28 Ekim 2016 11:42

‘Bağdat’la bağımsızlığı görüşeceğiz’

Federe Kürdistan Başkanı Barzani Musul Operasyonu’na ilişkin konuştu.

Paylaş

Irak Federal Kürdistan Başbakanı Barzani, Musul’un en geç üç ay içinde kurtarılacağını ve ardından bağımsızlık için girişimlerini başlatacaklarını açıkladı.

Musul’un civar semtlerinin Irak askerleri ve peşmerge tarafından çok hızlı bir şekilde geri alındığını ifade eden Barzani, IŞİD militanlarının ne derece güçlü bir savunma yapacaklarını ise kestiremediklerini kaydetti.

DW Türkçe servisinin aktardığına göre Bil gazetesine konuşan Barzani, “Yüzlerce intihar eylemcisine sahip olduklarını görüyoruz. Patlayıcı maddeleri hazırladıkları fabrikalar olmalı” diye konuştu. Bunun operasyon için en tehlikeli bölüm olduğunu ifade eden Barzani, ancak bu şekilde gittiği takdirde en az üç ay içinde kenti kurtarabileceklerini tahmin ettiğini belirtti. Barzani, Musul operasyonunun ardından bağımsızlık için girişimlerinin başlayacağını açıklayarak, “Musul kurtarılır kurtarılmaz Bağdat’taki muhataplarımızla oturup bağımsızlığımız konusunda görüşmelere başlayacağız” dedi. Bunun için çok uzun zaman beklediklerine dikkat çeken Barzani, “2003 sonrasında demokratik bir Irak için gerçek bir yeni başlangıç olabileceğini düşünmüştük. Ancak bu Irak başarısızlığa uğradı” ifadelerini kullandı.

AB’DEN EK PARA VE SİLAH TALEBİ

Musullu sığınmacılara yönelik yardımların artırılmasını da isteyen Barzani, halihazırda 1 milyon 800 bin sığınmacıları olduğuna dikkat çekti ve Musul’dan kaçacaklarla birlikte bu sayıya 1 milyon kişinin daha eklenebileceğini kaydetti. Barzani, “Bu nedenle daha fazla desteğe ve daha fazla mali yardıma ihtiyacımız var” dedi. Barzani ayrıca Musul’da IŞİD’e karşı yürütülen mücadele için Almanya’dan ek silah gönderilmesi talebinde bulundu. Almanya’ya daha önce gönderilen milan tipi tanksavarlar nedeniyle teşekkür eden Barzani, “Ancak bu savaşta daha fazla silaha ihtiyacımız olacak” diye konuştu. IŞİD’in çok fazla insanın beynini yıkadığına ve örgütün bu sayede çok fazla intihar eylemcisi olduğuna dikkat çeken Barzani, Kürtlerin bu eylemcilere karşı milanlara ve askeri teçhizata ihtiyaç duyduklarını belirtti. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Başkale'de yüksek kesimlere kar yağdı

SONRAKİ HABER

BM: IŞİD, Musul’da 8 bin aileyi kaçırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...