduğunu aktaran ağabey, buna karşı yapılan slogan atma protestoları nedeniyle de gazetecilerin ceza alma tehdidi ile karşı karşıya olduklarını vurguladı. Ağabey Musa Kaya, maruz kaldıkları bu ve benzeri hukuksuzluklardan kaynaklı başka cezaevine sevk talebinde bulunmalarına rağmen, bu taleplerinin yerine getirilmemesi nedeniyle kardeşi ve arkadaşının can güvenlikleri konusunda son derece kaygılı olduklarının altını çizdi.

'O BİZE MORAL VERİYOR'

İçerisinde bulundukları bu duruma rağmen kardeşi ve arkadaşının her fırsatta kendilerine moral verdiğini belirten ağabey Kaya, yine Zana ve İnan'ın kendilerinden çok tutuklu bulunan gazete yazarları Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay için kaygılandıklarını belirtti.

'TECRİT ORTADAN KALKMALI'

Ağabey Kaya, kardeşi ve arkadaşı üzerinden karşılaştıkları bu tabloya rağmen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın "cezaevlerinde işkence yok" sözlerine ise, "Madem işkence yok neden bugüne kadar ağırlaştırılmış tecrit sürüyor?" diye sorarak yanıt verdi. Milletvekillerinden de Silivri'de uygulanan işkenceyi araştırmalarını isteyen Kaya, "Milletvekillerinden bir ricamız da hem oradaki işkenceyi araştırmaları hem de kardeşi ve gazetecilerin üzerindeki tecrit koşullarının son bulması için çalışmalarıdır. Bir an önce tecridin ortadan kalkmasını talep ediyoruz. Halkımız gazetesine ve gazetecilerine sahip çıkmalı" dedi. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Christian Mihr: İnternet kesintileri basın özgürlüğüne darbe

SONRAKİ HABER

Adana'da ev baskınları ve gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...