26 Ekim 2016 18:36

Marx’ın evine ziyaret

STUTTGART Dostluk ve Dayanışma Derneği (Stuttgart Dost-Der) Karl Marx’ın, Trier’deki şimdi müze olan evine ziyaret düzenledi.

Paylaş

Ali ÇARMAN
Trier

Karl Marx’ın doğduğu, büyüdüğü, ilk gençlik yıllarının geçtiği ev, Trier’in en çok ziyaretçi alan müzesi. Her yıl dünyanın dört bir yanından değişik uluslardan binlerce kişi müzeyi ziyaret ediyor.

Müzede sınıflar mücadelesi tarihinden yüzlerce belge var. 1848 Devrimi’nden Paris Komünü’ne, Karl Marx’ın yaşamına ve dostlarına ilişkin yazışmalar, resimler. Sadece, Komünist Manifesto’nun değişik dillerdeki baskıları, Kapital’in yazılış süreci ve günümüze kadar olan gelişmeleri incelemek bile bir hayli zaman alıyor. Müzede ayrıca Engels ile Marx’ın tanışmaları ve sarsılmaz dostlukları, Alman edebiyatının önemli isimlerinden Heinrich Heine, Stuttgart’lı Georg Herveg, Lasella ve daha niceleri sergileniyor. Sadece Marx’a ait bilgiler değil, geçmişten günümüze sosyalist düşüncenin tarihi ve mücadele deneyleri fotoğraflı, yazılı levhalarla ve duvarları boydan boya kaplayacak biçimde sunulmuş.  Ziyaret sonunda, Stuttgart Dost-Der Evrensel Basım Yayınevi’nin 7 dilde yayımlamış olduğu Komünist Manifesto’nun özel baskısını müzeye hediye etti. 

Grup daha sonra, Trier’dedi geçmiş yıllarda Yahudi toplumuna ev sahipliği yapmış yerleşim yerlerini ve şehrin merkezindeki Roma döneminde kalma ve şehrin giriş kapısı olan Porta Nigra’yı (Kara Kapı) ziyaret etti.  

ÖNCEKİ HABER

Kansere Haykıranlar korosu

SONRAKİ HABER

Ebediyet evi mozaiği bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...