24 Ekim 2016 11:30

Ayrault ve Çavuşoğlu'dan 'OHAL' karşılaştırması

Erdoğan ve hükümetin Türkiye’deki olağanüstü hal uygulamaları (OHAL) için örnek gösterdikleri Fransa’dan aksi yönde açıklama geldi.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve hükümetin Türkiye’deki olağanüstü hal uygulamaları (OHAL) için örnek gösterdikleri Fransa’dan aksi yönde açıklama geldi. Ankara’da temaslarda bulunan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault “Fransa ile Türkiye’deki OHAL yapısal olarak farklı. Fransa’daki OHAL’lerde yargının hâlâ bağımsızlığı söz konusudur” dedi. Ayrault’yu konuk eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, Türkiye’deki OHAL uygulamalarının “kapsam ve hedef” bakımından Fransa’daki ile aynı olduğunu söyledi.

Fransa ve Türkiye Dışişleri Bakanları yaptıkları toplantının ardından basına açıklamalarda bulundu. Türkiye hükümeti tarafından OHAL kararı alınması ve uzatılması konusunda sık sık örnek gösterilen Fransa’dan Türkiye’deki OHAL’e eleştiri geldi.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc “Türkiye terörle mücadele çerçevesinde kendini savunmak hakkına sahiptir. OHAL süresini uzatmak da kendi hakkıdır. Fransa ile Türkiye’deki OHAL yapısal olarak farklı. Fransa’daki OHAL’lerde yargının hâlâ bağımsızlığı söz konusudur. Sizlerdeki OHAL’de ise polis yetkilerine ekstra bir yetki getiriliyor. Hukuk devletine saygısı ve temel hak ve özgürlüklerini göz önünde bulundurması ve yargılamaların adil bir şekilde sürdürülmesi gerekiyor. Yargılananların, faillerin konuyu üst makama götürmelerine imkan vermeniz gerekir” dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu ise “Türkiye’deki OHAL ile Fransa’daki OHAL arasında fark yoktur, ikisi de terör örgütlerini hedef almaktadır. Aynı şekilde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne getirdiğimiz kısıtlamalar da aynı kapsamdadır. Fransa’yı hedef alan teröristler hangi muameleyi görüyorsa Türkiye’de darbe girişiminde bulunanlar da yargıya teslim edilmiştir. Fransa’daki ve Türkiye’deki OHAL Fransız ve Türk vatandaşlarının özgürlüklerini kısıtlamamıştır, etkilememiştir. Her zaman söylüyoruz atılan adımlar anayasa ve hukuk çerçevesinde olmalıdır. Bizler devletiz, devletler teröristler gibi davranamaz.” ifadelerini kullandı.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault ayrıca, 15 Temmuz darbe girişiminde hasar gören Meclisi inceledi. Ayrault, “Parlamento, Türk demokrasisinin bir sembolü ve tam kalbinden vuruldu” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Klasik masallar sanıldığı kadar masum değilmiş’

SONRAKİ HABER

AKP'li belediye başkanı, 'FETÖ' iddiasıyla gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa