21 Mayıs 2012 12:41

NATO’nun büyük savaş planı

Hafta sonunda Chicago’da toplanan NATO Zirvesi’nde 2020 yılına kadar füze savunma sisteminin tamamlanması kararlaştırıldı. Rusya ve İran’a yakın Türkiye gibi ülkelere özel görevler biçildi.ABD’nin Chicago kentinde toplanan NATO üyesi ülkelerin liderlerinin üzerinde anlaştığı füze savunma kalkanının 2

NATO’nun büyük savaş planı
Paylaş
Yücel Özdemir

ABD’nin Chicago kentinde toplanan NATO üyesi ülkelerin liderlerinin üzerinde anlaştığı füze savunma kalkanının 2020 yılına kadar bitirilmesi, aynı zamanda bu tarihe kadar büyük bir savaşın hazırlığının yapılacağı anlamına geliyor. “Avrupa’yı koruma” adı altında şimdiden temelleri atılan savunma sisteminin asıl olarak İran ve Rusya’ya karşı oluşturulacağı da Chicago zirvesinde yazılı olarak kayıtlara geçmiş bulunuyor.

Uzunca bir süredir açık ya da üstü örtülü olarak İran ve Rusya’yı hedef gösteren NATO üyesi ülkeler, böylece dünyada batı kapitalizminin tam anlamıyla denetim altında tutamadığı iki önemli ülkeyi hedefe koymuş durumda. “Avrupa’yı koruma” adı altında kurulacak füze savunma kalkanının da düşman ilan edilen ülkelere coğrafi açıdan yakın olan NATO üyesi ülkelere özel görevler verildi, misyonlar biçildi. İran’dan geleceği ileri sürülen tehdide karşı kurulacak füze savunma sistemi, son karara göre 30’a yakın ülkeye yerleştirilecek. Bunların başında Türkiye geliyor. Kürecik’e yerleştirilmeye başlanan erken uyarı sistemi, NATO’nun büyük savaş planında önemli bir yere sahip olacak. Akdeniz’de konuşlandırılan ABD savaş gemisine bağlı işleyecek Kürecik’teki füze savunma kalkanı, Almanya’nın Ramstein kentindeki ABD üssünden idare edilecek.

Büyük savaşın ikinci hazırlık aşaması 2016-2017 yılları arasında devreye konulacak. Bu yıllar arasında Alman Patriot roketleri, ABD savunma sistemi aracılığıyla ve Hollanda firkateyni yardımıyla Romanya’ya yerleştirilecek. Üçüncü aşamada ise, 2018’de ABD füze savunma sistemi Polonya’ya yerleştirilecek ve 2020 yılına kadar bütün sistemin uyumlu halde çalışması amaçlanıyor. Daha önce Lizbon’da yapılan NATO Zirvesi’nde ele alınan ve Chicago Zirvesi’ne detaylı bir şekilde ele alınarak kararlaştırılan savunma sistemi açıktır ki, savunmadan çok saldırıyı amaçlıyor. Uzunca bir süredir açık bir şekilde İran’ı hedefe koyan batılı kapitalist devletler, son NATO Zirvesi’ye bu konuda tam uyum içerisinde olduklarını bir kez daha ilan etmiş görünüyorlar.

SADECE HAVADAN DEĞİL, KARADAN DA SAVAŞ

NATO Zirvesi’nde dikkat çeken bir diğer nokta ise, bundan sonra sürdürülecek savaşların sadece havadan değil karadan da sürdürülmesi oldu. Füze savunma sistemiyle asıl olarak havadan saldırı ve bombalamayla ülkeler çökertilmeye çalışılırken, buna karadan da desteğin verilmesi yeni savaş konseptine eklendi. Libya’da Kaddafi’nin devrilmesine karşı sürdürülen hava saldırısında kara hareketinin eksikliği ortaya çıkardığına dikkat çeken NATO liderleri bunun için Kara Uyarı Sistemi’nin  (Alliance Ground Surveillance-AGS) 2016’ya kadar 13 ülkenin ortak çalışmasıyla yürürlüğe konulması karara bağlandı. Maliyeti oldukça yüksek olacağı ifade edilen bu sisteme birçok ülke bütçe açığını gerekçe göstererek yeteri kadar destek veremeyebileceğini ifade etti. Bunların başında Almanya geliyor. Buna rağmen, NATO üyesi ülkeler “akıllı savunma” adı altında hazırlanan 20 ayrı projeyi birlikte hayata geçirecekler.  Bu “akıllı savunma sistemi”nin en çok kullanılacağı bölge ise Rusya’ya yakın olan Baltık Bölgesi olacak.

