28 Ekim 2016 13:08

Nail Güreli son yolculuğuna uğurlandı

Gazeteci Nail Güreli’nin cenazesi meslektaşları, dostları ve ailesi tarafından uğurlandı.

Paylaş

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Eski Başkanı, Evrensel Yazarı Nail Güreli'nin cenazesi Levent'teki Afet Yolal Camisi'nde kılınan ikindi namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Başkanı Genel Başkanı Gökhan Durmuş, TGS Genel Sekreteri İlkay Akkaya, DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren, Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) Başkanı Mustafa Köz, Evrensel gazetesi yazarı İhsan Çaralan, gazeteciler Celal Başlangıç, Nevzat Onaran, Atilla Özsever, Nazım Alpman, Nedim Şener, Taylan Bilgiç, karikatürist Erhan Aydın, Emek Partisi İstanbul İl Başkanı Güven Gerçek, iş insanları Yıldırım Demirören, Aydın Doğan ile Sedat Ergin’in de aralarında bulunduğu çok sayıda meslektaşı, dostu ve ailesi Güreli'yi son yolculuğuna uğurladı.

'GAZETECİLİĞİN DUAYENİYDİ'

Cenaze törenine katılanlardan Nazım Alpman, Güreli'nin büyük bir kayıp olduğunu söyleyerek, “Nail Güreli benim için özel anlamda baba ile abi arasında bir yerdeydi. Gazeteci büyüğüm olarak da meslek ilkelerini ödünsüz uygulama konusunda en önemli ve tek örnek olandır” dedi.

TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Güreli'nin Türkiye basın camiasının duayen bir ismi olduğunu belirterek, “Nail Güreli hem de en zor döneminde 80 darbesinin hemen ardından TGS genel başkanlığı yapmıştı. Sendikaların kapandığı ve kimsenin cesaret edemediği bir dönemde Türkiye demokrasisi ve gazetecilerin hakları mücadelesinde önde gelen isimlerdendir. Türkiye basın camiası açısından duayen bir isimdir aynı zamanda. Sendikal mücadele için de çok değerlidir. Nail Güreli'ye TGS'ye kattığı değerlerden dolayı minnettarız” diye konuştu.

GÜRELİ'NİN EMEKLERİ OLMASA GÖKTEPE'NİN KATİLLERİ BULUNAMAZDI

Gazeteci Taylan Bilgiç, “Bugünlerde unutulsa da gazetecilik onurlu bir meslek. Nail Güreli bunu hiç bir zaman unutmayan bir gazeteciydi. Tabii biz Nail Güreli'yi Metin Göktepe davalarından biliyoruz. Nail Gürel'in emekleri, olmasaydı Metin Göktepe'nin katilleri cezalandırılmazdı. Düzgün gazeteciliğin önemli bir örneğiydi” değerlendirmesinde bulundu.

Karikatürist Ertan Aydın da Güreli'nin bir gazeteci olmasının ötesinde gazeteci meslek örgütlerinin yöneticisi olarak, gazetecilik mesleğinin etiğini vurgulamak ve hatırlatmak anlamında önemli bir üstad ve ağabey olduğunu söyledi. Güreli'nin Metin Göktepe davasında takındığı tutumla gazetecilikte dayanışma başlattığını belirten Aydın, “Nail Güreli pek çok kimsenin dile getirmeye çekindigi şeyleri dile getirdi” dedi.

'TGC'NİN ÇITASINI YÜKSELTTİ'

Gazeteci-Yazar Nevzat Onaran, Nail Güreli'nin sokaktan işler çıkarmayı hiç bırakmayan biri olduğunu ifade ederek “Zaten bu vasfı nedeniyle Metin Göktepe'nin katledilmesi sırasında cemiyet başkanı olarak meseleye sahip çıktı. Katliam meselesine sahip çıktı. Cemiyet Nail Güreli'den sonra gazeteciliğe daha çok sahip çıkar bir pozisyona geldi” dedi.

Evrensel Yazarı İhsan Çaralan da, “Nail abi Türkiye'de gazeteciliğin çıtasını değiştiren gazetecilerden biri oldu. Gazeteciliğin en zor dönemlerinde cemiyet başkanlığı yaptı. Bu dönemde hem basın özgürlüğü mücadelesi veren gazetecileri hem halkın haber alma özgürlüğünde de mücadele ederek son derece önemli bir görev yaptı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nde de çıtayı değiştirerek en önemli gazetecilerden biri oldu” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

İhsan Çaralan yazdı: Gözün arkada kalmasın

ÖNCEKİ HABER

Cezaevinden izinli ayrılan mahkum, eşini öldürdü

SONRAKİ HABER

İstifa eden öğretmen açığa alındı, göreve iade edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...