24 Ekim 2016 10:26

‘Türkiye Petrolleri tekellere, işçi taşerona yem olmasın’

Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Ufuk Yaşar, Türkiye Petrollerinde özelleştirme ve taşeronlaştırmaya izin vermeyeceklerini söyledi.

Paylaş

Petrol-İş Sendikası Genel Başkan Ali Ufuk Yaşar, Türkiye Petrollerinde (TP) yaşanan özelleştirme ve taşeronlaştırma uygulamalarına izin vermeyeceklerini söyledi. Bugüne kadar kamu işçilerinin yürüttüğü birçok işin işçilerle birlikte  BOTAŞ’ın vergi cenneti Kanal Adaları üzerinden kurduğu TPIC şirketine devredileceğine dikkat çeken  Yaşar, bunun açık adının taşeronlaştırma olduğunu vurguladı. Yaşar, amacın özelleştirmenin altyapısını hazırlamak olduğunu belirterek, uyarıları dikkate alınmazsa eylemlerin artarak süreceğini söyledi. Sendika geçtiğimiz hafta 3 kentte yarım gün iş bırakma eylemi gerçekleştirmişti.   

Petrol-İş Sendikası Genel Bakanı Ali Ufuk Yaşar bugün sendikanın Ankara Şubesinde basın toplantısı düzenledi. 1954 yılında kurulan Türkiye Petrollerinin ekonomik ve politik açıdan kritik enerji kaynaklarının binlerce cefakar emekçinin alın teriyle ekonomik değere dönüştürdüğünü belirten Yaşar, “İçinde bulunduğumuz coğrafya enerji kaynaklarının kontrolü uğruna emperyalist güçler tarafından tehdit edilmektedir. Böyle bir süreçte, ne yazık ki, milli varlığımız Türkiye Petrollerinin yapısını zayıflatacak bazı uygulamalar gündeme getirilmektedir. Türkiye’nin ekonomik ve siyasi bağımsızlığının en büyük güvencesi kamu iktisadi teşekkülleri yani KİT’lerdir. Bu KİT’lerin en önemlilerinden olan Türkiye Petrollerinin küçültülmesi veya zayıflatılması, hele böyle bir dönemde, ülke menfaatlerimize açıkça aykırıdır” dedi.

VERGİ CENNETİNDE ŞİRKET KURMUŞLAR

Türkiye Petrollerinin Adıyaman, Batman ve Trakya Bölge Müdürlükleri bünyesindeki sahalarda ve Ankara Genel Müdürlükte sondaj, workover, sismik, deniz sismiği ve kuyu tamamlama faaliyetlerine son verilmek istendiğini hatırlatan Yaşar, Türkiye Petrolleri yönetiminin bu faaliyetleri artık kurum dışında ve proje bazlı olarak gördürmeyi planladığını belirtti.

Sayılan işler ve bu işleri yürüten çalışanların bir başka kamu şirketi BOTAŞ’a bağlı olan TPIC’e (Turkish Petroleum International Company) devredildiğini ifade eden Yaşar, “TPIC bir başka kamu kuruluşu çatısı altında olsa da, kamu niteliği olmayan ve (Jersey) Kanal Adaları menşeli bir şirket durumundadır. Yani söz konusu uygulama, hükümetin kamuda taşeron çalışmaya dair tavrı belliyken bunun tam aksine bir adım olacaktır. Türkiye Petrollerinin yürüttüğü birçok iş özel şirket statüsündeki TPIC’e devredilerek taşerona verilecektir. Üstelik çalışanlar da, kamu istihdamı güvencesinden çıkarılmış olacaktır” dedi.

TEKELLER KARŞISINDA GÜÇ KAYBEDER

TP yönetiminin devir işlemlerini 1 Ocak 2017 itibariyle gerçekleştirmeyi hedeflediğini belirten Yaşar, “Bilindiği üzere, dünya petrol rezervlerinin yüzde 80’inden fazlası milli petrol şirketlerine aittir. Tüm dünyada ülkeler kendi devlet petrol şirketlerini güçlendirmeye ve büyütmeye çalışmaktadır. Hal böyleyken, ülkemizde kamu kuruluşumuz TP bu kararla
parçalanmakta ve zayıflatılmaktadır. Bu uygulama, kurum yönetiminin iddia ettiği üzere Türkiye Petrollerine rekabet gücü kazandırmayacak, aksine entegre yapısını koruyan büyük petrol tekelleri karşısında güç kaybettirecektir. Ülkemizde petrol üretiminin yüzde 75’ini tek başına gerçekleştiren TP’nin bu tür karar ve uygulamalarla sağlıklı yönetilmesi mümkün değildir” değerlendirmesi yaptı.

ÖZELLEŞTİRME HAZIRLIĞI

Yaşar, söz konusu uygulamanın devredilen faaliyetlerin sürdürüldüğü kent ve bölgelerde istihdam kaybına neden olacağı endişesini de dile getirdi. Kamu niteliği olmayan TPIC bünyesinde proje bazlı gördürülecek bu işlerle, petrol sektöründe güvencesiz ve geçici çalışmanın yaygınlaşacağını ifade eden Yaşar, “Yıllardır özelleştirme politikalarıyla entegre yapısı zaten parçalanmış olan TP, daha da küçültülecek ve özelleştirmeye hazır hale getirilmiş olacaktır.

TP’de örgütlü olan sendikamız, geçtiğimiz günlerde düzenlediği eylemlerle yaptığı uyarıyı tekrarlamaktadır: Bu yanlıştan derhal dönülmelidir. Ülke menfaatlerimize, kamu yararına ve TP’nin faaliyet gösterdiği illerde sosyoekonomik dengenin sağlanmasına aykırılık oluşturan bu uygulamadan hemen vazgeçilmelidir” dedi.

‘EYLEMLER ÇOĞALACAK’

Geçmişte TP bünyesinden koparılan kuruluşların bir bir özelleştirildiğini hatırlatan Yaşar, “TP özelleştirme politikalarıyla kolsuz kanatsız bırakılmıştır. Bu nedenle, Türkiye Petrollerinin mevcut yapısı mutlaka korunmalı, devredilmek istenen faaliyetler kurum bünyesinde bırakılmalıdır. Türkiye Petrollerinde asıl yapılması gereken, ulusal petrol şirketimizin entegre yapıya kavuşturularak güçlendirilmesi çalışmalarının başlatılmasıdır. Petrol-İş Sendikası, tepki ve talepleri dikkate alınmadığı takdirde eylem ve etkinliklerini çoğaltacak, mücadelesini sonuna kadar sürdürecektir” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

OHAL'de 107 gazeteci hapiste, 2500 gazeteci işsiz kaldı

SONRAKİ HABER

Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali, 1 Kasım’da başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...