26 Ekim 2016 00:16

Heykeltıraş Orhan anısına sanat çalıştayı düzenleniyor

Elazığlı Ünlü Heykeltıraş Nurettin Orhan anısına Elazığ’da resim ve heykel çalıştayı düzenlenecek.

Paylaş

Elazığlı Ünlü Heykeltıraş Nurettin Orhan anısına Elazığ’da resim ve heykel çalıştayı düzenlenecek. “Gelenek; külleri saklamak değil ateşi canlı tutmaktır” şiarıyla düzenlenecek çalıştay 28 Ekim günü yapılacak. Çalıştay Sabah 10.30’da Elazığ İl Halk Kütüphanesinde ki panelle başlayacak. Daha sonra Nurettin Orhan’ın görev yaptığı son okul Mustafa Kemal Ortaokulunda sergi açılışı yapılacak. Ardından mezarlık ziyareti, Çaydaçıra, Balakgazi, Değirmen Çekenler heykel ziyareti ve Kerpiç Atölye ev ziyareti yapılacak.  

Çalıştayın düzenleyicilerinden ve aynı zamanda Nurettin Orhan’ın oğlu olan Heykeltıraş-Şair Uygur Orhan çalıştayın amacını şu sözlerle ifade ediyor: “Elazığ halkına heykeller kazandırmayı amaç edinmiş, üretici köylülüğü simgeleştirmiş ve bunu Elazığ halkına armağan etmiş bir heykeltıraşı ‘anmak…”

MÜTEVAZI BİR ÇALIŞTAY!

“O halktan sıradan bir insandı. O mahallesinde köylülerle, demir yolu işçileriyle, tuğla fabrikası işçileriyle beraberdi. O bu yüzden kerpiç atölye evini seçti. Kerpiç atölye evini kendi yaptı. Alçak gönüllü bir şekilde kerpiç atölyesinde sonsuzluğa çıkılan bu sanat serüveninde, Doğu Anadolu’nun ortasında, Harput’ta bir taş da o koymak istedi.” diyerek Nurettin Orhan’ın mütevazılığına vurgu yapan oğlu ve öğrencisi Uygur Orhan çalıştayın da bu sebeple mütevazı bir çalıştay olmasının önemli olduğunu vurguladı.
Orhan: “Girişimin sesine kulak tıkamamalı!”

51 heykeltıraş ve ressamın eserleriyle çalıştaya katılacağını söyleyen Orhan “Çanakkale’den, İzmir’den Maraş’tan Kayseri’den Ankara’dan, İstanbul’dan ülkenin değişik yerlerinden sanatçılar ve öğrencileri eserler bağışladı ve Nurettin Orhan Kültür Sanat Merkezi girişimi oluşturuldu.” dedi. Gazetemiz aracılığıyla belediyeye ve kültür müdürlüğüne de sitemde bulunan Orhan “ Bugüne kadar ne belediyenin ne de kültür müdürlüğünün bir girişimi olmadı Nurettin Orhan’ın adını yaşatmak için.” dedi. Ayrıca belediye ve kültür müdürlüğüne seslenen Orhan “Nurettin Orhan Kültür Merkezi girişiminin sesine kulak tıkamamalı aksine sanat ateşini canlı tutmak için ellerinden geleni yapmalıdır.” dedi.

NURETTİN ORHAN KİMDİR?

“1926'da Harput’ta doğmuşum. Leylaklar açarken diyorlar.” diyerek doğum tarihini kendi ağzından alıntıladığımız Nurettin Orhan 18 Eylül 2011 tarihinde vefat etti. “Yapıtları yok edilmeye çalışılan ve deforme edilen ama hâlâ sanatsal ışığı sürekli yanmaya devam eden bir heykeltıraş.” diye tarif ediyor Uygur Orhan babasını. Sadece Elazığ için değil Türkiye için de önemli bir heykeltıraş olan Orhan’ı “Heykelleri yıkılan adam” diye tarif edenler de var. Çünkü; 1959 yılında yapılan ve öğretmenevi karşısındaki parkın içinde bulunan 1. Çayda Çıra Heykeli, dönemin belediye başkanı tarafından çevre düzenlemesi gerekçesiyle sökülerek, Yıldızbağları Mahallesi’nde çöpe atılmıştı. Nurettin Orhan’ın diğer yapıtı Çayda Çıra kavşağındaki 2.Çayda Çıra Anıtı ise, alt geçit gerekçesiyle tahrip edilerek söküldü. 1961 yılında yapılan ve Unesco’nun dikkatini çeken, Çayda Çıra kavşağındaki Çayda Çıra Anıtı, her hangi bir planlama yapılmadan, kesicilerle tahrip edilerek söküldü. Nurettin Orhan’ın çöplüğe atılan 1. Çayda Çıra Heykeli dışında Elazığ’da yıkılıp daha sonra oğlu Uygur Orhan ve heykeltıraş Medayin Demirbaş tarafından tekrardan onarılıp yerine konan 2. Çayda Çıra Heykeli, Değirmen Çekenler Heykeli ve Balakgazi Heykeli bulunuyor. (Elazığ/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Uğur ve Polat aleyhinde delil üretilmeye çalışılıyor’

SONRAKİ HABER

Sansürün gölgesinde kalan festival: Antalya

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...