28 Ekim 2016 19:04

Kadınlar: Gültan Kışanak ve Ayla Akat Ata serbest bırakılsın

Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelen kadınlar, gözaltına alınan Gültan Kışanak ve Ayla Akat Ata'nın derhal serbest bırakılmasını istedi.

Paylaş

Kadınlar, Galatasaray Lisesi önünde yaptıkları eylemle Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ve KJA Dönem Sözcüsü Ayla Akat Ata'nın gözaltına alınmasını protesto etti.
Halkların Demokratik Partisi (HDP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), ve Özgür Kadın Kongresi'nin (Kongreya Jinên Azad /KJA) çağrısıyla Galatasaray Lisesi önünde biraraya gelen kadınlar "Gültan Kışanak irademizdir. Kadınlar iradesine sahip çıkıyor" pankartı açtı. Galatasaray Lisesinde toplanan yüzlerce kadın sık sık "Jin, Jiyan, Azadi", "Gültan Kışanak yalnız değildir", "Her yer Amed, Her yer direniş", Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları attı. HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, HDP Milletvekilleri Pervin Buldan, Filiz Kerestecioğlu, Hüda Kaya ve çok sayıda siyasi parti eyleme destek verdi.

'GÜLTAN KIŞANAK BARIŞIN SESİDİR'

Eylemde söz alan HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, "Bu ülkede olduğumuz sürece barış politikaları, barış sesi, mücadele sesi devam edecek. Gültan kışanak sadece bir belediye başkanı değildir. Barışın sesidir. Bu ülkede 12 Eylül karanlığını ve işkencesini onuruyla direnciyle bedeniyle yenmiş bir direngendir. Kadın özgürlük çizgisinin geçmişten günümüze temsilcisidir. Bugün sadece bir belediye başkanını gözaltına almadılar. Bugün onurlu Kürt kadının onurlu direnişine bir çentik atmaya çalıştılar. Onların anlamadıkları şu var 12 Eylül'de Diyarbakır cezaevinde Esat Oktay'ın işkencelerine diz çökmeyenler bugün de diz çökmeyecekler. Bizler bu ülkede kadınlar olarak, Kürt kadınları, Türk kadınları, Çerkez kadınları, Alevi kadınları bu ülkede özgürlüğüne düşkün kadınlar olarak mücadele etmeye devam edeceğiz. Gültan Kışanak'ın çizgisinde kadın özgürlük mücadelesini devam ettirmek boynumuzun borcudur diyoruz" diye konuştu.

'GÜLTAN KIŞANAK BURADA, CESARETİ BURADA'

Daha sonra HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ söz aldı. Gültan Kışanak ve direnen bütün kadınların iradesini teslim almaya çalıştıklarına dikkat çeken Yülksekdağ, "Halkın iradesine darbe yapılmıştır. Kadının iradesine yapılan darbeden başka bir şey değildir. Karşılarında darbelere boyun eğmeyen kadınlar var. Bizim çoğul irademiz ve mücadelemiz var. 80 darbesinden bugüne  hergün karşı karşıya kaldığımız erkek egemen darbelerine karşı, faşizm zihniyetine karşı bütün özgürlük alanlarımızı savunduk. Bugün de savunacağız. Hepimiz Gültan Kışanak'ız" diye konuştu.

