24 Ekim 2016 13:44

15 Temmuz'dan sonra Almanya’ya 35 Türk diplomat iltica etmiş

15 Temmuz darbe girişiminden sonra 35 Türk diplomatının Almanya'ya iltica talebinde bulunduğu resmi olarak açıklandı. 

Paylaş

Yeşiller Partisi Milletvekili Özcan Mutlu'nun yönelttiği soru önergesine hükümet tarafından verilen yanıtta, daha önce Almanya'da görev yapan 35 Türk diplomatın darbeden sonra iltica talebinde bulunduğu ifade edildi.

Federal Göç ve Sığınma Dairesi'nin kayıtlarına dayandırılarak verilen rakama, iltica eden diplomatların eş ve çocuklarının da dahil olduğu belirtildi. Açıklamada iltica taleplerinin, eyalet yüksek mahkemeleri ve federal başsavcılık tarafından incelendiği belirtildi.

Federal Hükümet, Türkiye'den herhangi bir iade talebi gelmesi durumunda, bunun Suçluların İadesine Yönelik Avrupa Sözleşmesi'ne göre değerlendirileceğini belirtti.

Hükümetin yazılı açıklamasında, şimdiye kadar Türkiye'den herhangi bir iade talebi olup olmadığına yer verilmediği bildirildi. İçişleri Bakanlığı da bu konuya dair açıklama yapılmayacağını belirtti.

Süddeutsche Zeitung, Kuzey Alman Radyo ve Televizyon Kurumu NDR ve Batı Alman Radyo Televizyon Kurumu WDR'in hükümet kaynaklarına dayandırılan haberlerinde, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından üç diplomatın Almanya'ya iltica başvurusunda bulunduğu öne sürülmüştü.

Darbe girişiminden sonra Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın yüzlerce diplomatik pasaportu iptal etmişti. Bunlar arasında Almanya'da görev yapan 8 diplomatın olduğu belirtilmişti. Diplomatik pasaportu iptal edilenlerin bir kısmı Almanya'dan ayrılırken kalanların Almanya'ya resmi iltica başvurusunda bulunduğu bildirilmişti. İltica eden diplomatların Gülen Cemaati ile bağlantılı olduğu tahmin ediliyor.

TÜRKİYE'DEN 3793 KİŞİ İLTİCA ETTİ

Öte yandan Federal İçişleri Bakanlığı tarafından verilen bilgiye göre bu yılın Ocak-Eylül ayları ırasında Türkiye'den gelen 3 bin 793 kişinin iltica ettiği belirtildi. 2015'te Türkiye'den gelen 1767 kişi iltica etmişti. (Köln/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

İsmet Yılmaz: Yüzde 18 için kıyamet koparmaya değer mi? 

SONRAKİ HABER

Anne Kaymaz’dan karara tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...