28 Ekim 2016 00:40

‘Öldürüldüğünde koruma kararı çantasındaydı’

İntihar ettiği öne sürülen Hatice Hemşire'nin davası 31 Ekim'de görülecek.

Paylaş

Elif Ekin SALTIK
İstanbul

Boşanmak istediği için eşi tarafından balkondan atılarak öldürülen Hemşire Hatice Çelik davasının ikinci duruşması 31 Ekim’de İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. Hatice’nin öldürüldüğünde koruma kararının çantasında olduğunu hatırlatan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şube Başkanı Fadime Kavak davayı sahiplenmek için herkese çağrı yaptı.
Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hemşire olarak çalışan Hatice Çelik, boşanmak istediği eşi Mehmet Çelik tarafından 12 Nisan 2016 tarihinde 3. kat balkonundan bıçakla öldürmekle tehdit edilerek aşağı atıldı. Çelik, kaldırıldığı hastanede 2 hafta boyunca yaşam mücadelesi verdi, fakat hayatını kaybetti. Olaydan hemen sonra tutuklanan ve “eşi kasten öldürme” suçundan yargılanan Mehmet Çelik ise eşini itmediğini Hatice Çelik’in intihar ettiğini iddia etti. Karakoldayken komşusuna da delilleri yok etmesi için mesaj attığı ortaya çıkan Mehmet Çelik’in söylediklerine itibar etmeyen savcı, olaya intihar süsü verilmek istenmesi nedeniyle eylemin eşini kasten öldürme suçunu oluşturduğu kanaatine vardı.

MAHKEMEDE ‘EŞİMİ SEVİYORDUM’ DEDİ

Müşteki avukatı Devrim Avcı sanığın, ilk duruşmada eşinin intihar ettiği yönünde ısrarla beyanda bulunduğu ve “Ben eşimi seviyordum” dediğini aktardı. Komşuları Umut Demir’in telefon mesajlarını iletmeseydi bu cinayetin bir intihar vakası olarak kalabileceğini ifade eden Avcı, “Mesajlar olayın bir intihar olmadığı, cinayet olduğunu göstermiştir” dedi.  

‘KADINA ŞİDDETİN HİÇBİR GEÇERLİ YANI OLAMAZ’

Hatice Çelik’in çalışma arkadaşı olan SES Şişli Şube Başkanı Fadime Kavak ise Çelik’in uzun bir süredir şidddetli geçimsizlik yaşadığı eşi ile boşanmak için dilekçe verdiğini söyledi. Eşinin şiddetine ve tehditlerine maruz kaldığını, koruma talep dilekçesinin öldürüldüğünde çantasında olduğunu dile getiren Kavak, “Hatice arkadaşımız öldürülen ne ilk ne de son kadın. Ülkeyi yönetenlerin, adelet sisteminin erkekten yana tavrı alması, erkek gibi düşünmesi sonucu bu tür davalar genellikle hafifletilmiş cezalar ile geçiştiriliyor. Kadını ikinci sınıf insan gören iktidar dilinin yarattığı algı yıkılmalı. Kadının iradesi yok sayılmamalı, kadının beyanı esas alınarak hareket edilmeli. Bu tür davalarda caydırıcı kararlar çıkarsa şiddet azalır” dedi. Davalarda kadının şiddeti hakettiği üzerinden bir savunma yapanlara karşı ailelerin bir de öldürülen kadının masumiyetini ispatlamak zorunda kaldığını kaydeden Kavak, kadına yönelik şiddetin hiçbir geçerli nedeni olamayacağını vurguladı.

HATİCE İÇİN EYLEM GÜNÜ

Hatice Çelik’nin davasını sahiplenmek için tüm kesimlere çağrı yaptıklarını dile getiren Kavak, “Milletvekilleri, meslek odaları ve Hatice’nin üyesi olduğu SES’in bağlı olduğu KESK İstanbul Şubeleri ile birlikte davanın görüleceği 31 Ekim Pazartesi günü saat 09.30’da basın açıklaması yaparak duruşmayı izleyeceğiz. Aynı zamanda davaya Sağlık Bakanlığı’nı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nı da davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ HABER

BİKG, 'birlikte bir yol çizmeye' çağırıyor

SONRAKİ HABER

Yol için endemik bitkiyi taşıyacaklar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...