24 Ekim 2016 11:25

‘Klasik masallar sanıldığı kadar masum değilmiş’

Kayseri Kitap Fuarındaki söyleşide konuşan Yazar Melek Özlem Sezer: Masum görünen masalların arka planında çocuklara verilmek istenen roller var.

Paylaş

Dilruba TAŞ
Kayseri

3. Kayseri Kitap Fuarı kapsamında, Yazar Melek Özlem Sezer ile Masallar ve Toplumsal Cinsiyet kitabı üzerine söyleşi düzenlendi. Kayseri Kadın Dayanışma Derneğinin çağrısıyla yapılan söyleşide kadınlar Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler masalı için “Sandığımız kadar masum değillermiş” dedi.
Söyleşi, Melek Özlem Sezer’in şiirlerini okumasıyla başladı. Sezer daha sonra çocuklukta aldığımız iletilerin yetişkinliğimizi nasıl etkilediğini ve masalların nasıl bunun bir aracı haline geldiğini anlattı. Masalların sadece çocuklara yönelik olmadığını ifade eden Sezer, masalların her dönemde iletileri ulaştırmak için kullanılabilecek çok önemli bir araç olduğundan bahsetti. Söyleşide, özellikle ‘Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler’ ile ‘Uyuyan Güzel’ masalları üzerinde duruldu.

‘İDEAL KADIN OLMAK’ MESAJI MASALIN GENELİNDE VERİLİYOR 

Sezer, “Klasik masallarda her simgenin bir anlamı var. Bu çok masum görünen masalların arka planında çocuklara verilmek istenen roller ve kavramlar var. Örneğin Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler masalında, Prenses doğduğunda ‘dünyaya gelen en güzel bebek’ diye anlatılıyor. Dünyaya daha önce gelen ve sonra gelecek bebeklerden bihaber böyle bahsediliyor. Bu, daha o yaşta bize ‘en iyi olanı, en güzel olanı, en zengin olanı’ istemeyi ve tatminsizliği aşılıyor. Öte yandan Pamuk Prenses’ten hep masum ve güzel diye bahsediliyor ve masalın sonunda kötü üvey annesine kızgın demirden ayakkabılar giydirerek intikam alıyor. Mesela burada kızgın ayakkabı kadınların eyleme geçtiğinde, hareket ettiğinde zarar göreceği mesajını veriyor. Çocuklara kadınların, haksızlığa ses çıkarmadığında, başına ne gelirse gelsin tepki vermediğinde iyi ve ideal kadın olacağı mesajı masalın genelinde yayılıyor” diye konuştu.

‘ÇOCUKLARA SİMORG’U, KÜÇÜK KARABALIK’I OKUTMALIYIZ’

Söyleşinin sonunda kadınlar “Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler sandığımız kadar masum değilmiş” dedi. Melek Özlem Sezer de “Klasik masalların verdiği mesajların tersine, çocuklara birlik olmayı, kadın ve erkek eşitliğini, haksızlığa sessiz kalmamayı öğreten ve zamanında yasaklanan masallar var. Simorg, Küçük Karabalık ve Küçük Prens gibi masallar mutlaka çocuklarla buluşmalı. Elbette çocukları, defterinden kalemliğine her şeyin üstünde gördüğümüz ve yeni biçimleriyle yeniden üretilen bu masallardan uzak tutmak kolay değil. Fakat çocuklarımıza bu masalları okutmalıyız.” şeklinde konuştu.  

ÖNCEKİ HABER

Çavuşoğlu: 4 jetimiz Musul operasyonunda yer alıyor

SONRAKİ HABER

Ayrault ve Çavuşoğlu'dan 'OHAL' karşılaştırması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...