29 Ekim 2016 00:05

Cam işçileri, işten atmalara ve sözleşme taslağına tepkili

Cam işçileri, Kristal-İş yöneticilerini hem taslak için hem de işten atmalara karşı mücadeleye çağırdı.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

Şişecam Topluluğuna bağlı Mersin Paşabahçe fabrikasının kapatılmasına tepkiler sürüyor. 337 işçinin çalıştığı fabrikadaki işçilerin ne olacağı belirsizliğini korurken işçiler, özlük hakları ile diğer illerdeki fabrikalara gitmek istiyor. Grev döneminde atılan işçiler ile geçtiğimiz yıl daralma gerekçesiyle işten atılan işçilerin de işe iadelerini isteyen işçiler, Kristal-İş yöneticilerini de hem taslak için hem de işten atmalara karşı mücadeleye çağırdı.
Geçtiğimiz yıl daralma gerekçesiyle Mersin Paşabahçe’de fırın kapatan Şişecam, onlarca işçiyi kapının önüne koymuştu. Fabrika önünde direniş çadırı kuran işçiler, aylarca süren direnişlerini kendilerine sahip çıkmadığını düşündükleri Kristal-İş Genel Merkezinin önüne taşımış, sendika yöneticilerinin de herhangi bir adım atmaması üzerine direnişlerini tekrar Mersin Şişecam önüne taşımıştı. Atılan işçilerin mücadelesi sürerken şimdi de Şişecam 337 işçinin çalıştığı Paşabahçe fabrikasının tamamını kapatma kararı aldı. İşçilerin ne olacağı belirsizliğini korurken Kristal-İş ve Şişecam yönetimine tepkiler sürüyor.
Sosyal medya üzerinden fabrikanın kapanmasına tepki gösteren işçiler, Kristal-İş yönetimini de yaşananlar karşısında bir şey yapmamakla suçladı.

‘KRİSTAL-İŞ YÖNETİMİ, İŞVEREN PROJESİDİR’

Geçen yıl atılan işçiler, Kristal-İş yönetimini işveren projesi olarak nitelerken kendilerine sahip çıkmadığını düşündüğü işçi arkadaşlarına da şu sitemlerde bulundu: “Çok bağırdık. Sesimizi duymadınız. Çok anlattık. Umursamadınız. Hiç kimse bizim neler yaşadığımızı bilmez, derdimizin ne olduğunu, içimizde ne ateşlerin yandığını, nelerle mücadele ettiğimizi bilmez. Ve hiç kimse aslında nasıl biri olduğumuzu da bilmez. Ama tanımadan bilmeden hakkımızda yorum yapmasını bilirler. Biz yandık siz seyrettiniz. Ama aslında yanan sizdiniz. Sizin geleceğinizdi geçmişinizdi, göremediniz.” Bu paylaşımın altına yorum yapan bir başka işçi ise, “‘Sizler istediğiniz kadar bağırın, itiraz edin, biz işverenle aynı yolda, el ele yürümeye devam ediyoruz’ diyorlar... Tıpkı Uzun İmamın ‘Beraber yürüdük biz bu yollarda’ şarkısını söyler gibiler. Balık baştan kokar” diyerek sendika yönetimini eleştirdi.

15 YIL ÖNCE İSTENEN ZAM DAYATILIYOR

Diğer taraftan TİS hazırlıklarının da sürdüğü Şişecam fabrikalarında Şişecam ile Kristal-İş arasında 2017 yılında imzalanacak olan Toplu İş Sözleşmesi taslak çalışmaları başladı. Toplu İş Sözleşmesi (TİS) taslak çalışmalarının da başladığı bugünlerde genel merkez yöneticilerinin kendi taslağını dayattığını düşünen işçiler, Kristal-İş merkez yöneticilerine tepkili: “O işler sizin bildiğiniz gibi değil. Taslak çalışması adı altında işçinin hür iradesi değil de yönetimin dayatma rakamı geçti tabi ki. Alınabilecek rakamın biraz üstünde pazarlık payı dahil bir rakam geçti. Bizi ilgilendiren esas ortalamamızı her sözleşme aşağı çeken hep 2. yıl zamları olmuştur. Madem gerçekten bu ücretlerin yukarı çekilmesini istenseydi 2. yıl içinde bir rakam artı enflasyon yazılmalıydı mutlaka?”
15 yıl önce taslak çalışmaları sırasında Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş’ın “Cam işçisi sefil oldu. Taslağa saat ücreti 3 lira yazılsın” diyerek yüzde 100 zam istediğini hatırlatan bir başka işçi ise “15 yıl sonra hâlâ 3 lira yani yüzde 25 dayatıyorsun. Soruyorum. Ne değişti?” diye sordu.