"Bizler darbeleri tarihimizden silmeye çalışırken, AKP iktidarı yeni bir darbe tarihi yazmak istiyor" diyen Yüksekdağ sözlerini şöyle sürdürdü: "Demokrasi tarihi, insanlık tarihi, özgürlük tarihi yazmaya çalışmazlar. Zaten bunu da beceremezler. Tarihte bir 2016 darbesi var artık. Şuan hala darbe zihniyeti devam ediyor. Darbeye girişenlerin yapmaya çalıştıklarını AKP iktidarı yapıyor. Ama başaramayacaklar. Boyun eğdiremeyecekler. Gültan Kışanak darbe komisyonunda konuştuğu için gözaltına alındı. Nedeni çok açık o darbe komisyonunda Gültan Kışanak kadınların sesi ve cesareti oldu. Darbeciler karşısında herkes kaçacak yer ararken Gültan Kışanak kadın cesaretini kuşandı.  Doğruları söyledi: 'Asıl darbeci  sizsiniz. Darbeciliğinize boyun eğmeyeceğiz' dedi. Adaletin ve cesaretin sesi oldu. Gültan Kışanak gözaltına alarak yanımızdan ayırdıklarını sanıyorlar. Gültan Kışanak burada, onun cesareti burada. Onun cesareti her yerde olacak. Ölüm karşısında yaşam olacağız." Halkın sesine ambargo uygulandığını ve bölgede internetin kesildiğini hatırlatan Yüksekdağ, "Sesimize sözümüze ambargo uyguluyorlar, ama böyle bir ambargo ortasında darbe komisyonunda kurduğumuz tek br cümle bile onların iktidarlarını altüst ediyor. Yıllardır bu ülkeyi Saray'ın etrafında toplananlar ve karşısında duranlar olarak bölmeye çalışıyorlar. Türkiye'nin yarısında internete erişmek yasak. Ülkenin yarısında çok açık bir darbe uyguluyorlar. Bizler bu bölünmüşlüğü ortaya koyduğumuz için sesimizi kısmaya çalışıyorlar. Diyarbakır'daki direniş fotoğraflarına ulaşmamızı en fazla birkaç gün engellerler. Ama direniş öyle güçlüdür ki kimsenin görmesine engel olamazlar. Diyarbakır'daki kadın direnişini görmemize engel olabildiler mi? Kadının iradesini, temsiliyetini işaret eden mor bayrakları dört bir yanda direnişimizin sembolü yapacağız. İnadına kadın, yaşam, özgürlük" dedi.

'HALK İRADESİNE VE KADIN İRADESİNE İRADESİNE SALDIRI OLMUŞTUR'

Basın  açıklamasını kadınlar adına Muazzez Töre okudu. Töre, "15 Temmuz darbe girişiminin "lütuf" olarak değerlendirmesiyle birlikte, OHAL denilen hukuksuzluk, KHK düzeni ve gaspları, yaşam hakkımız başta olmak üzere insan haklarını da askıya almış ve demokratik siyasetin alanına bütün hukuksuzluğu ile birlikte işgal etmiştir. Çok açıktır ki ülkede bir sivil darbe süreci yaşanmaktadır" dedi. 11 Eylül 2016 tarihinde DBP Belediyelerine kayyum atandığına belirten Töre, "Kayyumlarla beraber sadece halk iradesine değil aynı zamanda kadın iradesine de saldırmıştır. Kadın özgürlük mücadelesiyle 1999'da 3 olan kadın belediye başkan sayısı 2014'te DBP belediyelerinde eş başkanlık sisteminin uygulanmasıyla 96'ya yükselmiştir. Ancak bugün kadın eş başkanlardan 35'i ya gözaltına alınmış, ya tutuklanmış ya da aranmaktadır. Atanan kayyumlar önce kadın merkezlerine ve kadın müdürlüklerine müdahale etmiştir" diye konuştu. "Bu hayatta yaptığımız en büyük kariyer sizin iktidarınızı yıkmak olacak" diyen Kışanak' ın sözlerini hatırlatan Tora, "Diyarbakır zindanlarında bu devlete boyun eğmeyen, gazetesi bombalandığında diz çökmeyen, partisi kapatıldığında siyaset yapmaktan vazgeçmeyen biz Gültan Kışanak'lar her yerdeyiz ve hep var olacağız" diyerek tüm kadınları direnişi büyütmeye çağırdı.(İstanbul/EVRENSEL)

(Fotoğraf:DİHA)

ÖNCEKİ HABER

İki vapurun yolcusu tek vapura bindirildi

SONRAKİ HABER

Dünyanın en ağır mahpuslarından ikisi Türkiye’de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...