21 Mayıs 2012 16:44

Hükümet dalga geçti, emekçi hodri meydan dedi

Memur konfederasyonları ile hükümet arasında, kamu emekçilerinin 2012 ve 2013 yıllarına ilişkin mali ve sosyal haklarının belirleneceği toplu sözleşme görüşmelerinin son oturumunda hükümet teklifini her 6 aylık dönem için yarımşar puan arttırdı. Hükümetin yüzde 3.5+3.5’luk teklifine konfederasyonlar tepki

Hükümet dalga geçti, emekçi hodri meydan dedi
Paylaş

HÜKÜMETTEN 50 TL’LİK ÖNERİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda Reşat Moralı Toplantı Salonu’nda yapılan toplantı öncesi Memur-Sen üyeleri, Bakanlığın önünde dövizler açarak, 3+3’lük zam oranını protesto etti. Yapılan son oturumda Kamu İşveren Heyeti’ne Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti’ne ise Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu başkanlık yaptı.

Oturumun sabahki bölümünde hükümet 2012 yılı için memur maaşlarına zam teklifini yarımşar puan arttırarak yüzde 3.5+ 3.5 önerisinde bulundu. 2013 yılı için yaptığı yüzde 2+3'lük zam teklifini ise korudu. Oturuma verilen arada açıklama yapan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, teklifi cılız bulduklarını, bu nedenle tekliflerini gözden geçirmeyeceklerini söyledi.

MEMUR-SEN ÜYELERİNE ÇAĞRI

Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise, geçtiğimiz Cuma günü yapılan oturumda Bakan Faruk Çelik’in “sıcak bakıyoruz” dediği tekliflerin masaya getirilmemesini eleştirdi. “Buçuklu bir toplu sözleşme dönemi yaşıyoruz. 3.5+3.5’un ortalama maaşlara getireceği zam 50 TL’dir. Müzakere edilebilecek bir rakam asla değildir” diyen Koncuk, neredeyse bütün taleplerin reddedildiği bir toplusözleşme süreci yaşandığını söyledi.

KESK Genel Başkanı Lami Özgen de, teklifin kamu emekçileriyle dalga geçmek anlamına geldiğini dile getirdi. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu’nun hükümetin yarım puanlık artışı karşısında toplantıda “Bari 4.5 olsun da görüşmeleri sürdürelim” yanıtı verdiğini aktaran Özgen, Memur-Sen’in bu tutumunun en az hükümetin tutumu kadar onur kırıcı olduğunu söyledi. Hükümetin bu tutumunun kamu emekçilerine grevden başka yol bırakmadığını kaydeden Özgen, tüm Memur-Sen üyelerini 23 Mayıs Çarşamba günü Kamu-Sen’le birlikte yapacakları greve destek vermeye çağırdı.

HÜKÜMETTEN YARIM YARIM...

Oturuma verilen aranın ardından hükümet masaya 2013 yılı için de ilk ve ikinci altı aylar için yarımşar puanlık artışla geldi. Böylece hükümetin teklifi 2012 yılı için yüzde 3.5 + 3.5, 2013 yılı için de yüzde 2.5 + 3.5 oldu. Memur-Sen ise zam teklifini 2012 için yüzde 7.5 + 7.5, 2013 yılı için 6.5 + 6.75 olarak yeniledi.

SON TEKLİF

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleştirilen toplantıda hükümetin son teklifi akşam saatlerinde geldi. Hükümet, 2012 yılı için memur maaşlarına yüzde 3.5+4, 2013 için de yüzde 3+3 zam önerisi yaptı. (Ankara/EVRENSEL)


KESK üyeleri, toplusözleşme sürecinde kamu emekçilerinin taleplerini içeren binlerce imzayı iletmek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önüne geldi. Ancak polis “Bakan’ın talimatı var” diyerek KESK’lileri içeri almadı. Bunun üzerine imzaları kapı önüne koyan KESK’liler, “Birleşe, birleşe kazanacağız”, “Toplusözleşme hakkımız grev silahımız”, “Grev haktır engellenemez” sloganı attı. Direnişteki TOGO işçilerinin de destek verdiği eylemde konuşan KESK Genel Başkanı Lami Özgen, kamu emekçilerinin hükümetin onur kırıcı tekliflerine yanıtı 23 Mayısta yapılacak grevle vereceklerini söyledi. Özgen, tüm kamu emekçilerini grevi güçlendirmeye çağırdı. Açıklamanın ardından KESK yöneticileri imzaların bir kısmını temsili olarak toplusözleşme görüşmelerinin sürdüğü salona götürdü.

ÖNCEKİ HABER

Filistinli milli futbolcu açlık grevini sürdürüyor

SONRAKİ HABER

NATO’nun büyük savaş planı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...