27 Ekim 2016 10:14

Demirtaş: Belediyeler iade edilene kadar direniş var

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde konuşan HDP Eş Başkanı Demirtaş: Bundan sonra erken seçim yok. Belediyeler iade edilene kadar direniş var.

Paylaş

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Fırat Anlı ile Gültan Kışanak’ın gözaltına alınması ve belediye binasına polis kuşatmasına karşı DBP’nin çağrısıyla başlatılan halk nöbeti devam ediyor. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da bugün burada konuşma yaptı. Demirtaş, OHAL yasalarının halka karşı kullanılamayacağına vurgu yaparak, “Şimdi belediye eş başkanlarımız göreve iade edilene kadar, tutuklanan, gözaltına alınanlar serbest bırakılana kadar mücadele ve direniş var. Yok, öyle yağma” dedi. Demirtaş, 81 ilde yaşananlara karşı demokratik eylemler yapılması için çağrıda bulundu.

Hâlâ gözaltında bulunan eş başkanların serbest bırakılması istenirken, polisin yurttaşlara müdahalesi de zaman zaman düşük yoğunluklu devam etti.

BELEDİYE ÇALIŞANLARI İŞ BIRAKTI

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önüne demir bariyerler çekilirken, polis sayısı artırıldı. Yine TOMA ve zırhlı araçların konuşlandırıldığı belediye civarına keskin nişancılar da yerleştirildi. Belediyeye yönelik bu tutuma karşılık da belediye çalışanları iş bıraktı, belediye otobüsleri çalışmadı. Edindiğimiz bilgilere göre durum normale dönene kadar çalışanlar iş bırakarak bu durumu protesto edecek.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve çok sayıda HDP milletvekili de bugün belediye binası önüne geldi. Belediyeye girerek incelemede bulunan heyet daha sonra halkın bulunduğu alana geçti. Burada ilk olarak konuşan DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, “Halkımızla birlikte bu duruma karşı direneceğiz. Bu bizim geçiştireceğimiz bir mesele değil, tüm halkımızı iradesine sahip çıkmaya çağırıyorum. Bizler meşru demokratik protesto hakkımızı sonuna kadar kullanmaktan çekinmeyeceğiz. Herkesi bu duruma tepki göstermeye çağırıyoruz” dedi.

TERÖRE DESTEK ARIYORSANIZ ANKARA İSTANBUL BELEDİYELERİNE BAKIN

Daha sonra HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş halka seslendi. Binlerce kişinin büyük alkışları sonrası konuşan Demirtaş, kapatılan TV’leri hatırlatarak,  var olan kanalların da kendisini yayınlayamayacağını söyledi.

Demirtaş, şunları kaydetti: “Medya kanalları kapalıysa gözümüzü de kapatacak halleri yok ya, bizler ev ev dolaşıp halkımızla buluşacağız ve bu zorbalığa karşı çıkacağız. Sıradan bir durummuş gibi kabul etmeyeceğiz. Hiç kimsenin adaletli yasalar karşısında, suç işleme özgürlüğü yoktur bunu biz de kabul ediyoruz. İster Cumhurbaşkanı olur isterse sıradan bir vatandaş olur, fark etmez. Fakat, karşımızda adil bir yargılama olmalıdır. Bağımsız, tarafsız bir mahkeme olmalı ki, bizler gönül rahatlığıyla yargılanmayı kabul edelim. Ortada yargı diye bir şey yok. Kışanak ve Anlı başta olmak üzere tüm belediyelerimiz barış için mücadele etmişlerdir. Kimse belediyelerimizi silaha, teröre destek verdi diye suçlayamaz. Belediyeyi teröre destek verdi diye suçlamak mı istiyorsunuz. Kendi belediyelerinize bakın. Ankara’ya, İstanbul’a bakın. Teröre destek istiyorsanız, İstanbul’un Ankara’nın yarısını Gülen cemaatine peşkeş çeken biz değiliz. İddia ediyorum ispatlayabiliyorsanız, müfettişler kaç yıl buradan çıkmadılar. Belediyenin tek bir kuruşu PKK’ye gitmişse değil Fırat Anlı ve Gültan Kışanak biz de istifa ederiz. Ama ispatlayın. Belediyeleri terör üssü haline getirdiler diyerek el koyduklarını söylüyorlar. Sizden daha büyük terör üssü mü olur? IŞİD’i, Nusra’yı besleyen siz, TIR'larla silah gönderenler sizlersiniz.

EŞ BAŞKANLAR BIRAKILANA KADAR DİRENİŞ

İnsanda utanma sıkılma olmaz mı, ama bunun yüzü köseleye dönmüş. Bir de bizim için bunlara halk destek vermiyor diyor. Biz sizin gibi mitinglerimizde bedava döner ekmek dağıtmıyoruz. Bizim mitinglerimizde cop, gaz, panzer, engelleme var. Halk sokağa çıkmasın diye resmen gece gündüz terör estiriyorsunuz. Bak biz bu koşullarda miting yapıyoruz. Şimdiye kadar diyorduk, erken seçim yapalım diye. Ama artık yok, kusura bakma kardeşim. Şimdi belediye eş başkanlarımız göreve iade edilene kadar, tutuklanan, gözaltına alınanlar serbest bırakılana kadar mücadele ve direniş var. Yok öyle yağma.

81 İLDE EYLEMLER YAPILMALI

Bütün parti teşkilatlarına çağrımızdır. OHAL yasalarını gerekçe gösterebilirler, OHAL’i devlete karşı ilan etmemişler miydi? Darbecilere karşı ilan etmemiş miydi? Burada darbeci yok, halk var halk... OHAL yasaları halka karşı kullanılamaz. Belediye başkanına, milletvekiline karşı kullanılamaz. Yasa dışı davranıyorlar, OHAL kanunlarında bu yoktur. O nedenle herkes her yer de altını çizerek söylüyorum; barışçıl ve demokratik eylem ve protesto hakkını 81 ilde kullanmalıdır. Her yerde partililerimiz sokakta olmalıdır. Bu konuda tereddüt etmeyelim. Ortada hukuksuzluk var. Buna asla boyun eğemeyiz. Diyarbakır Valiliği’de burada bulunan parkı açsın halk burada eylemlerini yapsın. OHAL’i sivil yurttaşa karşı uygulayamazsınız. Halkın meşru hakkına saygı gösterin. 15 temmuz’da sokağa çıkmak nasıl mesşru ise bugün bizim yaptığımız da o kadar Meşrudur. Sokakta olacağız, geri adım atmayacağız."

ÖNCEKİ HABER

İZBAN işçileri: Grevden başka çaremiz yok

SONRAKİ HABER

Emekçilerden OHAL tepkisi: PTT’de cadı avına son verilsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...