26 Ekim 2016 07:27

Eğitim Sen üyelerinin AB Projelerine katılması yasak

AB'nin yurt dışı projelerinde görevli öğretmenlere, 29 Aralık’ta iş bıraktıkları veya Eğitim Sen üyesi oldukları için izin verilmedi.

Paylaş

Halil İMREK
Adana

Avrupa Birliği tarafından gerçekleştirilen yurt dışı projelerinde görevli öğretmenlere, 29 Aralık’ta iş bıraktıkları veya Eğitim Sen üyesi oldukları için izin verilmedi.

Ancak hakkında okul Müdürüne hakaret veya benzer soruşturma olan Eğitim Sen üyesi olmayan öğretmenlerin ise yurt dışına çıkışlarına izin veriliyor.

Mersin Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürü 29 Aralık 2015 tarihinde iş bırakan Eğitim Sen Üyelerinin katılacağı Avrupa Birliği projeleri için katılacak öğretmenlerin yurt dışına çıkmalarına izin vermiyor. Şimdiye kadar Eğitim Sen üyelerinin katılacağı birçok bilimsel projeye yurt dışına çıkış izni verilmediği için projeyi sürdüren öğretmenlerin katılımı engellenmiş oldu.
 
Almanya’nın Butzbach kentinde düzenlenen “Erken Okul Terklerinin AB düzeyinde İncelenmesi” adlı Projeye Mersin ilinde katılacak iki Eğitim Sen Üyesi 29.12.2015 tarihinde okulundaki görevine gelmediğinden dolayı hakkında inceleme soruşturma bulunduğundan dolayı yurt dışı çıkışına izin verilmemiştir” dendi 


15 TEMMUZ’DAN SONRA GENELGE GÖNDERİLMİŞTİ

15 Temmuz darbe girişiminden sonra İçişleri Bakanlığı tarafından Emniyet Müdürlüklerine ve il Milli Eğitim Müdürlerine yurt dışı çıkışları ile ilgili bir genelge gönderilmişti. 20.07.2016 tarih ve 16833931-929-E.7719363 sayılı  “ Yurtdışı Çıkış İşlemleri “ konulu yazısında “Ülkemizde yaşanan darbe kalkışılması nedeniyle hususi ve hizmet damgalı pasaport hamili kişilerin (eş ve çocukları dahil) bu pasaportları ile yurtdışına çıkmalarında mani bir durum bulunmadığına dair bilgi alındıktan sonra hudut kapılarından çıkışlarına müsaade edileceği” belirtilmişti. 

EĞİTİM SEN ÜYELERİ KEYFİ OLARAK ENGELLENİYOR

Ancak Eğitim Sen üyesi öğretmenlerin haklarında herhangi bir mahkeme kararı ya da kovuşturma olmamasına rağmen yurtdışına çıkmaları keyfi olarak  engelleniyor.

09-22 Ekim 2016 tarihleri arasında düzenlenen Almanya’nın Butzbach kentinde yapılan “Erken Okul Terklerinin Azaltılmasının AB Düzeyinde İncelenmesi” adlı proje hareketliliğine katılacak olan iki Eğitim Sen üyesine hakkında soruşturma olduğu iddiasıyla yurt dışına çıkışana izin verilmedi.

22 Ekim 05 Kasım 2016 tarihleri arasında AB projesi kapsamında Avusturya’ya gidecek olan Eğitim Sen üyesine yine aynı sebeple izin verilmedi. 

15 Ekim 2016 tarihinde AB projesi kapsamında Romanya’ya gidecek olan Eğitim Sen üyesine yurt dışına çıkış izinleri işlemeleri sırasında şu şekilde cevap verilmiştir: “Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikasının (Eğitim-Sen) kararı doğrultusunda eylem amacıyla, 29/12/2015 tarihinde okullarındaki görevlerine gelmedikleri ile ilgili haklarında devam eden inceleme-soruşturma bulunduğu Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü Maarif Müfettişleri Başkanlığı kayıtlarının incelenmesi sonucunda tespit edilmiş ve öğretmenlerin müdürlüğümüz tarafından yurt dışına çıkış izinleri için muvafakat verilmemiştir”

HAKARETTEN SORUŞTURMASI OLANA İZİN VAR

Aynı proje kapsamında Eğitim Sen üyesine iş bıraktığı gerekçesi ile izin verilmezken hakkında hakaretten dolayı soruşturma olan Toroslar İnönü Ortaokulundan başka bir öğretmene ise yurt dışına çıkışına izin verildi. 

Eğitim Sen üyesi olduğu veya iş bıraktığı gerekçesi ile hukuk açısından bile izahı zor olan gerekçeler yaratılarak bilimsel proje yürüten öğretmenlerin yut dışına çıkmaları yasaklanırken, Eğitim Bir Sen üyeleri ise yurt dışına rahatça çıkabilmektedir. 

Bu çifte standart uygulamanın yanı sıra Eğitim Sen üyelerinin sürdürdüğü kimi projelerden el çektirdikleri yerine Eğitim Bir Sen Üyelerinin atandığı belirtiliyor. 
 

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da polis saldırısı: HDP'li vekiller darbedildi 

SONRAKİ HABER

KOÜ'de ulaşım çilesi: Ring otobüsleri artık ücretli!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa