24 Ekim 2016 14:12

İsveç’te Suriyeli Khateb’e insan hakları ödülü

İsveç hükümeti, her yıl verdiği Per Anger Ödülü’nün Suriyeli Filistinli insan hakları savunucusu Abdullah el Khateb’e verilmesini kararlaştırdı.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç hükümeti, insancıl ve demokratik girişimleri teşvik etmek amacıyla her yıl verdiği Per Anger Ödülü’nün bu yıl Suriyeli Filistinli insan hakları savunucusu Abdullah el Khateb’e verilmesini kararlaştırdı.

1989 yılında Şam’ın dışında Filistinli sığınmacıların yaşadığı Yarmuk Kampı’nda dünyaya gelen Khateb, 2012 yılında, Suriye’de çatışmaların başlamasından sonra birkaç arkadaşıyla birlikte İnsan Hakları İçin Suriye’de Filistinli Birlik (PLHR) adlı örgütlenmeyi kurmuş, rejimin yanı sıra Nusra Cephesi, IŞİD ve diğer cihatçı grupların gerçekleştirdikleri insan hakları ihlallerini belgeleyerek dış dünyaya duyurmuştu.

1948 yılında İsrail’in Filistin topraklarının dörtte üçünü işgal etmesinden sonra topraklarını terk etmek zorunda kalan Filistinliler için Şam’ın güneyinde Yarmuk Kampı kurulmuştu. Suriye’de iç savaşın başlamasından önce kampta 150 bin Filistinli sığınmacı yaşıyordu.

KAMPTA TARIM PROGRAMI BAŞLATTI

Suriye rejiminin Yarmuk Kampı’na ambargo uygulamasından sonra Khateb’in kampta yaşayan halkın gıda ihtiyacını karşılamak için tarım programı başlattığı, sağlık hizmetlerinin eş güdümünü sağladığı ve bu çalışmalarını kampın IŞİD tarafından işgal edilmesinden sonra da sürdürdüğü belirtiliyor.

Khateb’in rejim ve IŞİD tarafından işlenen insan hakları ihlallerini ve Yarmuk’un kuşatılması sırasında 170 kişinin açlıktan öldüğünü belgelediği ve bu bilgilerin Uluslararası Af Örgütü raporlarında da yer aldığına dikkat çekiliyor.

PLHR ve Khateb, tüm bunlardan ötürü hem Esad Hükümeti hem de başta IŞİD olmak üzere cihatçı grupların hedefi oldu. PLHR’nin kurucularından üçü öldürüldü. Kurucuları arasında yer alan Salim Salameh, 2012 yılında İsveç’e iltica etti. 

IŞİD’ın öldürülmesi için taraftarlarına talimat vermesinin ardından Khateb, geçtiğimiz yıl, silahlı bir saldırı sonucu yaralandı. İzini kaybettiren Khateb yurt dışına çıkmayı reddetti ve çalışmalarını gizlilik içinde yürütmeye devam etti. 

ÖDÜL TÖRENİNE KATILAMADI

Khateb, güvenlik nedeniyle Stockholm’de düzenlenen Demokrasi Bakanı Alice Bah Kuhnke’nin konuşmacı olarak yer aldığı ödül törenine katılamadı.

Per Anger Ödülü, İsveç hükümeti tarafından İkinci Dünya Savaşı yıllarında Macaristan’da binlerce Yahudi’ye sahte pasaport vererek yaşamlarını kurtaran diplomat Per Anger’in anısına 2004 yılından beri, insan hakları ve demokrasi için mücadele eden kurum veya kişilere veriliyor.

ÖNCEKİ HABER

Özgür Özel, Yıldırım’ı James Bond’un çantasına benzetti

SONRAKİ HABER

Korsanların kaçırdığı denizci: Fare yiyerek hayatta kaldık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa