26 Ekim 2016 16:14

‘Yapılacak düzenleme boşluk yaratacak’

BAŞTA ‘cinsel istismar olmak üzere çocuklara yönelik her tür istismar olayını’ düzenleyen taslak rapor kabul edilip Genel Kurul'a gönderildi.

Paylaş

Başta ‘cinsel istismar olmak üzere çocuklara yönelik her tür istismar olayını’ düzenleyen taslak rapor TBMM Adalet Komisyonu tarafından kabul edilerek Genel Kurula gönderildi. 

Yapılacak düzenlemeyle 15 yaşından küçüklere karşı işlenecek suçların cezası belirlenirken mağdur çocuğun 12 yaşından küçük olması halinde istismarın alt sınırı 10, sarkıntılığın 5 yıl olacak. Bu düzenlemeye dair konuşan Avukat Seda Akço yapılacak düzenlemenin adli süreçte boşluk yaratacağını söyledi. 

AYM 14 Temmuz’da 103. maddenin 1. fıkrasını iptal etmişti. AYM “Suça sürüklenen çocuklar yönünden 12-15 yaş arasında olup kendisine yönelik eylemin anlam ve mahiyetini algılama yeteneği olan mağdurun rızasına hukuki sonuç tanınmadığı, bu mağdurların rızasıyla yaşadığı cinsel eylemler hakkında cezanın çok yüksek olduğu, suçun en nitelikli hali için en düşük yaşın 15 şeklinde belirlenmesinin suç ve cezada korunmak istenen hukuki yarar ile müeyyide arasındaki orantıyı bozduğu” ifadelerine yer vermişti. Bunun üzerine 15 yaşından küçük çocuklara yönelik cinsel davranışın “cinsel istismar” sayılmayabileceği tartışması başlamıştı.

‘ÇOCUKLARIN ALEYHİNE DÜZENLEME ORTAYA ÇIKABİLİR’

Tasarının yasalaşması halinde çocuğun rızasının yine 15 yaşla sınırlı olacağını kaydeden Avukat Seda Akço, ancak 15 yaşından küçüklere karşı işlenecek suçların cezası belirlenirken çocuğun 12 yaşından küçük olması halinde istismarın alt sınırının 10, sarkıntılığın 5 yıl olacağını ifade etti. 

Burada iki problemin ortaya çıktığını belirten Akço şunları söyledi: “Düzenleme Anayasa Mahkemesinin iptal gerekçesini karşılamıyor. Bu nedenle iki şey olabilir. Birtakım milletvekilleri başka bir düzenleme önerebilir. O takdirde tartışılmayan ve çocuklar bakımından daha aleyhe bir düzenleme kabul edilebilir. İkincisi ise bu şekli ile yasalaşırsa gene Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilebilir Bu durumda 1. fıkranın a bendi iptal edilirse, o zaman 12 yaşa düşer.” Anayasa Mahkemesinin sorunu yanlış bir yerden gördüğünü dile getiren Akço, “Mağdur çocuğun rızası kavramı soyut olarak değil, failin kimliğine göre farklı biçimde ele alınmalıdır. Fail yetişkinse, çocuk 18 yaşından küçük olan kimsedir. Cinsel istismar suçunda mağdur çocuğun rızasına bakılmaz. Ancak fail çocuk ise mağdurun rızasını değerlendirmek gerekir. Bunun için de ayrı bir düzenleme yapılmalıdır. Yani fail bakımından yaşın belirlenmesi gerekir” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Duayen gazeteci ve Evrensel yazarı Nail Güreli vefat etti

SONRAKİ HABER

Sezaryen oranını düşür, ödülü kap!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...