26 Ekim 2016 00:56

Çadırları yıkılan ailelere: 'Batıya gidin, yardımcı oluruz'

Şırnak’ta sokağa çıkma yasağı nedeniyle evsiz kalan ve Afetevleri mevkindeki çadırlarda kalan yurttaşların çadırları söküldü.

Paylaş

Hasan AKBAŞ
Diyarbakır

Şırnak’ta sokağa çıkma yasağı nedeniyle evsiz kalan ve Afetevleri mevkindeki çadırlarda kalan yurttaşların çadırları söküldü.

Çadırları sökülen yurttaşların bölgeden gitmeleri istenirken, kendilerine ‘Ankara, İstanbul gibi batı illerine göç edin, size yardımcı oluruz’ denildiğini Evrensel’e anlatan HDP Milletvekili Aycan İrmez, “Şırnak’ı boşaltmak ve insansızlaştırmak gibi bir karar alındığını anlıyoruz” dedi.

Şırnak’ta aylardır süren çatışmalı ortamın ardından evsiz kalan yüzlerce yurttaş kente 10 kilometre uzaklıkta Afetevleri’ndeki çadırlarda yaşamaya başlamıştı. Önceki akşam saatlerinde polis ablukasına alınan bölge getirilen iş makineleri ve ekiplerce yıkılmak istendi. Gidecek yeri olmayan yurttaşlar ne kadar dil döktüyse de ‘Talimat var, tek bir çadır kalmayacak’ sözlerinin ardından çadırlarını boşalttı. Yurttaşların bölgeyi boşaltmasının ardından alandaki çadırlar polis tarafından söküldü. Bu yaşananlar sırasında orada bulunan HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez durumu Evrensel’e anlattı.

‘TALİMAT VAR MUHATAP YOK’

İrmez, “Polisler burada kalan insanlara ‘Talimat geldi çadırlarınız sökülecek’ demiş ve ardından çadırlar sökülmeye başlandı. Tahmini olarak 2 bine yakın insan var bu çadırlarda yaşayan ve bu ailelerin gidecek başka yerleri yok. Ben oraya gittiğimde direkt kepçeyle yıkım başlıyordu. Kepçeyi durdurduk ve yurttaşlar eşyalarını alabilmek için kendileri çadırları sökeceklerini söylediler. Eşyalarını toparlarlarken polis sürekli acele edin deyip duruyor. ‘Kesin talimat var bugün buralar yıkılacak, tek bir baraka, çadır filan kalmayacak’ dediler. Grup başkan vekillerimizle birlikte  İçişleri Bakanlığı ile kimi yetkilileri arayarak görüşmek istedik, ancak telefonlarımıza yanıt verilmiyor, muhatap bulamıyoruz” dedi.

BURADAN GİDİN TELKİNLERİ

İrmez, bölgeye gittiklerinde polislerin yurttaşlara bölgeyi terk etmeleri için sürekli telkinde bulunduğunu belirterek şunları söyledi: “Burada yurttaşlar çaresiz. Tepkileri de çok fazla. Polisin ‘çıkın’ sözlerine bir yurttaş ‘evimizi yıktınız. Bizleri perişan ettiniz, şimdi de çadırlarımızdan atıyorsunuz. Bu insanlık mı’ diye tepki gösterirken başka bir polis, ‘Nereye giderseniz gidin, ama buralardan gidin. Kerkük’e gidin, Irak’a gidin’ şeklinde karşılık veriyor. Bizler yurttaşların yanına gittik ve yakınlarına, partili arkadaşlarımızın yanlarına yerleştirdik şu an için, ama çok fazla aile var. Şırnak’ta zaten ev kalmadı, hep yıkılmış durumda ve bu insanların şimdi bu çadırlar dışında başlarını sokacak bir yerleri kalmadı. Bir yerlerde misafir olarak kalmaya başladılar. Onlara buralardan gitmeleri için baskı yapılıyor.”

