26 Ekim 2016 14:24

İdris Baluken: Sabır taşı çatladı

DP Grup Başkanvekili İdris Baluken ve HDP milletvekilleri Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'nın gözaltına alınması ile ilgili Meclis'te açıklama yaptı.

Paylaş

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ve HDP milletvekilleri Ayhan Bilgen, Filiz Kerestecioğlu, Kadri Yıldırım, Mahmut Toğrul, Mehmet Emin Adıyaman, Meral Danış Beştaş, Mithat Sancar; Diyarbakır Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'nın gözaltına alınması ve belediye binasının basılmasına ilişkin Meclis'te basın toplantısı düzenledi. 
 
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanlarına yönelik saldırının, Kürt halkının siyasi iradesine yönelik olduğunu söyleyen Balüken: “Kürt halkının onuruna, kimliğine, haysiyetine yapılmış bir saldırıdır. Yüz yıldır bu halkın değerlerine yönelik saldırılar neyse, dün Diyarbakır’da belediye eşbaşkanlarına yönelik saldırı da odur. Bu saldırı, Kürt halkının demokratik direnişiyle boşa çıkacaktır.
 
Bu tür yanlışlıklara düşülmemesi için sayısız çağrılar yaptık. Ancak karşımızda sömürgeci bir anlayış var. Kürt halkına, Kürdistan coğrafyasına sömürgeci anlayışla yaklaşan bir Saray pratiği ve AKP faşizmi var. Sömürge hukuku hayata geçiriliyor. Ancak Kürt halkı bugüne kadar hep iradesine sahip çıktı. Dimdik durdu” dedi.

‘DÜŞMAN HUKUKU YÜRÜTÜLÜYOR’

Saldırıların yeni bir aşamaya taşınmak istendiğini vurgulayan Balüken şunları söyledi: “Fetih anlayışından sonuç alacağını sanıyor. Sadece içeride de değil, Efrin'den Musul'a kadar Kürtlerin yaşadığı bütün topraklarda sömürgeci saldırıları hayata geçirmeye çalışıyor. Bütün saldırıları boşa çıkıyor, bütün planları tek tek çökertildi. Kürt halkının iradesini kıramayınca HDP'ye ve demokratik siyasete saldırıyor. Kürt halkının onuruna, iradesine yeni saldırılar geliştiriyor. Sömürgeci düşman hukuku uyguluyor. Erdoğan’ın yürüttüğü, sömürgeci anlayışla düşman hukuku. Bu ancak düşman hukukuyla tanımlanabilir.
 
Arkadaşlarımız rehin durumdadır. Ama sert kayaya çarptılar. Fırat Anlı, AKP-Cemaat ortaklığı ile hayata geçirilen operasyonlar karşısında halkın iradesini onuruyla dimdik temsil etti. Asla diz çökmedi. Yıllarca cezaevinde kalmıştır ama halkın onurunu asla yere düşürmemiştir. Bugün de aynı duruşu bütün dünyaya gösterecektir. Gültan Kışanak, 12 Eylül'de Kenan Evren darbesinin işkence tezgahlarında insanlığı savundu. Bugün darbe anlayışı Gültan Kışanak şahsında bir halkın iradesini kıracaklarını sanıyorlarsa, Kenan Evren'in sonuna baksınlar.”

Cemaat ruhunun AKP'de dimdik ayakta olduğunu söyleyen Balüken: “Sadece ruhu değil, fiziksel yapısı da AKP’de dimdik ayakta durmaya devam ediyor. 15 Temmuz darbecileri başarılı olsalardı, Diyarbakır Belediyesi Eşbaşkanlarını tutuklayacaklardı. Şu anda aynısını AKP yapıyor. Ha apoletleri takıp darbe yapmışsın, ha Saray'da oturup kravat takarak darbe yapmışsın.

Büyük bir öfke biriktirdin. Bu öfke, tüm darbeci planlarını alt edecek bir öfke. Bunu göreceksin. Elinden geleni yapmaktan çekinme. Ama sonuçlarına katlanacaksın. Sen bu operasyonlarla Kürt halkının iradesinin kırılacağını düşünüyorsan, sonunda kimin nasıl kırılacağını hep birlikte göreceğiz. Tansu Çillerler, Kenen Evrenler, Mehmet Ağarlar aynısı yapmaya çalıştı. Hak ettikleri yere gittiler. Sen de aynı yere gideceksin” dedi.

‘TERÖR’ İSE, AKP BELEDİYELERİNE BAK’

Belediye eşbaşkanlarına yönelik suçlamaya ilişkin herhangi bir söz söylemeyeceğini dile etiren Balüken şunları ifade etti: “Terörle ilişki gibi saçma sapan bir şey söylenen kişinin kendisi El Nusra şefidir. Dünya liderleri El Nusra’ya ilişkin bunu arıyor. Kendisi El Nusra’nın şefi, IŞİD’in hamisidir. Sen kimsin ki, Kürt siyasetçilerin terör ile ilişkisini sorguluyorsun? Sen boğazına kadar bırak terörle ilişkiyi, barbar çetelerle ilişkin bataklığına saplanmışsın. Sen bu ülkede darbe yapan, oluk oluk kan akıtan yapıya 40 yıldır en büyük desteği veren noktada durmuşsun. Belediyelere terör operasyonu yapacaksan İstanbul, Ankara, Bursa belediyeleriniz orada. Hangi konuşmaları yaptığınız, hangi kamusal imkanı bu darbecilere sunduğunuz ortada.

‘DİRENİŞ KESİNTİSİZ OLACAK’

Kürt illerinde interneti kesmişler. Halkın direnişi karşısında nasıl bir korku içinde oldukları bu darbe uygulamasından da anlaşılıyor. Darbeciler sosyal medyayı keser. Darbecileri iletişim olanaklarını keser. Darbecileri iletişim hakkını ortadan kaldırır. Ama biz ona seslenelim: İstediğin yöntemi devreye koyabilirsin. Direniş sokak sokak, kapı kapı dolaşarak, bunu boşa çıkaracak şeklide devam edecek.

Sözün bittiği noktadayız. Bıçak kemiğe dayandı. Amed şahında Kürt halkının onuruna, şahsiyetine, benliğine yönelen bu saldırıya karşı tüm dünyadaki Kürt halkının artık sabrı taşmıştır. Sabır taşımız çatladı, artık kesintisiz direnişteyiz. Bugünden itibaren kesintisiz direniş süreci başlamıştır. Her gün sokakta olacağız. Bir açıklama yapılıp eve gidilmeyecek. HDP grubu olarak biz de direnişin içinde olacağız. Direnişin parçası olacağız.” (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Çayan Demirel ile dayanışma gecesi

SONRAKİ HABER

Ortadoğu ve Türkiye'de insan hakları savunuculuğu çalıştayı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...