ASIL HEDEF RUSYA

NATO üyesi ülkeler tarafından alınan yeni savaş kararları doğal olarak Rusya’nın tepkisini çekti. Çünkü, yapılan hazırlıkların tümü, 2020 yılından sonra önce İran’a sonra Rusya’ya karşı büyük bir savaşın başlatılacağını işaret ediyor. “Savunma” adına atılan adımların asıl olarak saldırıyı içerdiğinin farkında olan Rusya’nın buna karşı hamleler yapması, kendisini korumaya yönelik yeni savunma sistemleri devreye koyması kaçınılmaz görünüyor. Bu da, SSCB’nin varisi Rusya ile NATO şemsiyesi altında bir araya gelen emperyalist devletler ve onların işbirlikçisi arasında yeni bir soğuk savaşın kapıda olduğu anlamına geliyor. Çünkü, NATO tarafından kurulan füze savunma sistemi uzun yıllardır Batı ile Rusya’da oluşan “güvenlik dengesi”ni Batı lehine önemli oranda değiştiriyor. Değişen bu dengede güçsüz duruma düşecek olan Rusya’nın tıpkı Afganistan ve Irak gibi işgal edilerek paylaşılması, Batılı emperyalist devletlerin en büyük arzusu. (Köln/EVRENSEL)


OBAMA'NIN KÜRECİK TALİMATI

NATO Zirvesi’nde, radarı Malatya Kürecik’te konuşlandırılan balistik füze savunma sisteminin ara yeteneğinin hayata geçirilmesi ilan edilirken, bu bağlamda ABD Başkanı Barack Obama’nın, Türkiye’deki radarın operasyonel kontrolünün NATO’ya devredilmesi talimatı verdiği bildirildi. Beyaz Saray’dan gönderilen, “Chicago Zirvesi - NATO Kabiliyetleri” başlıklı bilgi notunda, “NATO’nun ilk komuta ve kontrol prosedürlerinin yürürlüğe girmesiyle ABD Başkanı, Savunma Bakanı’na, Türkiye’deki ABD radarının operasyonel kontrolünün NATO’ya devredilmesi talimatını verdi” ifadesi kullanıldı.
Notta, radardan edinilen bilginin, NATO komuta ve kontrol sistemiyle birleşmek suretiyle NATO füze savunma komutanlarına kapsamlı ve gerçek zamanlı operasyonel görünüm sağladığı ve onlara, mevcut füze savunma unsurlarını etkin şekilde kullanmalarına imkan tanıdığı belirtildi.
Chicago zirvesinde NATO’nun, balistik füze savunma sisteminin ara yeteneğinin hayata geçirilmesini ilan ederek, bir önceki Lizbon zirvesinde ortaya konan taahhüdü hayata geçirme yolunda önemli bir adım attığı kaydedildi.
Erken uyarı radarının Kürecik’te konuşlandırılmasıyla ilk aşaması tamamlanan sistemin, 2018 yılında dört aşamanın tamamlanmasıyla tam kapasiteyle faaliyete geçmesi öngörülüyor.
Beyaz Saray’ın bilgi notunda, Chicago’da balistik füze savunma sisteminin ara yeteneğinin hayata geçirilmesi ilanının, ilk aşamasında sınırlı olsa da NATO’nun, balistik füze saldırılarına karşı gerçek koruma sağlayabilen bir kabiliyet başlattığı anlamına geldiği ifade edildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Hükümet dalga geçti, emekçi hodri meydan dedi

SONRAKİ HABER

Türkiye Futbol Federasyonuna silahlı saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...