24 Ekim 2016 13:59

Van depreminin 5. yılı: Yapılar yenilenmeli

İMO Diyarbakır Şubesi, Van depreminin 5. yıl dönümüne ilişkin yaptığı açıklamada, Van’da yaşamını yitirenler anılarak, yapıların yenilenmesi istedi.

Paylaş

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Diyarbakır Şubesi, Van depreminin 5. yıl dönümü nedeniyle yazılı açıklama yaptı. Ülkede 1900’lü yılların başından bu yana büyüklüğü 6 ve üzeri olan 150’den fazla deprem meydana geldiği belirtilen açıklamada, resmi kayıtlara göre, 100 binden fazla insanın yaşamını yitirdiği, binlerce insanın yaralandığı, çok sayıda yapının yıkıldığı veya çeşitli ölçeklerde hasar gördüğü hatırlatıldı. Ekonomik, sosyal ve kültürel hayatın büyük ölçüde yara aldığı ifade edilen açıklamada, “Ne yazık ki ortaya çıkan bu tabloya rağmen merkezi ve yerel yönetimleri harekete geçirecek bir etki ortaya çıkmamıştır. Yakın bir geçmişte yaşamış olduğumuz Gölcük merkezli Kocaeli depremi de gerekli derslerin çıkarılmasına önemli bir katkı sağlayamamıştır. Binlerce insanın yaşamını yitirmesi, yaralanması ve sokakta kalması da yaşanan sorunların bir tekrarı olarak toplumsal hafızada giderek önemsizleşen bir yere oturmuştur” denildi. 

‘DEPREMLERİN ETKİSİ AZALTILABİLİR’

Açıklamada şunlara yer verildi: “Oysa 17 Ağustos 1999 Gölcük merkezli deprem ve hemen arkasından yaşanan 12 Kasım 1999 Düzce depremi, 23 Ekim 2011yılında yaşamış olduğumuz Van depreminin yıkıcı etkisini azaltabilirdi. Anadolu topraklarının bugüne kadar oldukça fazla deprem yaşamış olduğu gerçeği de “hazırlıksızlığın bir belgesi” olarak ülkemizin deprem tarihindeki yerini almıştır. Oysa başta İnşaat Mühendisleri Odası olmak üzere bilim çevrelerinin, diğer meslek odalarının ve duyarlı yazılı ve görsel basının 17 Ağustos 1999 Gölcük merkezli depremden önce ve sonra gündeme getirmiş oldukları “deprem” gerçeği ile ilgili sorunların çözümü doğrultusunda bilgiye ve evrensel gerçeklere uygun adımlar atılsaydı yeni acılar yaşanmaz veya bu acılar oldukça azalabilirdi. Bir doğa olayı olarak adlandırdığımız deprem afete dönüşmezdi. Ülkemizde 20 milyon mertebesinde olduğu bilinen yapı stokunun büyük oranda güçlendirilmesi, ekonomik olarak rasyonel olmayan veya başka nedenlere bağlı olan yapıların yenilenmesi gerekiyor.” denildi. (DİYARBAKIR)

ÖNCEKİ HABER

Anne Kaymaz’dan karara tepki

SONRAKİ HABER

Şırnaklı aileler zorla çadırlarından çıkarılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...