24 Ekim 2016 10:51

Asansörde kırmızı alarm

EMO, Türkiye’de 2015 yılında kullanılan yaklaşık 500 bin asansörden yalnızca 203 bininin yıllık periyodik kontrolünün yapılabildiğini söyledi.

Paylaş

Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Mahir Ulutaş, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de 2015 yılında kullanılan yaklaşık 500 bin asansörden yalnızca 203 bininin yıllık periyodik kontrolünün yapılabildiğini söyledi. Ulutaş, kontrol oranındaki düşüklüğünün yanı sıra asansörün ‘güvensiz’ olduğunu gösteren kırmızı etiket oranının da çok yüksek olduğunu söyledi. Ulutaş, “Kırmızı etiketli asansör oranı önceki yıllardaki düşüş eğiliminin tersine 2014’te yüzde 55’den 2015 yılında yüzde 58’e yükseldi. 2016 yılının ilk 10 ayındaki yüzde 73.3 olan kırmızı etiket alan asansörlerin ikinci kontrollerinde yıl sonu itibariyle bu oranın düşmesi beklense de ilk 10 ayda oluşan rakam korkutucu seviyede” dedi.

AZALMA YOK

Apartmanların büyük ölçüde yetkili firmalarla anlaşma yapmış olmasına karşın, kırmızı etiketli asansör sayısının azalmadığına dikkat çeken Mahir Ulutaş, 2015 yılında kırmızı olmayan asansörlerin bakımlara rağmen, 2016’da kırmızıya dönüştüğünü söyledi. Ulutaş şöyle konuştu: “Bakanlık verilerine göre; 2015’teki yüzde 34’lük uygunluk gösteren yeşil etiket oranı, 2016’nın ilk 10 ayında ise yüzde 14.4’e kadar geriledi. Benzer şekilde ikinci kontrollerde bu oranın yıl sonu itibariyle bir miktar yükselmesi beklense de bu düşüş tehlike işareti olarak kabul edilmeli. Düzenli bakıma rağmen, güvensiz anlamına gelen kırmızı etiketli asansör oranının yüzde 73.3 ve eksiklikleri bulunan kusurlu asansörlerin oranının ise 12.2 olması, köklü bir sorun yaşadığımıza işaret ediyor.”
Asansör güvenliğini sağlayan ve düzenli olarak bakım ve kontrollerinin gerçekleşmemesi durumunda hayati risk oluşabilecek sistemlerin büyük ölçüde elektriksel olduğunu da belirten Ulutaş, “İstanbul’da Torunlar ve İzmir Karşıyaka’daki inşaat alanlarında yaşanan ölümlü kazaların, elektriksel güvenlik sistemlerindeki eksikliklerden kaynaklandığı unutulmamalıdır. Asansörlerin bakımı ve periyodik kontrolü süreçlerine elektrik/elektronik mühendislerinin de katılımının sağlanmaması durumunda buna benzer kazaların yeniden yaşanması kaçınılmazdır” dedi. (İzmir/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali, 1 Kasım’da başlıyor

SONRAKİ HABER

TZOB: Elmada sorun bitmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...