25 Ekim 2016 17:39

İzlandalı kadınlar saat tam 14.38’de iş bıraktı

İzlanda'da kadınlar dün saat 14.38’te iş bıraktı. Zamanın 14.38 olarak belirlenmesinin ise özel bir anlamı var: Eşit işe eşit ücret talebi.

Paylaş

İzlanda'da kadınlar dün saat 14.38’te iş bıraktı. Zamanın 14.38 olarak belirlenmesinin ise özel bir anlamı var: Eşit işe eşit ücret talebi.

Yapılan son araştırmalara göre Izlanda’da kadınlar, erkeklerin aldığı ücretle karşılaştırıldığında 14.38’den sonra ücretsiz çalışıyor.
Ulusal Radyo ve Televizyon Servisi RUV’nin kayıtlarına göre kadınlar 2005 yılında 14.08’ten sonra 2010 yılında öğlen 14.25’ten sonra ücretsiz çalışırken, şimdi bu fark 14.38’e kadar vardı.

41 yıl önce de, İzlandalı kadınlar, kadının toplumda belirleyici olan rolüne dikkat çekmek için tarihi bir greve gitmişti. ‘Kadınların Boş Günü’ olarak adlandırılan greve 25 bin kadın katıldı. Kadınlar Reykjavik meydanında toplandı, ev işlerini ve çocuk bakımını da bıraktılar. Bugünün kadın mücadelesine de pek çok katkısı olan eylemi gerçekleştiren kadınlar, toplumda kendi rollerini kanıtlamak için bankalarda, fabrikalarda, mağazalarda işlerini bırakarak sokaklara döküldüler.

Bu eylem İzlanda’da kadın mücadelesi alanında önemli bir adım olarak değerlendirildi. Eylem işe yaradı ve 1976 yılında, İzlanda Cinsiyet Eşitliği Konseyi kurdu. Ardından iş yerlerinde ve okullarda cinsiyet ayrımcılığı yasaklandı, cinsiyet eşitliği yasası geçti. Beş yıl sonra, 1980 yılında, 1996 yılına kadar dört dönem görevde kalacak olan ilk kadın Cumhurbaşkanı Vigdís Finnbogadóttir seçildi. Ancak İzlandalı kadınlar için mücadele devam etti.

50 bin kadının katıldığı grevden 30 sene sonra İzlandalı kadınların devam eden cinsiyet eşitsizliğine dayalı ücret farkını protesto etmek için tekrar greve gitti. Bugün İzlandalı kadınların, erkeklere oranla, erkeğin aldığı ücretin sadece yüzde 65.65’ini kazandığı tahmin ediliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Şırnak Valiliğinden kepenk kapatma yasağı!

SONRAKİ HABER

Gültan Kışanak ile Fırat Anlı gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...