26 Ekim 2016 15:05

Kışladağ duruşması karara kaldı

Uşak Eşme yakınlarındaki Kışladağ Altın Madeni'nin kapasite artırımı ile ilgili açılan davada sona gelindi.

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Uşak Eşme yakınlarındaki Kışladağ Altın Madeni'nin kapasite artırımı ile ilgili açılan davada sona gelindi. Manisa 2. Bölge İdare Mahkemesi'nde gerçekleştirilen karar duruşmasına altın madeni yakınlarındaki İnay Köyünden Muammer Sakaryalının isyanı damga vurdu. 

BİLİRKİŞİ RAPORU DEĞİL EKSİK GEZİ NOTLARI

Uşak'ın Ulubey ile Eşme İlçeleri arasındaki Kışladağ'da 2006 yılından bu yana Avrupa'nın en büyük atın madenini işleten TÜPRAG Şirketinin, ikinci kez kapasite artırımı talebine karşı açılan davanın duruşmasında, bir kez daha madenin yörede yarattığı tehlikeler tartışıldı. EGEÇEP, TMMOB'a bağlı bazı odalar ve yöre köylülerinin madenin 3 kat kapasite artırımı talebine karşı açtığı davaya sunulan bilirkişi raporu "maden güzellemesinden öte bilimsel hiçbir değer taşımadığı" gerekçesiyle reddedildi. TMMOB'a bağlı odalar adına duruşmaya katılan TMMOB Yönetim Kurulu üyesi Cemalettin Küçük bilirkişi raporunu "Eksik bir gezi notları"ndan başka birşey değil" diye niteledi. Bilirkişi incelemesi sırasında sordukları hiçbir sorunun yanıtına raporda yer verilmediğini söyleyen Küçük, "Ben hoca olsam bu bilirkişilerin hepsine sıfır verirdim" dedi. 

20 BİN LİRA KEŞİF ÜCRETİ OLUR MU?

EGEÇEP Hukuk Komisyonu üyesi Avukat Arif Ali Cangı'da bilirkişi heyeti içinde yer alan Prof. Dr. Hüseyin Öztürk'ün, madene karşı ilk açılan davalarda da bilirkişi olduğunu ve orada maden yanlısı görüşlerini ortaya koyduğunu belirterek, "bu kişinin aynı maden için tekrar bilirkişi atanmasına itirazımız reddedildi. Bilirkişi keşfi için 20 bin lira gibi bir astronomik rakam belirlendi. Buna karşı itirazımız da reddedildi. Diğer taleplerimizi de reddeden mahkeme heyeti şimdi burada değil. Bu bilimdışı bilirkişi raporuna göre sizler nasıl karar vereceksiniz" diye konuştu. Bilirkişi raporuna yöneltilen itirazların yanı sıra farklı uzmanlık alanlarından yeni bir bilirkişi heyeti oluşturularak yeniden rapor istenmesi talep edildi. 

ÇEVRE BAKANLIĞI ÇEVREYİ DEĞİL EKONOMİYİ DÜŞÜNÜYOR

Madenin kapasite artırımına izin veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığına karşı açılan davada kurumun temsilcisi bütün izinlerin ve süreçlerin yasalara uygun olduğunu, sürdürülebilir kalkınma için madenin faaliyetine devam etmesi gerektiğini ileri sürdü. Bakanlık yetkilisinin "telafisi imkansız sonuçlara yol açabilir" sözü ile madenin çevreye etkilerini değil, maden kapanırsa bunun ekonomiye etkilerini dile getirmesi dikkatlerden kaçmadı. Davalı bakanlığın yanında davaya katılan TÜPRAG Şirketi avukatı ise 1 saati aşan konuşmasında uzun uzun madenin en iyi teknolojiyi kullanarak üretim yaptığından ve bütün yasal izinleri almasından bahsetti. 

KIŞLADAĞ BİR CEHENNEM ŞİMDİ!

Bakanlığın davalı olduğu duruşmada Bakanlık yetkilisi 10 dakika konuşurken, şirket avukatının 1 saati aşkın maden güzellemesi yapması madene komşu İnay Köyünden Muammer Sakaryalı'yı isyan ettirdi. Şirket avukatının madenden bahsederken sanki bir cennet resmi ortaya koyduğunu belirten Sakaryalı, "Ben o topraklarda büyüdüm. Kışladağ bir cehennem şimdi. Cehennemi cennet gibi anlatmak nasıl bir şey. Orada kuzularımız ölüyor, köylerimiz   maden tarafından yutuluyor. sesimizi duyan kimse yok" dedi. 

Duruşmada Eşme ve köylerinde 2000'in üzerinde yurttaşın zehirlenmesine yol açan siyanür kazası konusu da tartışılırken, şirket avukatı bu olayın siyanürle alakası olmadığını ileri sürdü. 

CHP Manisa milletvekili tur Yıldız Biçer'in de izlediği duruşmaya, İnay Köylülerinin yanı sıra, EGEÇEP Yürütme Kurulu üyeleri, İzmir ve Manisa'dan yaşam savunucuları da katıldı. 

ÖNCEKİ HABER

Ata ve Karatekin’le birlikte 26 kişi gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

KESK: Sözlü sınav şartında hedef hükümetin memurunu yaratmak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...