PROMOSYONLAR DA MI GİDİYOR?

Sosyal medya üzerinden taslağı yorumlayan işçiler, zamlardan memnun kalmazken ücret ödemelerinin ayın 2’sine çekilmesini iki farklı şekilde yorumladı. Bir işçi, “Maaşların ayın 2’sinde yatmasının istenmesi boşuna değil. Bunun altında yatan gerçek promosyonların alınması tabii ki. Çünkü daha önceki araba kampanyalarından biliyoruz. 40 kişinin parasının kesilmesi tek hesaba aktarılması karşılığında banka 4 gün parayı geç ödüyordu. Yani promosyonlar geliyor” diye yorumlarken başka bir işçi ise “Bence yanılıyorsun. Neden diye soruldu kaçamak cevaplarla geçiştirildi. Yoksa promosyonlar için deyip alkış alırdı. İkramiyelere göz dikildiği için hazırlık yapılıyor olmasın?” diyerek başka bir yanına dikkat çekti. 

TASLAKTA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

Lüleburgaz, Mersin, Eskişehir, Bursa ve Gebze’deki fabrikalarda yapılan taslak çalışmalarında işyerinin tamamının kapatılması veya toplu işçi çıkarma durumunda yapılacaklar üzerine bir madde de taslağa eklendi. Madde şöyle: 
İşyerinin tamamının kapatılması ve/veya toplu işçi çıkarma durumunda yasa gereği yapılacak bildirimden sonra işyeri sendika temsilcileri ve yöneticileri ile işveren arasında yapılacak görüşmelerde, öncelikle,
a- Çıkarılacak işçiler arasından, kendi isteği ile ayrılacak olanlar,
b- Emekliler ve Sosyal güvenlik mevzuatına göre emeklilik hakkını kazanmış olanlar,
Sıralaması dikkate alınarak toplu çıkarmaya tabi olacak işçiler belirlenir. İşyerinin tamamen kapatılmamış olduğu durumlarda bu sıralamayı takiben işçilerin kendi işyerinde uygun işlere nakledilmeleri sağlanır. 
Belirlenen bu işçilerin dışındaki işçilerin tamamı, ücretlerinde ve sosyal haklarında hiçbir indirim yapılmaksızın, kıdemleri ve özlük hakları korunarak Şişecam’ın diğer fabrikalarına nakledileceklerdir. İşyerinde çalışan sendika yönetim, denetim ve disiplin kurulu üyeleri, sendika temsilcileri ancak işyerinin tamamen kapatılması durumunda yukarıdaki esaslara göre Şişecam’ın diğer işyerlerine nakledilebilirler. 
Taslakta öne çıkan diğer bir madde özel istihdam büroları aracılığıyla kiralık (geçici) işçi  alınmasının önüne geçilecek madde oldu. Taslakta yapılan diğer düzenlemeler ise şöyle:
- Teknisyen ve ustabaşılar kapsam içine alınacak.
- Vardiya ve gece zammı yüzde 40 oranında artırılacak.
- Ödemeler ayın 2’sine çekilecek.
- Saat ücreti 2010 yılında işe giren işçilerden düşük olan kişilerin saat ücretlerinin, 2016 yılında girenlerin seviyesine çekilecek.
- İşe giriş modeli, A kademesi asgari ücret + yüzde 10 olacak şekilde yeniden düzenlenecek.
- 1. yıl herkesin saat ücretine seyyanen 3TL/saat zam yapılacak. 2. yıl ortalamaya enflasyon + 5 puanlık zam yapılacak. 2. yıl zammı enflasyon oranının altında kalan yüksek ücretli işçilerin, zam oranları enflasyon oranına çekilecek.
- Sosyal hakların tamamına yüzde 35 oranında zam uygulanacak.
- 0-6 yaş arası çocuğu olanlar için 350 lira tutarında kreş zammı eklenecek.
- Yapılan gıda yardımı yerine alışveriş çeki verilecek. 
- Doğum izni 5 iş günü olacak.

GEÇEN DÖNEM GREVLERİ YASAKLANMIŞTI

Geçtiğimiz dönem TİS talepleri karşılanmayan işçiler greve çıkmış ve grevleri milli güvenliği tehdit oluşturduğu gerekçesiyle 7. gününde AKP Hükümeti tarafından yasaklanmıştı. Bu süreçte 3 işçi de işten atılmıştı. İşçiler, atılan bu işçilerin geri alınmasını isterken geçen dönemki kayıplarının telafi edilmesini de istiyor. 

ÖNCEKİ HABER

Dünyanın en ağır mahpuslarından ikisi Türkiye’de

SONRAKİ HABER

Gülen Taranç: Türkiye sineması kadın düşmanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...