26 Ekim 2016 16:34

Mülkiye’de ‘OHAL ve hukuk’ dersi

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde izin verilmeyen OHAL gündemli panele, Siyasal Bilgiler Fakültesi ev sahipliği yaptı.

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN 
Burcu YILDIRIM
Ankara

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde izin verilmeyen OHAL gündemli panele, Siyasal Bilgiler Fakültesi ev sahipliği yaptı. Yoğun ilgi gören panelde, AKP Hükümetinin çıkardığı OHAL KHK’lerinin hukuksuz olduğu ifade edildi. Hükümetin bu uygulamalarına dayanak olarak gösterdiği halk desteğinin, oluşturulan korku iklimiyle yaratıldığı kaydedildi. 

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığının, Ankara Valiliğinin “Kamusal alanlarda kitlesel toplanmalar yasak” kararını gerekçe göstererek izin vermediği OHAL gündemli panel Siyasal Bilgiler Fakültesinde (SBF) dün gerçekleşti. Panele, İdare Hukuku Profesörü Metin Günday, Siyaset Bilimci Profesör Baskın Oran ve Kamu Hukuku Profesörü Selin Esen konuşmacı olarak katıldı. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’in de izleyici olarak yer aldığı panelin moderatörlüğünü SBF Kamu Yönetimi Bölümünden Yrd. Doç. Kerem Altıparmak yaptı. Yoğun katılım nedeniyle paneli ayakta izlemek zorunda kalanlar da oldu. 

Açılış konuşmasını yapan  Yrd. Doç. Kerem Altıparmak, Hukuk Fakültesi Dekanlığının panele izin vermemesini eleştirerek, bir hukuksuzluğa imza atıldığını söyledi. 

‘YAZIK OLDU YERLİ HUKUKA’

OHAL KHK’leri ve OHAL sürecinde yaşananlarla ilgili konuşan Prof. Baskın Oran, AKP Hükümetinin çıkardığı KHK’lerin hukuka ve hukuk devleti ilkelerine aykırı olduğuna dikkat çekti. AKP’nin bu hukuksuzluklarıyla bir çok insanı mağdur ettiğine vurgu yapan Oran, “Yerli ve milli hukuk uygulamacılarından hakkını alamayan kişiler uluslararası hukuk uygulamacılarına gitmek zorunda kalacak. Yazık oldu yerli hukuka. Kendi vatandaşına insan muamelesi yapılmadığı için insanlar uluslararası hukuktan insan muamelesi talep etmektedir” dedi. 

İktidarın KHK’lere  dayanak olarak gösterdiği halk desteğinin korku yaratılarak sağlandığına dikkat çeken Oran, “Korkulan otoriteye insanlar boyun eğiyor. Erdoğan içeride yarattığı korku sınırlarına dayanınca, dışarıdan korku üretmeye başladı. Musul meselesi de bu yöntemden biriydi” diye belirtti. 

SIKIYÖNETİM YERİNE NEDEN OHAL?

Prof. Dr. Metin Günday da, OHAL KHK’lerinin sadece OHAL sürecinde geçerli olabileceğine dikkat çekerek, “Bu KHK’ler OHAL kalkınca uygulanamaz. Bu 2 artı 2 eşittir 4 kadar nettir” dedi. CHP’nin OHAL KHK’leri için yaptığı başvurunun Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından reddedilmesinin yanlış bir karar olduğunu vurgulayan Günday, AKP’nin, yasalara göre sıkıyönetim koşulları oluşmuş olmasına rağmen neden OHAL ilan ettiğini şöyle açıkladı: “Sıkıyönetim askerlerin yönetimi devir aldığı olağanüstü durumlarda uygulanan bir yöntemdir. AKP, OHAL ilan etti çünkü tüm ülke düzeyinde yetkiyi kullanacak asker bulamadı” dedi.

Prof. Selin Esen ise OHAL KHK’lerinin yargısal denetime açık olduğunu, bunun hukuk gereği olduğunu söyledi. Uluslararası standartlarda bu KHK’lerın parlamento denetimine ve yargı denetiminde olması gerektiğinin altını çizen Esen, “OHAL bir anayasal rejimdir ve bu rejimin sürdürülebilmesi için kullanılan bir yöntemdir. Yani OHAL sürecinde de hukuk devleti ilkesi yürürlüktedir” dedi. AYM’nin 2003 yılında verdiği bir kararını örnek gösteren Esen, “O tarihte OHAL KHK’lerinin gerekli olup olmadığına bakmıştı. Buna bakarken de Anayasa’nın bütün hükümlerini göz önüne almıştı. Bu OHAL KHK’lerini iptal etmişti. Çünkü OHAL KHK’leri OHAL kanundaki hükümler yeterli gelmiyorsa çıkarılabilir” diye belirtti. 

OHAL KHK’lerinin ilan edildiği süre ve yerle sınırlı olduğunun altını çizen Esen, “15 Temmuz günü darbe girişimi oldu. 21 Temmuz’da OHAL ilan edildi. Ancak Çıkarılan KHK’ler ilan edildiği tarihten öncesini kapsadı. Bu Anayasa’ya aykırıdır. Ayrıca KHK’lerde OHAL’deki uygulamalarla ilgili alınan kararlara sorumsuzluk getirildi. OHAL sürecinin sonrasını da kapsadı. Bu da hukuki değil” diye konuştu. 
 

ÖNCEKİ HABER

Ameliyat sonrası ölümde doktorlara 6 yıl hapis istemi

SONRAKİ HABER

‘Bir hayat daha bitmeden serbest bırakın’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...