‘İNSANSIZLAŞTIRILMAK İSTENİYOR’

Bu telkinlerin orada anlık söylenen tepkiler olmadığını ifade eden İrmez, yurttaşlara daha sonra da çeşitli teklifler yöneltildiğini belirterek, “Burada yurttaşlarla konuşulmaya başlanmış ve onlara, ‘Artık buralarda durmayın, batı illerine gidin, İstanbul’a, Ankara’ya giderseniz biz size oralarda yardımcı olacağız. Bir an önce oralara gidin’ şeklinde teklifler yöneltilmiş. Yapılmak istenen tamamen buradaki kültürü, kimliği dağıtmak. Bölgenin yapısını değiştirmek istiyorlar. Başka çadırların olduğu yerler de var, tek tek buralar dağıtılacak gibi görünüyor. Bütün bu yapılanların temel amacı burayı boşaltmaktır. Hatta yurttaşlara söylenen o sözlerden de belli oluyor. Şırnak’ı boşaltmak ve insansızlaştırmak gibi bir karar alındığını anlıyoruz. Bu durum 7 Haziran seçimlerinden sonra başlayan bir süreç var ve öç alma duygusuyla ilerleyen bir durumun sonucudur. Bizler de halkımızın bu kış gününde bu şekilde ortada kalamaması için bir çaba içerisindeyiz. Kamuoyunun buradaki gerçeği görüp tepki göstermesini istiyoruz” diye konuştu.

AVGAMASYA’DAKİ ÇADIRLAR DA YIKILIYOR

Şırnak’ta yurttaşların Afetevleri’nde bulunan çadırlarının yıılmasından sonra, Avgamasya köyündeki yurttaşlara da çadırları boşaltmaları için süre verildi. Çadırların boşaltılmaması durumunda yıkılacağı öğrenildi.

Şırnak’ta sokağa çıkma yasağının ilan edildiği 14 Mart tarihinden bu yana topraklarını terk etmemek için direnen Şırnak halkının 8 aya yakındır yaşadıkları çadırlar devlet eliyle bir bir yıkılıyor. Önceki gün TOKİ konutları çevresindeki 200 çadır yıkılırken, Avgamasya köyünde çadır kuran yurttaşlar, topraklarından çıkartılmak istiyor. Avgamasya’da bulunan çadırlara gelen askerlerin çadırların boşaltılmaması durumunda yıkacaklarını söylediği öğrenildi.


‘HER GÜN BİR YERE GİTMEK İSTEMİYORUM’

Serpil BERK
Diyarbakır

Şırnak’ta Afetevleri bölgesinde bulunan çadırların yıkılmasıyla kalacak yer sorunu yaşayan yurttaşlar kentlerini terk etmek istemiyor.  8 aydır 3 çocuğuyla yaşadığı çadırdan çıkarılan Emine Külter bunlardan biri. Külter, çadırlardan zorla çıkarıldıklarını ve Êzidî kampının olduğu bölgede ki çadırlarda yaşamaya çalıştıklarını ama oranın da yıkılacağı söylentisinin olduğunu ifade etti.
Külter, “8 aydır çadırda yaşıyoruz. Bir çadırda 9 kişi nasıl yaşar? Kış geliyor, eşyaları nereye koyacaksın çadırda, çocukları bu koşullarda nasıl okula yollayacağız. Biz kalıcı bir yer isterken çadırlarımızı da yıktılar. Nereye gidelim? Biz buraları terk etmek istemiyoruz. Kendi yerimizde sağlam bir evde kalmak istiyoruz. Bizim yaşadığımızı anlamak için gelip burayı görmeleri gerekiyor” dedi.

‘ARSAMIZI DA VERMİYORLAR’

Çadırda yaşadıkları süre boyunca belediyeden aldıkları erzak yardımı dışında hiçbir kurumdan yardım almadıklarını söyleyen Külter, şunları söyledi: “Evimizi istiyoruz başka bir şey istemiyoruz. Daha önceden Şırnak merkezde Bahçelievler Mahallesi’nde oturuyordum. Evimden geriye hiçbir şey kalmadı. Bize, batıya gidin, dediler her gün bir yere gitmek istemiyorum. Sürekli kalacağımız bir yer versinler. 3 çocuğum var birinin kalbi delik her gün başka yere nasıl gideyim. Ev vermiyorlarsa arsamı geri versinler kendime ev yapayım. Bunun için dilekçe verdim, kendi masrafımı karşılayıp evimi yeniden yapayım, dedim. Ama kabul etmediler. Arsamızı da vermiyorlar. Size zaten para ödedik dediler ama para falan almadık hiçbir yerden” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Dolandırıcılığın üzerini örtmek için darbettiler

SONRAKİ HABER

‘Uğur ve Polat aleyhinde delil üretilmeye çalışılıyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...