21 Mayıs 2012 07:33

‘Kürtçe resmi dil olarak anayasada yer almalı’

Diyarbakır’da, Demokratik Toplum Kongresinin (DTK) düzenlediği “Eğitim Çalıştayı’nın sonuç bildirgesini açıklayan DTK Daimi Meclis Üyesi Osman Özçelik,  “Anayasanın yeni olması için, Kürtçenin resmi bir dil olarak anayasada yer alması gerekir. Ana dilde eğitimin anayasal ve yasal güvencey

‘Kürtçe resmi dil olarak anayasada yer almalı’
Paylaş

Diyarbakır’da DTK tarafından düzenlenen ve 2 gün süren ‘Eğitim Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi açıklandı. Sonuç bildirgesini açıklayan DTK Daimi Meclis Üyesi ve Siirt Eski Milletvekili Osman Özçelik, “Eğer bir ulus veya halk varsa, o ulusun dili de vardır. Dili varsa o dilde eğitimi de olması gerekir” dedi. Bunların birbirinden ayrılmaz olgular olduğunu açıklayan Özçelik, “Dilin bir halkın ve ulusun en vazgeçilmez hakkı olduğunu ve bu dil ile eğitimin her türlü tartışmaların üstünde olduğunu vurgulayan çalıştay bileşimi, ana dil ile eğitim hakkı, çocuk hakları ve bir bütün olarak kolektif hakların kullanılmasını öngören uluslararası anlaşmaların Türkiye tarafından çekince konularak uygulanmamasını çağ dışı bir tutum olarak değerlendirmiştir” dedi.

‘KÜRTÇE SEÇMELİ DİL OLARAK KULLANILAMAZ’

Asimilasyon politikalarına rağmen Kürt dilinin sahip olduğu bütün lehçeleri ile tüm canlılığıyla 21’inci yüzyılın şafağına ulaştığını söyleyen Özçelik, “Bu aşamadan sonra bu dil ile eğitimi uygulamamak gerici ve zora dayalı devlet politikası olur ancak. Her defasında Almanya’daki, Bulgaristan ve Yunanistan’daki Türkler söz konusu olduğunda Türkiye Hükümeti Başbakanı asimilasyonun bir insanlık suçu olduğunu söylerken Türkiye sınırları içinde bulunan Kürt yurttaşların dilini ve kültürünü asimile etmede bir beis görmemektedir. Kürt halkının varlığını kabul eden devlet, bu halkın kolektif haklarını ve ulus olmaktan doğan haklarını ise görmezden gelmektedir. Kolektif haklar yerine bireysel hakları koymakta, seçmeli ders gibi yanıltıcı ve oyalayıcı politikayı izlemeyi tercih etmektedir. Seçmeli dersin ancak yabancılar için geçerli olabileceğini ifade eden Çalıştay bileşimi, Kürtçe Kürt halkının dilidir ve bu halk kendi dilini seçmeli olarak kullanamayacağı sonucuna vardı” şeklinde konuştu. Yeni anayasa yapım ve yazım çalışmalarının da yapıldığını hatırlatan Özçelik, anayasanın ‘yeni’ olması için Kürtçenin resmi bir dil olarak anayasada yer alması gerektiğini belirtti. “Ana dilde eğitimin anayasal ve yasal güvenceye kavuşturulması olmazsa olmazdır. Eğer yeni anayasa ana dil ile eğitimin yolunu açmazsa, o zaman bu anayasa yeni olmaz, şu ana kadar yapıldığı üzere 12 Eylül anayasasının bir düzeltmesi olur” diyen Özçelik, bunun da Türkiye’nin demokrasi sorunu dahil hiçbir sorununu çözemeyeceğine dikkat çekti. (DİYARBAKIR)


ÇALIŞTAY’IN TALEPLERİ

Eğitim Çalıştayı’nın sonuç bildirgesinde yer alan 4 talebi ise şöyle:  
- Kürt halkının varlığı bir ulusun varlığı olarak kabul görmeli ve bundan doğan kolektif hakları belirlenecek bir statü ile teslim edilmelidir.
- Ana dil eğitimi ve ana dilde eğitim yasal ve anayasal düzeyde kabul görmeli, güvenceye alınmalıdır.
- Her türlü ırkçı, faşist ve ayırımcılığa yol açan yasa ve yönetmelikler eğitim sisteminden çıkarılmalı, insan temelli bir eğitim sisteminin önünün açılması sağlanmalıdır.
- Dil; su gibi, hava gibi bir yaşam hakkı olmanın da ötesinde bir zorunlu ihtiyaçtır. Bu aynı zamanda Kürt halkının siyasal talebidir. Bu talebin doğal bir şekilde ve evrensel hukuk kuralları çerçevesinde çözülmesi, toplumda var olan tüm sorunların çözüm yollarının açılması anlamına geleceğinden toplumsal barışın ve gerçek demokrasinin gelişimine de yol açacaktır.
 

ÖNCEKİ HABER

Türkiye Futbol Federasyonuna silahlı saldırı

SONRAKİ HABER

'KCK' davasında reddi hakim talebi reddedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...