28 Ekim 2016 07:29

AP’den Türkiye’ye: Gazetecileri serbest bırakın

Türkiye’deki gazetecilerin durumunu ele alan Avrupa Parlamentosu “Gazetecileri serbest bırakın” talebini içeren tasarıyı kabul etti.

Paylaş

Avrupa Parlamentosu Türkiye’de tutuklu bulunan gazetecilere ilişkin karar tasarısı kabul etti. Kararda, haklarında suç işlediklerine dair somut delil olmaksızın tutuklanan gazetecilerin serbest bırakılması talep ediliyor.

Deutsche Welle Türkçe'den Kayhan Karaca'nın haberine göre, Strasbourg'da düzenlenen oturumda Türkiye'de gazetecilerin durumunun 15 Temmuz darbe girişimi sonrası daha da kötüleştiği mesajı verildi.

'TÜRKİYE’DEKİ DURUM KAYGI VERİCİ'

Avrupa Komisyonu'nun bölgesel politikalardan sorumlu gazeteci kimlikli üyesi Corina Cretu, Türkiye'deki mevcut durumu ‘kaygı verici ve kabul edilemez’ olarak tanımladı. Cretu, medya özgürlüğü önündeki engelleri kaldırması için AKP hükümetine çağrıda bulundu.

AP’nin sayıca en önemli grubu olan Hristiyan Demokratlar’dan Alman parlamenter Renate Sommer ise Türkiye’de ifade ve basın özgürlüğü kalmadığını ve cadı avı başlatıldığını vurguladı.

‘GAZETECİLER SERBEST BIRAKILSIN’

AP sosyal demokratları adına söz alan Türkiye raportörü Kati Piri ise, AP'deki tüm siyasi grupların Türkiye’de hapiste olan gazetecilerin serbest bırakılması çağrısında bulunduğunu söyledi. Gazetecilerin işledikleri suçlar değil, görüşleri nedeniyle hapiste olduklarını dile getiren Piri, ancak demokrasiyi kuvvetlendirerek zorlukların üstesinden gelinebileceğini söyledi.

ERDOĞAN'A LOZAN ELEŞTİRİSİ

AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Yunan parlamenter Manolis Kefalogiannis ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Lozan Antlaşması’nı sorgulamasını eleştirdi. Kefalogiannis, bu sorgulamanın uluslararası hukuka aykırı olduğunu dile getirdi.

CAN DÜNDAR AP'DE

Oturum öncesinde eski Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, AP Liberal Grup üyesi Alman parlamenter Alexander Graf Lambsdorff himayesinde basın toplantısı düzenledi. Türkiye’de basının baskı altında olduğu mesajı veren Dündar, muhaliflere karşı ‘cadı avı’ yürütüldüğünü söyledi. Dündar Avrupalı gazetecileri Türk basını ile dayanışmaya çağırarak, Türkiye'de ifade ve medya özgürlüğü için destek istedi.

Basın toplantısına katılan Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) kuruluşu temsilcisi ise Türkiye’yi ‘dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi’ olarak tanımladı.

KARAR TASARISINDA NELER VAR?

AP, genel kurul oturumunun ardından perşembe günü oylanan ‘Türkiye’de Gazetecilerin Durumu’ başlıklı karar tasarısı oy çoğunluğuyla kabul edildi. AP’de temsil edilen 8 siyasi gruptan 7’si tarafından ortaklaşa hazırlanan taslak metinde, 15 Temmuz darbe girişiminin gazeteciler ve medyanın ifade özgürlüğünü barışçıl biçimde kullanmasını engellemek için Türkiye hükümeti tarafından mazeret olarak kullanılmaması isteniyor.

Taslakta, aralarında Nazlı Ilıcak, Şahin Alpay, Aslı Erdoğan, Murat Aksoy, Ahmet Altan ve Mehmet Altan gibi tanınmış isimlerin de bulunduğu, “suç işlediklerine dair somut delil olmayan” gazeteci ve medya çalışanlarının serbest bırakılması çağrısında bulunuluyor.

AP, Avrupa Birliği ve birlik üyesi devletlerden OHAL uygulaması ve gazetecilere karşı açılan davaları yakın takibe almalarını da istiyor. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

31 ilin SGK müdürü değişti

SONRAKİ HABER

Ahmet Kaya 59 yaşında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...