28 Ekim 2016 06:36

YARSAV Başkanı’na ‘gizli tanık’ tutuklaması

FETÖ’nün yönlendirdiği davalarda gündeme gelen ‘gizli tanık’ yöntemi YARSAV Başkanı’nı Murat Arslan’ı tutuklattı.

Paylaş

Ergenekon, JİTEM, Balyoz, KCK gibi davalarda kullanılan “gizli tanık” 15 Temmuz sonrası yeniden kullanılır oldu. YARSAV Başkanı Murat Arslan’ın “gizli tanık” ifadesi dayanak yapılarak tutuklandığı ortaya çıktı. Hukukçular, “Gizli tanığa itibar edilmez” diyerek tutuklamaya tepki gösterdi

Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre; OHAL Kararnamesi ile kapatılan Yargıçlar ve Savcılar Birliği Başkanı Murat Arslan, Yargıtay içtihatlarında, 'tek başına delil olarak kullanılamacağı' hükmüne karşın “gizli tanık” ifadesi ile Gülen Yapılanması üyeliği suçlamasıyla tutuklandı. 15 Temmuz’da İngiltere’de olan ve iki gün sonra kendi isteği ile Türkiye’ye dönen Arslan’ın tutuklanma gerekçesi ise “kaçma şüphesi” oldu. Arslan’ın “gizli tanık ifadesi” ve “kaçma şüphesi” gerekçesi ile tutuklanmasına hukukçular tepki gösterdi.

Tutuklama kararının hukuk skandalı olduğunu ifade eden Yargıçlar Sendikası Başkanı Mustafa Karadağ, Arslan’ın iktidar cemaatle ortak hukuk katliamı yaparken bu hukuksuzluklara itiraz ettiğini hatırlattı. Gizli tanık ifadesinin belirsiz olduğunu, yer ve zaman içermediğini anlatan Karadağ, “Murat Arslan, 17 Temmuz günü eşi ve çocuklarıyla İngiltere'den Türkiye gelmiştir. Kaçma şüphesi olamaz” dedi.

Tutuklama kararının hukuksuz olduğunun altını çizen Karadağ, “Amaç, muhalifleri yani demokratik sivil güçleri ve temsilcilerini her türlü batağa bulaşmış eski ortağı cemaat çetesiyle kirletmek ve cezalandırmak, yok etmektir” diye konuştu.

YARSAV’ın kurucu başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu da Arslan’ın tutuklanmasının hukuksuz olduğunu ifade etti. Hukukun üstünlüğü amacıyla mücadele veren YARSAV’ın geçmişte cemaatin hedefi olduğunu hatırlatan Eminağaoğlu, Arslan’ın gizli tanık ifadesi ile tutuklanmasına ilişkin olarak da şunları söyledi: “Kurulduğundan bu yana kapatma soruşturmasına muhatap olan, hakkında iki kez kapatma yasa tasarısı hazırlanan YARSAV hakkında hedeflediğini elde edemeyen hükümet, KHK ile kapatmıştır. Soruşturmanın ne yönde ilerlemesi isteniyorsa, soruşturmayı etki altında tutanların yargı üzerinden operasyon yapanların görüşleri, her nedense her olayda gizli tanıkların iki dudağı arasından çıkmaktadır. Bu olaylara, denetime elverişli olmayan bir gizli tanık ifadesine dayanılması, böyle bir ifadenin hukuka uygun kanıt olarak kabulü asla düşünülemez”

Arslan’ın hakimlik sorgusuna katılan Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı da “Suçlamada, mekân veya tarih telaffuz edilmiyor. Biz buna ‘suç atmak’ diyoruz. Hiçbir biçimde ne bir ceza davasının ne de tutuklamaya esas bir yargıçlık kararının dayanağı olabilir” diye konuştu.

Cemaat yargıçlarının ve savcılarının kullandığı ‘gizli tanık’ yönteminin bu süreçte de uygulanarak hukuksal çürümenin devam ettirildiğini ifade eden Kozağaçlı, “Kabul edilemez bir tutuklama gerekçesi ile karşı karşıyayız” dedi. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Konya 3. Ana Jet Üssü'ne 4. dalga operasyonda 53 gözaltı

SONRAKİ HABER

Çanakkale'de fırtına yüzden bazı ada seferleri iptal edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...