25 Ekim 2016 14:10

Kayseri'de Sykes-Picot'nun 100. yılında Ortadoğu konuşuldu

Kayseri'deki kitap fuarı kapsamında Bitmeyen Savaş, Paylaşılamayan Ortadoğu kitabının yazarları Ali Karataş ve Mustafa Yalçıner okurlarıyla buluştu.

Paylaş

Kayseri'de düzenlenen 3. Kitap Fuarı kapsamında, Evrensel Basım Yayın’dan çıkan Bitmeyen Savaş, Paylaşılamayan Ortadoğu kitabının yazarları Ali Karataş ve Mustafa Yalçıner okurlarıyla buluştu. Söyleşide Ortadoğu’daki yeniden paylaşım süreci ve yüzyıl önce Ortadoğu’yu masa başında, Fransa, İngiltere ve Çarlık Rusya arasında paylaştıran Sykes Picot anlaşması ele alındı.

Kitabı hazırlayanlardan Ali Karataş, “Ortadoğu’yu paylaştıran ve 1917 Ekim Devrimi ile ilhakların reddedilmesi ve tüm gizli anlaşmaların açığa çıkarılmasıyla dünya halklarına duyurulan Sykes Picot anlaşmasının yüzüncü yılında, Ortadoğu’da, emperyalist ülkeler değişen güç dengeleriyle yeniden bir paylaşım mücadelesine girdiler. Hiçbir emperyalist anlaşma sonsuza dek geçerliliğini koruyamayacağı gibi Sykes Picot anlaşması da bölgedeki güç dengelerine bağlı olarak yeniden şekilleniyor” dedi.

Emperyalist güçlerin mezhepsel ve etnik çatışmaları körükleyerek bölgedeki petrol, doğal gaz vb. kaynaklara ve geçiş yollarına hakim olmaya çalıştığına dikkat çeken Karataş, “Örneğin, Rusya ve İran bölgedeki Şiileri desteklerken ABD ve Türkiye Sünni ve cihatçı çeteleri destekliyor. Fakat derinleştirilen çatışmalar bölge halklarına hiçbir yarar sağlamayacaktır. Başta Türkiye işçileri ve halkları olmak üzere bölgedeki halklar arasında çatışmaları durdurmak, barışı sağlamak ve tüm ilhakları reddetmek üzere birlik ve mücadeleler büyütülmelidir” diye konuştu.

‘OSMANLI NASIL MAĞDUR OLABİLİR?’

Kitabın yazarlarından Mustafa Yalçıner ise, “Sykes Picot anlaşmasıyla Osmanlı İmparatorluğunun toprakları savaş bitmeden paylaşılmıştı. Bu anlaşmanın ilginç bir tarihi var. Eski Başbakan Davutoğlu’nun ‘yerli ve milli’ savaşımız diye anlattığı Kuttül Amare Savaşı kazanılmıştı fakat bu savaştan 17 gün sonra bu anlaşma imzalandı ve savaşın sonucu belli oldu. Başlıca Osmanlı toprakları emperyalist güçlerce ilhak edildi. Bu anlaşmanın mağdur tarafının hep Osmanlı olduğu söylendi. Fakat yıllarca işgal ve ilhak ederek toprak kazanan ve dünya savaşına emperyalistlerle kol kola girip yeni topraklar kazanmak isteyen bir imparatorluğun mağduriyetinden bahsedilebilir mi?” diye sordu.

‘HALKIN YARARINA DEĞİL’

Emperyalistlerin bölgeyi bölmek için din, milliyet ve mezhep ayrılıklarını körüklediğini söyleyen Yalçıner, “Türkiye de bölgedeki paylaşımdan yararlanmaya çalışmaktadır. Bu nedenle bu Sykes-Picot gündeme getirilerek Türkiye mağdur gösteriliyor, yeni Sykes-Picot örgütleniyor. Türkiye bölgedeki paylaşım mücadelesine, Amerika’nın ve diğer emperyalist güçlerin varlığına karşı olduğunu iddia etse de, izlediği politikalar hem ülke siyaseti hem dış siyaset için halkları bataklığa sürüklemekten ileri gitmemektedir. Zamanında Enver Paşa’nın politikaları Osmanlı halklarının başını nasıl belaya soktuysa, şu an izlenen politikalar da Türkiye halklarının başını belaya sokacak ve bizleri de mağdurlar arasına sokacaktır” dedi.

Türkiye yönetiminin izlediği yayılmacı ve ilhakçı politikalara karşı çıkmaktan başka çare olmadığını vurgulayan Yalçıner, “Bölge emperyalistlerine ve bölge gericiliğine karşı halkların mücadelesini büyütmekten başka çaremiz yok. Bunun için iki temel dayanak vardır. Bir tanesi Türkiye ve bölge işçi sınıfı, ikincisi ezilen halklardır. Arap, Kürt, Çerkes tüm milliyetlerden halklar ve işçiler birlik olup, emperyalizme ve gericiliğe karşı mücadele etmelidir” diye konuştu. (Kayseri/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Polis alternatifleri düşünmedi, silah sıkmaktan kaçınmadı

SONRAKİ HABER

ODTÜ’de soruşturmalara karşı direniş çadırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...