21 Mayıs 2012 10:44

'KCK' davasında reddi hakim talebi reddedildi

99’u tutuklu 152 Kürt siyasetçisi hakkında açılan davanın 49’uncu duruşması yapıldı. Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz’ın söyledikleri ve yaptıklarıyla tarafsızlığını yitirdiğini kaydetti. İHD Eski Şube Başkanı Muharrem Erbey’in kayınpederinin cenaze törenine katılması i&

'KCK' davasında reddi hakim talebi reddedildi
Paylaş

Kürt siyasetçileri ve insan hakları savunucularının da aralarına bulunduğu 99’u tutuklu 152 kişi hakkında açılan davanın 49’ncu duruşması Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Tutuklu sanıklardan 38’nin raporlu olduğu gerekçesi ile katılmadığı duruşmada, 61 kişi hazır bulundu. Sanıklardan tutuklu olarak yargılanan Tuncay Korkmaz’ın delil ikamesine geçilmesi beklenen duruşmada, İHD Diyarbakır Eski Şube Başkanı Av. Muharrem Erbey’in geçen hafta yaşamını yitiren kayınpederinin cenaze törenine katılması için avukatları tarafından mahkemeye yapılan başvurunun reddedilmesine ilişkin Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, söz aldı. Kamuoyunda Haberal Yasası olarak bilinen Ergenekon davası sanığı Mehmet Haberal’in annesinin cenaze törenine katılması ile ilgili emsal karardan Erbey’in de faydalanmasını beklediklerini ifade eden Aktar, mahkemenin almış olduğu karara sert tepki gösterdi. Sanıkların uzun süredir tutuklu olarak yargılandığını hatırlatan Aktar, yargılama sonucunda sadece 5 kişinin tahliye edildiğini hatırlattı.

YARGIÇLAR TARİHE GEÇTİ

Yargılama sırasında yargıçların taraflı davrandıklarını vurgulayan Aktar, yargıçların verdikleri kararlarla tarihe geçtiğini söyledi. Bu durumun tehlikeli olduğunu anlatan Aktar, “Bu dava insanların hafızasına ve tarihe ‘Kelepçeli seçilmişler’ ile geçti. Burada yargılama konusu Kürtçe ve ana dildir” dedi. Mahkemeye eleştirilerini devam ettiren Erbey, “Aldığınız kararlar sanıklara olan öfkenizden değil nefretinizdendir. Nefret ediyorsunuz. Bu kararlar nefretinizin bir sonucudur. Siz tarafsızlığınızı yitirmiş durumdasınız. Bu nedenle Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz’ı reddediyoruz. Bunun da tutanaklara geçirilmesini talep ediyoruz” dedi. Aktar’ın “reddi hakim” talebine ilişkin söz verilen Cumhuriyet Savcısı Levent Kaya, sanık müdafilerinin “reddi hakim” talebinin reddine karar verilmesini istedi. İddia makamının talebinin ardından mahkeme heyeti, talep için duruşmaya ara verdi. 

TALEP REDDEDİLDİ

Aradan sonra Mahkeme heyeti, Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar'ın, Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz'ın tarafsızlığını yitirdiği gerekçesiyle "reddi hakim" talebini değerlendirdi. Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, bahsi geçen olayla ilgili olarak reddi hakim talebi ile ilgili duruşmada sarf edilen "öfke duyduğu ve tarafsızlığını yitirdiği" yönündeki sözleri hatırlatarak, aynı mahkemenin üye hakimleri ile ilgili reddi hakim talebinde bulunulmadığını, bu nedenle talebin hukuki dayanağının olmadığını kaydetti. Yılmaz, mahkeme başkanının tarafsızlığını yitirdiği konusunun söz konusu olmayacağını belirterek, iddia edilen hususun hakim çekilmesi ve reddi hakim için yeterli olmadığını söyledi

Mahkeme başkanına usulüne uygun talepte bulunulmak yerine mahkeme başkanının hedef gösterildiğini söyleyen Yılmaz, hakimin sanığı sevmek gibi bir görevinin olmadığını, aynı zamanda nefret de duymayacağını ileri sürdü. Baro Başkanı Aktar'ın sözlerinin mahkeme başkanına bir tavır olduğunu söyleyen Yılmaz, reddi hakim talebinin duruşmanın uzatılmasına yönelik bir karar olmasından dolayı reddine karar verdi. Duruşma tutuklu sanıklardan Tuncay Korkmaz'ın delil ikamesine devam edildi.(DİYARBAKIR)

ÖNCEKİ HABER

‘Kürtçe resmi dil olarak anayasada yer almalı’

SONRAKİ HABER

CHP'den Gül, Erdoğan ve Özel’e suç duyurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...