28 Ekim 2016 14:03

Akın İpek firarda, yaşam savuncuları mücadeleye devam ediyor

Koza Altın'ın Sahibi Akın İpek 'terör örgütü üyesi' suçlamasıyla firari olarak aranırken yaşam savunucuları ekoloji mücadelesine devam ediyor.

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

2005 yılında Dünya Çevre Günü etkinliği düzenlemek için Bergama Çamköy’e gitmek isteyen yaşam savunucularına yönelik Koza Altın Şirketi çalışanlarının taşlı sopalı saldırısının davası Bergama’da görüldü. Saldırıdan 10 yıl sonra açılabilen davanın zamanaşımına gideceği artık neredeyse kesinleşince, duruşmalar adalet beklemekten öte, “tarihe not düşme” seanslarına dönüştü.

KİMSE HUKUK BEKLEMİYOR

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Çevre Komisyonu üyesi avukatların yanı sıra, İzmir, Bergama, Ayvalık, Dikili, Foça gibi yerlerden yaşam savunucularının da ilgi gösterdiği duruşma, davanın 2017 Haziranında zaman aşımına uğrayacağının neredeyse kesinleşmesinin gölgesinde yapıldı. Duruşmaya Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ve Dikili Belediyesi eski Başkanı Osman Özgüven de katıldı. Yaşam savunucularının da madencilerin de duruşmadan hukuk yönünden bir beklentileri kalmamıştı. O yüzden verilen mesajlar ve yapılan konuşmalar, önceki olayların değerlendirilmesi, davadaki hukuksuzlukların ortaya serilmesi, cemaat-AKP ortaklığının deşifre edilmesi ve “Ekoloji mücadelesine gözdağı” olarak yorumlanan davanın bu anlamda hukuki olarak olmasa bile en azından tarihsel olarak mahkum edilmesine dönük oldu. 

HUKUK NASIL KATLEDİLDİ?

Avukat Ömer Kavili’nin duruşmanın genç hakimesi ile girdiği ve gereğinden çok uzayan "usul" tartışması ülke hukukunun aslında nasıl da bir çıkmaza girdiğinin, hukuk devleti olmak bir yana kanun devleti bile olmayacak uygulamaların nasıl da içselleştirildiğinin örneği olması bakımından ilginçti. Kavili’nin, Avukat Arif Ali Cangı’nın sanık yapılması süreciyle ilgili ortaya koyduğu "kanunsuzluklar" silsilesi, bir anlamda günümüzde “FETÖ” denen grubun 15 Temmuz’da darbe girişimine kalkışacak düzeye nasıl getirildiğinin özeti gibiydi. Yargı, emniyet, bakanlıklar, bürokrasi, tamamen bu grubun baskılaması ile karar verir bir noktaya gelmiş, onların koalisyon ortağı AKP’nin de yol vermesi ile açıkça kanunsuz işler yapılmaktan tereddüt edilmemişti. Cangı’yı ‘sanık’ sandalyesine oturtan yargıçların çoğu bugün “FETÖ” operasyonları kapsamında açığa alınmış, bir kısmı tutuklanmıştı. Zaten bu kanunsuzlukların zirve noktası da ülkenin yönetimini tamamen ele geçirmeye dönük darbe girişimi olmuştu.

‘AKIN İPEK FİRARDA, BİZ BURDAYIZ’

Koza Altın Şirketinin Sahibi ve Başkanı Akın İpek’in “terör örgütü üyesi” suçlamasıyla firari olarak arandığı günümüzde, yaşam savunucuları ekoloji mücadelesine devam ettikleri vurgusu yaptı. Türlü gerginliklerle üç saati aşkın süren duruşma sonrası adliye önünde yapılan açıklamada bu davadan adaletin çıkmasının beklenilmediği ancak yaşamı savunma mücadelesinin her yerde ve koşulda sürdürüleceği dile getirildi.

ÖNCEKİ HABER

Mülteciler Doğubayazıt'ta yolu trafiğe kapattı

SONRAKİ HABER

Haber siteleri, kullanıcı güvenliği açısından sınıfta kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...