26 Ekim 2016 18:12

Dayanışma Akademisi'nde hükümetin rant politikası anlatıldı

Uzaklaştırılan akademisyenlerin kurduğu Kocaeli Dayanışma Akademisi bu hafta 4'üncü dersini yaptı. 

Paylaş

Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) ile Kocaeli Üniversitesi'nden (KOÜ) ihraç edilen 19 akademisyenin kurduğu "Kocaeli Dayanışma Akademisi" bu hafta da derslerine devam etti. 4’üncüsü yapılan ders Doç. Dr. Gül Köksal'ın anlatımıyla Eğitim-Sen Kocaeli Şube binasında gerçekleşti. Derse, KOÜ'den uzaklaştırılan akademisyenler ile KOÜ'lü öğrenciler ve çok sayıda kişi katıldı. 

Doç. Dr. Gül Köksal, kentleşme adı altında gerçekleştirilen rant projelerini konu alan "Mimarın Mesleki Sorumluluğu: Halk Yararına Mimarlık" başlıklı dersi anlattı. Çok hızlı nüfus artışına bağlı çarpık kentleşmenin hızla arttığına dikkat çeken Köksal, "Çok hızlı nüfus artışı eş zamanlı olarak toplumsal sorunlar yaratıyor" dedi. 

'HÜKÜMETLER RANT PEŞİNDE'

Geçmişten günümüze kadar iktidara gelen her hükümetin kendi çıkarları doğrultusunda mimari yapılarda değişiklik yaptığını dile getiren Köksal, "Bugün bahsedilen Kanal İstanbul projesi, binlerce canlının hayatını tehdit etmekte, doğal yapının bozulması anlamına gelmektedir" diyerek hükümetin sadece rant peşinde olduğunu kaydetti. UNESCO'nun koruma kararı olmasına rağmen birçok tarihi alanında tahrip edilerek yok edildiğine dikkat çeken Köksal, "Suriçi tarihsel bir mekan, bugün yerle bir edilmiş ve tekrardan imara açılmak isteniyor. Tarihi dokular ranta kurban ediliyor" dedi. Toplum adına mimarlık yapmak için direndiklerini dile getiren Köksal, "Haliç dayanışması, İstanbul Kent Savunması, Wan Ekoloji Dayanışması gibi birçok kuruluş ile birlikte biz halkın içinde, halk ile beraber yaşamı yeniden tarihi dokusuna uygun inşa etme çabası içinde olacağız" diye konuştu. 

Ders soru-cevap bölümüyle devam etti 

Her hafta düzenlenen dersin bir sonraki konusu, Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu'nun anlatımıyla Bilim İnsanının Toplumsal Sorumluluğu: Dilovası Örneği konusu ile 2 Kasım Çarşamba günü Eğitim-Sen Şube binasında gerçekleşecek. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

YARSAV eski başkanı Murat Arslan tutuklandı

SONRAKİ HABER

ÇHD: Kışanak ve Anlı serbest bırakılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...