21 Mayıs 2012 05:08

Cannes’da yarışma zamanı geldi

Açılışı Wes Anderson’ın Moonrise Kingdom filmiyle yapılan Cannes Film Festivali’nde yarışma filmleri görücüye çıktıkça heyecan da artıyor. İlk günün hemen ardından arka arkaya gelen yarışma filmlerinden şimdiye kadar en öne çıkan Jacques Audiard’in Rust&Bone filmi.  Beş yaşındaki oğluna yal

Cannes’da yarışma zamanı geldi
Paylaş
Janet Barış

İlk filmi Gomorra ile iyi bir çıkış yakalamayı başaran Matteo Garrone’nin Reality filmi ise Napoli’de kendi halinde yaşayan evli ve çocuklu bir adamın Big Brother yarışmasına katılmak istemesi ve bu gerçekleşmeyince de yavas yavas aklını yitirmeye başlamasıyla gelişen sürece bakıyor. Film yönetmenlik anlamında çok maharetli değil ama başrol oyuncusu Aniello Arena en iyi erkek oyuncu kategorisinde güçlü bir aday. 4 Ay Üc Hafta İki Gün filmiyle tanıdığımız Romanyalı yönetmen Cristian Mungui’nin yönettiği Beyond the Hills ise manastırda kalan bir kız arkadaşını görmeye gelen Alina’nin inancını ve dostluğunu sorgularken ruhunun aşınması üzerine kurulu. Yaklaşık iki buçuk saat süren film kendine özgu bir tavırla Tanrı ve inanç meselesiyle de hesaplaşıyor.
Ana yarışmada Türkiye’den bir film yok ama 17 Mayıs gecesi Nuri Bilge Ceylan’a festival kapsamında Carrosse d’Or ödülü verildi. Yönetmenlerin zor insanlar olduğunu söyleyen Ceylan, kendisi için oy kullanan bütün yönetmenlere teşekkür etti, aynı gece festivalin Türkiye standında Nuri Bilge’nin ödülü ufak bir partiyle kutlandı. Yarışma dışı bölümde gösterilen Fatih Akın’ın Polluting Paradise filmi ise Trabzon’un ilçesi Camburnu’nda çöplerin oluşturduğu soruna değinen bir belgesel. Köyde bir çöp arıtma sisteminin olusturulamaması sonucu yaşanan rahatsızlığı anlatan Akın’ın filmi uluslararası seyirci için biraz fazla yerel bir hikayeydi.
Sırada Michael Haneke, Abbas Kiarostami, Ken Loach gibi ustaların filmleri var. Hepsi ayrı bir merakla beklenen filmlerin görücüye çıktığı Cannes’da heyecan hiç tükenmeden devam ediyor. (Cannes/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Arap Baharının çiçekleri soldu, hasat zamanı

SONRAKİ HABER

Denize giren 5 öğrenci boğuldu, 1’i kayıp

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...